KESİMİ ÇOCUKLAR İZLEMESİN

DHA

Çocuklar için en büyük tehlike çaresizlik içinde çırpınan ve can çekişen hayvanı izlemek zorunda kalması.

 


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mithat Durak, Kurban Bayramı’nda çocuklar için en büyük tehlikenin çaresizlik içinde çırpınan ve can çekişen hayvanı izlemek zorunda kalması olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Durak, “Küçük yaşlardaki çocuklarda, kurbana yapılan şiddet kendisine de uygulanır mı korkusu yaşatabilir” dedi.

Kurban Bayramı yaklaşırken Yrd.Doç.Dr. Mithat Durak, kurban kesiminin çocuklara izlettirilmemesini istedi. 12- 13 yaşından önce çocukların ölüm ve acı gibi soyut kavramları anlamlandırmada yeterli kapasiteye sahip olmadıklarını hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Durak, şöyle dedi:

“Çocuklar dünya ve olayları anlamlandırırken somut olaylara ihtiyaç duyar. Bu nedenle, çevrelerindeki soyut kavramlarla örülü dünyayı daha somutlaştırmak ve kesim ve kesim sonrası kurbana ne olduğunu gözlemlemek isterler. Kurban kesimi ile ilgili çocuklar için en büyük tehlike çocukların çaresizlik içinde çırpınan ve can çekişen hayvanı izlemek zorunda kalmasıdır. Küçük yaşlardaki çocuklarda, ‘kurbana yapılan şiddet kendisine de uygulanır mı?' korkusu yaşatabilir.

Örneğin belli bir süre evde beslenen ve çocukla duygusal bağ kurmasına izin verilen bir hayvanın, günün birinde çocuğun gözleri önünde kurban edilmesi çocuğun çevresine karşı duyduğu güven duygusunu zedeler. Çocuk, benzer şiddetin kendisine de sevdikleri tarafından uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin sorgulamalara başlayabilir. Çocukların dünyayı tanımasında oyuncak ve evcil hayvanların rolü büyüktür. Küçük çocuk için oyuncak ayı, oyuncak kuzu, canlı bir kedi ya da bir köpek duygusal ihtiyaçlarını giderdiği bir arkadaş yada sırdaş rolü üstlenebilir.”

Yrd.Doç.Dr. Mithat Durak, çocuklara kurban kesiminin izletilmemesini, çocukların kurban kesim alanlarından uzak tutulmasını, çocukların kurban edilecek hayvanlarla duygusal bağ kurmaması gerektiğini belirtti. Kurban kesiminin basit kelimelerle çocuğa aktarılması gerektiğini bildiren Yrd.Doç.Dr. Durak şöyle konuştu:

“Çocuklarımızın, kurban kesimini izlemeleriyle övünmeyelim, izlemeyen çocukları kesinlikle yadırgamayalım. Çocuklar arasında cesaret karşılaştırmalarına gidilmemeli. Yani bunun cesaret olarak algılanması oldukça yanlış kanıdır.

Elde olmayan nedenlerle, çocuklarımız bir şekilde kurban kesimini izlemiş ya da televizyonda tanık olmuşsa kurban kesiminin nedenlerini çocuğunuza basit kelimelerle aktarın. Soyut ifadeler ve dinsel imgelerle durumu açıklamaktan kaçının. Bir başka deyişle kurbanın daha çok yardımlaşma amacıyla kullanılmasını ön plana çıkartmamız gerekmektedir. Gözlemlenecek olası olumsuzluk durumda ise, çocuklar aileleri tarafından kesinlikle izlenmeye devam edilmelidir. Çocukların oyunlarında kurban kesme temaları yada rüyalarındaki kabusların etkisi gözlemlendiğinde uzman bir psikologdan yardım istenmelidir.”
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.