KAZADELERE PSİKOTERAPİ

A.A

Uzmanlar, kendisi ya da yakını maden kazası geçiren kişiler ve ailelerine psikoterapi uygulanması gerektiğini açıkladı.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Atasoy, “Kendisi ya da yakını maden kazası geçiren kişiler ve ailelerine mutlaka psikoterapi yöntemleriyle tedavi uygulanmalıdır” dedi.

Doç. Dr. Atasoy, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağındaki grizu patlamasının psikolojik etkilerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenlerde çalışanların iş kazaları nedeniyle hayatlarını kaybetmelerinin, kazazede ve yakınları üzerinde travma yarattığını söyledi.

Son maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin arkadaşları ya da başka madende çalışanların olayın ne kadar acı verici olduğunu düşündüğünde olumsuz etkileneceklerini anlatan Atasoy, şöyle dedi:

“İşçiler madene inmekte korku yaşayabilirler. Ama bir taraftan da bu işe ekmek parası için devam etmek zorundalar. Eğer bu korkuyu yakın dönemde kendi başına atlatamıyor, etkisinden kurtulamıyorsa, iştahsızlık, uyuyamama, dikkati toplayamama, olay aklına geldiğinde aşırı korku yaşama gibi belirtiler
yaşayabilirler. Bu durumda mutlaka psikiyatra başvurmaları gerekir. Madenlerde yeterli önlemler alınmadığına yönelik şüphe varsa insanların böyle olaylardan etkilenmeleri daha büyük ve ağır olabiliyor.”

Atasoy, madenlerde kaza yaşayıp da kurtulanlarda yoğun korku, huzursuzluk, endişe, iş veriminin düşmesi, uyuyamama ve buna eşlik eden depresyon gibi psikolojik belirtiler görebildiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Depresyonla birlikte moral bozukluğu, karamsarlık, sürekli endişe hali, uyku, yeme içme ve kişisel sağlık problemleri çıkabiliyor. Ölme isteği, intihar denemeleri, bunu daha ağır hale getirebiliyor. Bu tür travmalar, hem psikiyatri hem de düzenli tedavi edilmesi gerektiren rahatsızlıklar. Kendisi ya da yakını maden kazası geçiren kişiler ve ailelerine mutlaka psikoterapi yöntemleriyle tedavi uygulanmalıdır.”
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.