KISIRLIĞA KÖK HÜCRELİ ÇÖZÜM


A.A

Erkeklerde kısırlığının ortadan kalkmasında kök hücre ile yapılan uygulamaların umut verici  olduğu belirtildi.


Yurt dışında yapılan araştırmalarda, bazı hayvan testislerine nakledilen  kök hücrelerin, buralarda sperm yapabilme özelliğini kazanmalarıyla ilgili  çalışmaların ilk bulgularının olumlu çıktığı açıklandı.

Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyolojisi Derneği (ESHRE) Yönetim Kurulu  Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum  Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, erkeklerde kısırlık sorununun çiftlerin çocuk sahibi olmasında çok  önemli bir engel olduğunu söyledi.

Erkeklerde kısırlık tedavisine yönelik yöntemlerin her geçen gün  geliştiğini ve umut verici sonuçlar alınmaya başlandığını anlatan Gürgan, erkek  kısırlığına son verebilecek bir araştırma olan sperm kök hücrelerinin  kullanılması çalışmasının sonuç vermeye başladığını bildirdi.

Gürgan, dünyada ilk kez kez Prof. Dr. Herman Tournaye tarafından yapılan  çalışma ile kök hücrelerin, sperm ve yumurta hücrelerine dönüştürülebilmesinin  sağlandığını belirterek, “Daha önceden saklanmış kök hücrelerin bazı hayvan  testislerine nakli ile olgun sperme dönüşme özelliğini kazanması amaçlanan ilk  çalışmalar olumlu sonuçlar verdi” dedi.
 Henüz çok az hastada denenen ve bir kısmında olumlu neticeler alınan  uygulamaların hala araştırma aşamasında olduğunu ifade eden ESHRE Yönetim Kurulu  Üyesi ve HÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürgan, gelişmelerin umut  verici olduğunu söyledi.

Dr. Herman Tournaye'nin sunduğu araştırma ile ergenliğe girmeden önce  kanser tedavisi geçirmek zorunda olan erkek çocukları için ileride çocuk sahibi  olabilmeleri amacıyla, “Kök hücreden sperm hücrelerinin üretilmesi yolunun  açıldığına” dikkati çeken Gürgan, “Bu yöntemle, kanser tedavisi öncesi testis  dokusu dondurularak, tedavi sonrasında sperm hücresi üretebilen kök hücreleri  geri nakletmek mümkün oldu” diye konuştu.
        
KALİTESİZ SPERM, KISIRLIK NEDENİ

        
Erkeklerde sperm sayısı normal olsa bile spermlerdeki kalite sorununun  çiftin çocuk sahibi olmasını engellediğini anlatan Gürgan'ın verdiği bilgiye  göre, sperm sayısının özellikle 5 milyonun altına düştüğü veya azospermi olarak  adlandırılan ve tetkiklerde hiç sperm bulunamayan erkeklerde sorun olarak ortaya  çıkıyor.

Bunun için çocuk sahibi olmakta güçlük çeken çiftlerde, erkeklerin daha  detaylı incelenmesi gerekiyor. Normal sperm parametreleri olan veya orta derecede  sperm bozukluğu saptanan erkekler, 3 yıl üzeri bir sürede çocuk sahibi  olamadılarsa, bir tedavi işlemi başlamadan önce sperm kalite ve fonksiyonunu  belirleyecek testleri yaptırması gerekiyor.
        
AİLE ÖYKÜSÜNE DİKKAT
        
Kısırlıkta erkek faktörünün incelenmesinde aile hikayesi çok büyük önem  taşıyor. Erkeğin ailesindeki erkeklerde ortaya çıkan genetik sperm yapabilme  sorunu, erkeğin Y kromozomundaki sperm yapabilme programını bozabiliyor ve hatalı  sperm yapımına yol açabiliyor. Bu nedenle hatalı sperm yapımının tespit  edilebilmesi için genetik incelemelerin yapılması gerekiyor.

Ayrıca yaş ilerledikçe bazı erkeklerde sperm kalitesi azalabiliyor.  Özellikle 38 yaş sonrasında erkeklerde sperm sayı ve kalitesinde ortaya  çıkabilecek bozukluğun, gebeliğin oluşmasını zorlaştırdığı, oluşan gebeliklerde  ise düşük yapma şansını arttırdığı gösteriliyor.

Aşırı stres, yorgunluk, kötü çalışma şartları, çevre kirliliği,  erkeklerde sperm kalite ve sayısını düşürebiliyor. Bunun dışında sigara tüketimi,  erkeklerde sperm kalitesini bozabiliyor ve yumurtayı dölleme oranını  düşürebiliyor.



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.