Kilo alma korkusu olmadan yiyin

Kilo almaktan mı korkuyorsunuz? Kilo almak düşüncesi sizi etkiliyor mu? Kilo almadan ve korkmadan atıştırmanın 4 püf noktası.

Kilo almadan ve korkmadan atıştırmanın 4 püf noktası.

Sağlıklı atıştırmalık seçerek kilo almadan da kaçamak yapabilirsiniz. Nasıl mı? İşte kilo almadan atıştırmanın 4 püf noktası...

Fazla kiloların başlıca sebeplerinden biridir atıştırmalıklar. Kendimizi her aç hissettiğimizde ısırdığımız çikolata, 1–2 cipsten ne olacak canım deyip silip süpürdüğümüz cips paketleri, canım istedi bahanesi ile arkadaşın tabağından alınan kurabiyeler. Sonu bitmek bilmeyen atıştırmalar ile günlük enerjimizin yaklaşık %10-15'ini karşıladığımızı düşünürsek durumun ne kadar vahim olduğunu kolayca anlarız. Yaptığımız ikinci bir yanlış ise, atıştırmalık deyince aklımıza yağdan ve şekerden zengin yiyeceklerin gelmesi. En sağlıklı atıştırmalıklar ise %30'dan daha az yağ içeren ve tercihen şekersiz yiyecekler. Yani ana öğün seçimi kadar atıştırmalık seçimi de dikkat ve bilgi gerektiriyor. Doğru atıştırmalıkları seçmeye devam ettiğiniz sürece sağlıklı ve formda kalabilirsiniz.

KİLO KORKUNUZUN OLDUĞUNA DAİR BELİRTİLER

- Kilo Kontrolü için Yenileni Dışarı Çıkarma
- Gıda, Kalori ve Diyet Takıntısı
- Ruh Halinde ve Duygusal Durumda Değişiklikler
- Biçimsiz Vücut Kaygısı
- Aşırı Egzersiz Yapma
- Açlığın İnkâr, Yemek Yemenin Reddedilmesi
- Gıda Ritüellerine Kendini Kaptırmak
- Alkol veya Madde Bağımlılığı
- Aşırı Kilo Kaybı

Ortaya Çıkacak Fiziksel Belirtiler

Yukarıda listelenen belirtiler anoreksiyanın ilk ortaya çıkan ve en baskın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalık ilerledikçe vücut organlarını etkilemesi ihtimal dâhilinde olduğu için aşağıdaki belirtiler de dahil olmak üzere bazı semptomların oluşmasını tetikleyebilir:

- Yorgunluk
- halsizlik
- Uyuşukluk
- Kusmadan kaynaklanan kavitasyon oluşumu
- Kuru ve sarımsı bir cilt
- Baş dönmesi
- Kemiklerin incelmesi ve zayıflaması
- Vücudu saran ince ve yumuşak tüylerin çıkması
- Gergin ve kırılgan saç ve tırnaklar
- Kasların zayıflaması ve güçsüzleşmesi
- Düşük tansiyon ve nabız
- Şiddetli kabızlık
- Sıcaklıktaki hafif bir düşüş nedeniyle bile olsa her zaman üşümek

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK SEÇMENİN 4 PÜF NOKTASI

YAĞ ORANI VE ÇEŞİDİ ÖNEMLİ

Tüketeceğiniz atıştırmalıkların yağ oranına ve çeşidine dikkat etmelisiniz. Yapılan bir araştırmada sürekli yağlı atıştırmalıklar tüketenlerin, sağlıklı atıştırmalıklar tercih edenlere göre daha sık acıktığı ve gün boyunca daha fazla enerji tükettiği belirlenmiş. Sürekli açlık duygusunun oluşma sebebi beyindeki tokluk merkezi ile ilgili.

Bu nedenle yağdan zengin atıştırmalıklar seçip kendinizi ateşe atmanın bir anlamı yok.2- Etiket okumayı öğrenin Sizi formda tutacak uygun atıştırmalığı bulmak için etiket detektifi olmanız gerekebilir. Süpermarkete gittiğinizde alacağınız ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin. Etiketteki besin değerlerini doğru değerlendirmeye dikkat edin. Etikette ürünün 100 gramındaki ve 1 paketindeki besin öğelerinin değerleri belirtilir.

Fakat sizin tüketmeniz gereken porsiyon miktarı genellikle etikette belirtilenden oldukça farklıdır.3- Light deyip geçmeyin Et ve süt ürünlerinde doymuş yağ ve kolesterol alımını azalttığından ötürü günümüzde sıklıkla tercih edilen light ürünler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Yapılan araştırmalar, kişilerin "nasıl olsa light ürün tüketiyorum" düşüncesi ile fazla miktarda tüketim nedeni ile normalden daha fazla enerji aldığını gösteriyor. Enerjisi azaltılmış ürünlerde de miktar sınırı olduğunu unutmayın.

SAĞLIĞA ŞANS VERİN

Atıştırmalıklar keyiflidir ve ana öğünler arasındaki lezzet molalarıdır. Fakat sağlıklı atıştırmalıklar lezzetli olmaz diye düşünmekte yanlıştır. Birçok sağlıklı atıştırmalık, atıştırmanın keyfine varmamızı sağlayacağı gibi enerji alımımızı da dengede tutar.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Şubat 2015Yayınlanma Tarihi:11 Şubat 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.