KADINLARIN YAŞAMINI ETKİLİYOR

A.A

UNICEF'in 2009 raporu, kadınların ülkeler arası eşitsizliğini ortaya koyuyor. Ülkelerde yaşam şekli bütün hayatı etkiliyor.


Dünya 9 Mayıs'ta Anneler Günü'nü kutlamaya hazırlanırken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 2009 raporu, kadınların ülkeler arası eşitsizliğini ortaya koyuyor.

Gelişmekte olan ülkelerde bir kadının tüm yaşamı boyunca annelikle ilgili nedenler yüzünden ölme riski 76'da 1 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran 8 binde
1.

UNICEF tarafından en son yayınlanan Dünya Çocuklarının Durumu 2009 Raporu'na göre, dünyadaki en az gelişmiş ülkelerde yaşayan kadınların doğum sırasında veya gebelikle ilgili komplikasyonlar yüzünden ölme riski, başka ülkelerdekine göre 300 kat daha büyük.

Gelişmekte olan ülkelerden birinde dünyaya gelen bir çocuğun, doğumu izleyen ilk bir ay içinde ölme olasılığı, gelişmiş bir ülkede dünyaya gelen çocuğa göre 14 kat daha yüksek.

Annelerle yeni doğan çocuklarının yaşamı ve sağlığının birbiriyle ilişkili olduğu vurgulanan UNICEF raporunda, “Bu nedenle yeni anne olanların yaşamını kurtarmaya yönelik müdahalelerin çoğu, aynı zamanda yeni doğan çocuklara da yarar sağlamaktadır” deniliyor.

Rapora göre, her yıl yarım milyonu aşkın kadın, gebelik ve doğum komplikasyonları yüzünden ölüyor. Bunların arasında 15 ile 19 yaş arasında yaklaşık 70 bin kişi bulunuyor. Raporda, “1990 yılından bu yana, gebelik ve doğum komplikasyonları tahminen 10 milyon kadının yaşamına mal olmuştur” saptamasına yer veriliyor.

ANNE ÖLÜMLERİNİN AZALTILMASINDA BAŞARI SAĞLANAMADI

Raporda, gelişmekte olan birçok ülkenin, son yıllarda çocuk yaşatma oranlarını iyileştirme bakımından 'mükemmel' denebilecek işler yaptığı, ancak anne ölümlerinin azaltılmasında bu ölçüde başarı sağlanamadığı vurgulanıyor.

Nijer ve Malawi'nin, 1990 ile 2007 yılları arasındaki dönemde 5 yaş altı ölüm hızını yarı yarıya azalttığı, aynı dönemde Angola'da çocuk ölüm hızının 1000 canlı doğumda, 258'den 158'e indiğinin belirtildiği raporda, benzer bir ilerlemenin, doğum sırasında ve doğumu izleyen ilk günlerde en güç durumda olan annelere yönelik sağlık riskleri söz konusu olduğunda sağlanamadığına dikkat çekiliyor.

ÜLKELER ARASI EŞİTSİZLİK

UNICEF raporuna göre, gelişmekte olan ülkeler birlikte değerlendirildiğinde, bir kadının tüm yaşamı boyunca annelikle ilgili nedenler yüzünden ölme riski 76'da 1 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran 8 binde 1.

Gebelik ve doğum komplikasyonları yüzünden meydana gelen ölümlerin yaklaşık yüzde 99'u gelişmekte olan ülkelerde yaşandığı belirtilen raporda, bu ülkelerde gebe kalmak ve çocuk yapmak kadınlar açısından halen en büyük sağlık riski olarak görülüyor.

Raporda, bu ölümlerin ezici bir çoğunluğunun, yüksek doğurganlık oranları, eğitimli personel yetersizliği ve sağlık sistemlerinin zayıflığı gibi etmenlerin pek çok genç kadın için trajedi anlamına geldiği Afrika ve Asya'da yaşandığı ifade ediliyor.

BU ÜLKELERDE ANNE OLMAK ZOR

Rapora göre, yaşam boyu annelik ölüm riskinin en yüksek olduğu 10 ülke, Nijer, Afganistan, Sierra Leone, Çad, Angola, Liberya, Somali, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gine-Bissau ve Mali.

Rapor, anne ve bebek ölümlerinin azaltılması için, ev, topluluk, dış hizmet ve tesis temelli bakım ve hizmetleri bir süreklilik içinde kaynaştıran sağlık sistemleri tavsiye ediyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.