Deprem Travma Psikolojisi

‘Kalp kırılması’ sadece psikolojik değilmiş

‘Kalbim çok kırıldı’ demek hiç ama hiç psikolojik değişmiş. Kalbimiz gerçektende…

‘Kalp kırılması’ sadece psikolojik değilmiş

Çok sevdiği yakınlarını kaybeden kişilerde kalp rahatsızlığı ya da felç geçirmeye neden olabilen kalp ritim bozukluğu riskinin arttığı tespit edildi.

Bu riskin, vefat olayından sonraki iki hafta içinde en yükseğe çıktığı, bir yıl sonra ise normale döndüğü belirlendi.

Bilim adamları, çok sevdiği bir yakınını kaybedenlerde, felç ya da kalp rahatsızlıklarına sebep olabilen aritmi (atrial fibrillation) riskinin diğer kişilere göre yüzde 41 fazla olduğunu tespit etti.

"KALP KIRILMASI" SADECE PSİKOLOJİK DEĞİL

Danimarkalı bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve Open Heart Journal'da yayımlanan araştırma, "kalp kırılmasının" sadece psikolojik bir olgu olmadığını, fizyolojik sonuçlarının da bulunduğunu gösterdi.

DUYGUSAL TRAVMALARIN FİZYOLOJİK ETKİSİ ÖLÇÜLDÜ

1995 ile 2014 yılları arasında ritim bozukluğu tanısı konulan 88 bin 612 hasta ile sağlıklı 886 bin 120 kişinin karşılaştırıldığı araştırma, duygusal travmaların fizyolojik etkilerinin ölçülmesine yardımcı oldu.

ARİTMİYE YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 41 ARTIYOR

Araştırmaya göre, çok sevdiği bir yakınını kaybeden kişilerin kalp rahatsızlıkları ve felce sebebiyet verebilen aritmiye yakalanma riski, diğer kişilere göre yüzde 41 artıyor. 60 yaşın altındaki kişiler ile yakınını hiç beklemediği bir anda kaybedenlerde ise bu risk daha da yüksek. Yakınını aniden kaybedenlerde riskin yüzde 57 fazla olduğu kaydedildi.

Aritmiye yakalanma riskinin vefat olayından sonraki iki haftada en yükseğe çıktığı, bir yıl sonra ise riskin diğer insanların seviyesine gerilediği belirtildi.

AFP

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Yaşam yolculuğumuzda bazı anlar vardır ki iyimser olmak, umutlanmak çok zordur. Ancak bazen de iyimser olmaktan, umut etmekten başka çare kalmaz. Zali
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Şanlıurfa Öğretmen Gelişim ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Eğitimci
  • Endişe verici bir olaydan sonra kendinizi kötü haberlerle ilgili makale üstüne makale okurken buldunuz mu? Doomscrolling, kötü haber okuma hastalığı.
  • Travmaların hem biyolojik hem de psikolojik olarak insana tamamen zarar veren bir durum olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, tra
  • Dikkat! Sürekli kötü haber okumak bağımlılığa yol açıyor…
  • Depremzede kadınların sahip oldukları sorumlulukların da etkisiyle felaketten çok daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, kadınların bu dönemden e
  • Randevu Al