Karneye göre plan yapın!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan tatile giren öğrencilerin tatil planlamasının nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan karnelerin dağıtılmasıyla tatile giren öğrencilerin bu süreci nasıl değerlendirmesi,  planlamayı neye göre yapmaları gerektiğini anlattı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan;

"Önemli olan anne ve babanın karne sonuçlarını nasıl karşıladığı. Sonucu velilerin iyi analiz edip, tanımlaması gerekiyor. Karneye göre yaz tatili planı yapılması en sağlıklısı. Nota göre bir planlamaya gitmek önemli.

Genelde karnedeki zayıfı gören ebeveynler "Nedir bu zayıflar, biz sana emek veriyor, para harcıyoruz" gibi yaklaşımda bulunuyor. Bu çok yanlış bir tutum. Tam aksine çocuğuyla velinin oturup, bu dersin zayıf bunu nasıl düzeltebiliriz, neler yapmalıyız şeklinde konuşmaları gerekiyor. Aksi tutum çoğun duygularını bastırmasına neden olur ve çocuk ters kimlik geliştirir. Anne ve babanın söylediklerinin aksini yapar. Buna dikkat edilmeli.

Karneye göre plan yapın!
KARNE EKSİKLERİNİ GİDERİCİ PLAN YAPIN!

Karnenin artı ve eksilerine göre, eksikleri giderici yönde planlar yapılmalı. Böylece çocuk annem ve babam beni seviyor duygusu kazanır. Bunun üzerine plan yapmak daha kolay olur. Bir slogan vardır sev, değer ver ve paylaş. Aslında bu sloganı uygulamak için karne dönemi bir fırsat. Bu süreçte çocuk sevmeyi, değer vermeyi ve paylaşmayı öğrenecektir.

Yaz dönemi nasıl verimli geçirilir diye plan yapılırken çocuğun hak ve sorumluluk dengesini öğrenmesi ayrıntısı da göz önünde bulundurulmalı. Serbest zaman disiplini de gerekiyor tabiî ki bu kontrollü şekilde yapılmalı.

Yaz okulu gibi grupsal faaliyetler çocuğu sosyalleşmeye taşır. Bu noktada yaz okulları önemli. Çocuk burada arkadaş grubu oluşturur, sosyal beceri kazanır. Alternatif arkadaşlar geliştirir. Onun için kendi kültürel değerlerimizi öğreten aktivitelere çocukları yönlendirmek gerekir. Anne ve babanın birlikte karar vermesi önem taşır."

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ocak 2018Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.