Kişisel gelişim uzmanlarına ilgi artıyor

Kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler ile üst düzey yöneticiler ve büyümeyi hedefleyen şirketler, kişisel gelişim uzmanlarına başvurarak yardım alıyor.

Kendilerini geliştirmek isteyen öğrenciler ile üst düzey yöneticiler ve büyümeyi hedefleyen şirketler, kişisel gelişim uzmanlarına başvurarak yardım alıyor.

Son yıllarda, kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilerle üst düzey yöneticiler ve büyüme hedefinde olan şirketler, kişisel gelişim uzmanlarına başvurarak yardım alıyor. Bursa'da kişisel gelişimle ilgili hizmet veren Kişisel Gelişim Uzman Eğitmeni Nuran Boyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da çok yaygın olan kişisel eğitim desteği uygulamasının, Türkiye'de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Boyraz, yurt dışında yaşam koçunun, “birini bir yerden alıp bir yere taşımak” olarak yorumlandığını ifade ederek, kişisel gelişim uzmanlarınında temel görevinin bulundukları yerden memnun olmayanları “daha ileri taşımak” olduğunu anlattı. Pek çok insanın neyi hedeflediğini tam olarak bilmediğini dile getiren Boyraz, “Kimse hedefini yazmadığı gibi hedeflerine gitme konusunda plan, program yapmıyor. Yani, 'Ben başarıya ulaşmak için ne yapmalıyım, nasıl yapmalıyım? Bunun için ne kadar vakit, emek harcamalıyım. Maddi ve manevi konuda neler yapmalıyım?' sorusunu kimse kendine yöneltmiyor” diye konuştu. Boyraz, aslında her insanın içinde bir “dev” olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “İnsanlar doğuştan tam ve mükemmeldir. İşte biz o tamlığı, o mükemmelliği, o eksiksizliği ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. İnsanlardan hayal kurmasını istiyoruz. 'Her şeyi yapma gücün olsaydı ne yapmayı, nerede olmayı isterdin?' sorusunu yöneltiyoruz. Kendisini 1 yıl, 5 yıl ve 10 yıl sonra nerede görmek istediğini anlamaya çalışıyoruz. Eğer göremiyorsa o perdeleri kaldırıyoruz, kişinin kendisini görmesini sağlıyoruz ve oraya giden yolda ne yapması, kendisini naslı yetiştirmesi gerektiğini gösteriyoruz. Yani kapasitesini artırıyoruz.” Boyraz, kişinin bunları başarması için ön koşulun, önce bunu istemesi olduğunu ifade ederek, kişide isteğin bulunmaması halinde ona yardımcı olmalarının mümkün olmadığını dile getirdi. Yaşam koçluğunun Türkiye'de son dönemde ciddi oranda önem kazanmaya başladığını belirten Boyraz, “Yeni bir sektör ortaya çıktığında çok kısa sürede hemen revaçta oluyor. Herkes 'yaşam koçu' olmak istiyor ama olmaz” dedi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.