IŞIK TEKNOLOJİSİNE ÖDÜL

A.A

Türk bilim adamının geliştirdiği tabanlı üstün  renk özellikleri sağlayan ışık teknolojisi, Avrupa Birliği'nce ödül aldı.


Ulusal Nanateknoloji Araştırma  Merkezi'nde (UNAM) Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir  ve doktora öğrencisi Sedat Nizamoğlu'nun geliştirdiği nanoteknoloji tabanlı üstün  renk özellikleri sağlayan ışık teknolojisi, Avrupa Birliği'nin 21. Yüzyıl Fotonik  Teknolojileri Platformu'nca (Photonics21) “En İyi Öğrenci İnovasyon Ödülü”ne  layık görüldü.

Dünya çapında ayarlanabilir üstün renk özellikleri ile ışık teknolojileri  alanında bir ilke imza atan genç araştırmacıların çalışmasının, gelecekte yüksek  enerji verimliliği sağlayan yeni nesil ışık kaynaklarının geliştirilmesinde  kullanımı öngörülüyor.

Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ve Fizik  Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programları kapsamında sanayinin  katılımının genişletilmesi amaçlı kurulan “Photonics21” Teknoloji Platformu'nun  önemli optoelektronik ve optik teknolojileri şirketlerinin üst düzey  yöneticilerinin bir araya gelerek oluşturdukları Avrupa'nın verimli ışık  kaynakları ve fotovoltaik programlarının stratejisini belirleyen bir organizasyon  olduğunu söyledi.

Platform üyelerinin bu yıl Avrupa Fotonik Kongresi'nde inovasyon ödülü  vermeye karar verdiğini dile getiren Demir, ödülün kapsamının dünya çapında bir  yenilik olması ve bunun endüstriyel yaygın etki yaratma potansiyeli içermesi  olduğunu kaydetti.

Yarışmaya, Avrupa Birliği'nden gelen istek üzerine tez danışmanlığını  yürüttüğü doktora öğrencisi Sedat Nizamoğlu'nun çalışması olan “nanofosfor  tabanlı ayarlanabilir renk özelliklerine sahip LED çalışması” ile katıldıklarını  bildiren Demir, Avrupa Fotonik Teknoloji Platformunca bu tez çalışmasının “En  iyi Öğrenci İnovasyon Ödülü” kazandığını açıkladı.

Demir, “Fotonik21, ödül vereceği teknoloji için fotonik alanında  endüstriyel ürüne çevrilme potansiyeli ve yaygın etki yaratma kriterini koydu. 5  yıldır yoğun olarak sürdürdüğümüz araştırma çalışmaları sonunda optik özellikleri  üstün olan LED'ler geliştirdik. Bu teknoloji, ticarileşmiş mevcut LED'lerden  optik olarak daha iyi renk özellikleri sağlıyor. Bu çalışmalarımız TÜBİTAK  araştırma projeleri, Avrupa Bilim Vakfı EURYI Ödül Programı, Avrupa Çerçeve  Programları ve Türkiye Bilimler Akademisi tarafından desteklendi” diye konuştu.

Doç. Dr. Demir, beyaz ışık üretimi için ampul ve florasan gibi ışık  kaynaklarının günümüzde yaygın olarak kullanıldığını anımsatarak, bu tür  aydınlatma kaynaklarının şu anki kullanım sorunlarının verimliliklerinin düşük  olmasından ya da raf ömrünün az olmasından kaynaklandığını vurguladı. Demir,  gelecekte verimli ve uzun ömürlü aydınlatma için LED teknolojilerinin ön plana  çıkacağını belirtti.

Çalışmalarının tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel  karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının  Bilkent Üniversitesi'nde geliştirildiğine işaret eden Demir, söz konusu teknoloji  ile ilgili araştırma çalışmalarını 25'i aşkın uluslararası bilimsel atıf indeksli  dergi makalesi olarak yayımladıklarını ve farklı patent başvuruları yaptıklarını  bildirdi.

Avrupa'nın en güçlü ve prestijli teknoloji platformlarından biri olan  Fotonik21'in 2010 hedefi'nin “Vizyonu Gerçeğe Dönüştürmek” olduğunu ifade eden  Demir, platformun yönetici kurulunda OSRAM, Philips, Carl Zeiss, Trumpf Laser,  Cube Optics, Ericsson gibi Avrupa teknoloji şirketlerinin CEO ve diğer  yöneticilerin yer aldığını kaydetti.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.