Kafeler interneti neden yasaklıyor?

Kafelerde sessizce bilgisayarları başında oturup çalışan ya da telefonlarına bakan insanlar artık herkesin aşina olduğu bir manzara. Fakat bazı kafe işletmecileri bunu değiştirmeye çalışıyor.

Bir Cuma akşamı Chicago'nun Lincoln Park mahallesindeki kafedeyiz. Farklı masalar, koltuklar, bebek arabaları ve insanlarla dolu. Bir köşesinde kartpostal satılan, bir köşesinde Amerikan bayrağı asılmış bu kafe diğer şehirlerdekine çok benziyor.

Burada tek fark kafede bir tek telefon, tablet ya da bilgisayarın olmaması. İnsanlar oturmuş ya da ayakta sohbet ediyor, birasını, şarabını yudumluyor, çocuklar yerde oturmuş oyun oynuyorlar. İnternet bağlantısı olmayan bu kafe, son zamanlarda yüz yüze sohbeti canlandırmak çabası içinde olan yerlerden biri.

Fakat bu tür kafeler henüz çok az. Normalde kafeler hızlı internet bağlantısı nedeniyle ofisinde ya da evinde değil burada çalışmayı tercih eden insanlarla doluyor. Böylece kafeler semt halkını bir araya getiren yerlerden ziyade kahve içilen ofis işlevi görüyor.

Bu gelişmeye karşı Annie ve Lewis Kostiner, Kibbitznest adıyla açtıkları kafede "elektronik teknoloji ile yüz yüze iletişim arasındaki dengesizliğe dikkat çekmek" istemiş. Müşterilerden de çok olumlu tepki almışlar.

KAFELERDE İNTERNET YASAĞI YAYGINLAŞIYOR

Bu tür kafeler ABD'nin birçok şehrinde olduğu gibi Londra, Vancouver ve başka bölgelerde de hızla artıyor. Günlük yaşantımızın önemli bir bölümünü işgal eden teknoloji cihazlarına ve sosyal etkileşim eksikliğine bir tepki gibi.

2016'da yapılan bir araştırmaya göre, ABD'de yetişkinler günde 10 saatlerini telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi ekranlara bakarak geçiriyor.

'ÜÇÜNCÜ MEKÂN'

Bu trendi tersine çevirmeye çalışan girişimler kafeleri yeniden eski işlevlerini yapar hale getirmeye çalışıyor: Canlı entelektüel tartışmaların yapıldığı, insanların sosyal etkileşimde bulunduğu yerler. Eskiden kafeler ev ve işyerinin ardından insanların arkadaşlarıyla görüşüp sohbet ettiği "üçüncü mekân" durumundaydı.

DAILY NEWS


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Mart 2017Yayınlanma Tarihi:02 Mart 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.