Hiçbir erkeğe yaklaşamıyorum

Hiçbir erkeğe yaklaşamıyorumLeyla Zonguldak- 19 yaşında bir genç kızım.  Şu ana kadar hiç doğru düzgün bir ilişkim olmadı ve bunun sebebi de benim. Yakında 20 yaşında  olacağım ama şu ana kadar hiç bir erkekle öpüşmedim. En çekici bulduğum erkeği de, en güvendiğim erkeği de öpemiyorum. Hiçbir erkeğe yaklaşamıyorum, korkuyorum. Önceleri karşımdaki kişinin bana gerçekten değer vermediğini düşündüğüm için ya da ona güvenmediğim için (onu çok çekici bulsam da) bunun içimden gelmediğini düşünüyordum, ama beni seven ve güvendiğim bir insanla karşılaştığımda da bu değişmedi.Bu durumum ne olacak benim?

- Yakın ilişkilerde sevgi ve güven duygusu son derece önemlidir. Özellikle bayanlarda fiziksel yakınlık kadar duygusal yakınlık da önemlidir. Fiziksel yakınlık kurabilmek için çiftlerin birbirlerine zaman tanımaları da son derece önemlidir. Diğer önemli bir konuda kişilerin yaşadıkları kaygıdır. Kaygı düzeyinin yüksek oluşu davranışlarda ve olayları algılayışta sorunlara yol açabiliyor.  Yüksek düzeyde kaygı kişide olumsuz duygu, inanış, yorum, beklentilere neden olmaktadır. Sonucunda da  bu duyguya neden olan olaydan kişinin kaçınmasına neden olmaktadır. Partnerinizle konuyla ilgili yaşadığınız kaygıyı paylaşmanız da fayda vardır. Olumsuz düşünceleriniz varsa bu düşüncelerinizin yerine yapıcı düşünceler koymalısınız.

 

Bursa Züleyha- Eşimle çok ciddi bir problemimiz var. Eşimin geçmişinde yaşadığı olaylar eşimi çok aşırı derecede kıskanç yapmış. Babası annesini sürekli başka kadınlarla aldattığı için eşim müthiş kıskanç birisi olmuş. Bu kıskançlığın bir tedavisi var mı ?

- Kıskançlık da diğer duygular gibi doğal bir duygudur.   Kişi sevdiği kişiyi kaybetmek korkusu yaşadığında ya da ilişkisi için tehdit hissettiği durumlarda kıskançlık yaşanabilir. Bazı durumlarda kişi kendisinde eksik olduğunu düşündüğü özellikleri karşısındaki kişide gördüğünde kıskançlık görülebilir. Kıskançlık duygusunun yoğun yaşanması ilişkinin devamını ve gelişimini engeller.  Kıskançlığın tedavisi için bir psikiyatrik destek almanız da fayda vardır.

 

Rumuz İkna- Kız arkadaşım benimle birlikte olmak istiyor ama ailesinin öğrenmesinden  ve kızlık zarının yırtılmasından da çok korkuyor.  Onu benimle birlikte olmaya nasıl ikna edebilirim?

- Cinsel birliktelik özel ve önemli bir birlikteliktir ve kişilerin kendi tercihleridir. Cinsellikte kişinin değer yargıları, inançları ve cinsellikle ilgili öğrendiği kavramlar son derece önemlidir. Kişi kendi inançları ve değer yargılarından farklı bir durum yaşadığında kendisi için yeni olan bu  duruma hazır olmadığından sıkıntı yaşar.  Cinsellik birliktelikte hazır oluş önemli bir unsurdur. Kişi hazır olmadan ilişkiye girdiğinde bunun sonucunda yaşanan problemlerle baş etmede sıkıntı yaşayabilir. Bu da bireyi psikiyatrik rahatsızlıklarla sonuçlanacak sürece kadar götürebilir. Kız arkadaşınızla birliktelik için onunda kendisini bu konuda hazır hissetmesinde fayda vardır. Bu konuda ısrarcı olunmamalı iknaya çalışmamalısınız. Cinsellik doğru zaman ve doğru kişiyle yaşanmalı ve ertelenebilmelidir.

 

Rumuz Erkekler- 10 yıldır evliyim.  10 gün mutlu günüm olmadı. Eşim bana hiç bir zaman sevgi ve ilgi vermedi. Hep benden ilgi bekledi. Beni daima hep aşağıladı,  Ağza alınmayacak sözler sarf ediyor.  Benim yaşadığım kentte kimsem yok. Konuşacak kimsem yok. 3 tane çocuğum var. Eşimden ayrılmak istiyorum ama çocuklarım var diye ayrılamıyorum. 1 aydır ilişkimiz  yok. Eşim her şeyi benden bekliyor. Ona yakın davranmamı istiyor, bunu kadının görevi olarak görüyor. Beni düşündüren bunlar, onun yüzünden benim gözüm de bütün erkekler aynı hiç bir erkeğe ilgi bile duyamıyorum. Bana kimse yardım edemez ya da ben böyle düşünüyorum ama bana yardım edin lütfen...

- Kendinizi yalnız hissediyorsunuz ve sorunlarınızı paylaşacak kimse olmadığını düşünüyorsunuz. Eşinize fiziksel bir yakınlık duymuyor oluşunuz da sorunlarınızın artmasına neden oluyor. Öncelikle eşinizle duygusal problemlerinizi çözmeniz gerekiyor. Eşinizle paylaşımlarınızı arttırmanız, yaşadığınız problemleri konuşmanız ve çözüm yolları aramanız gerekli. Bu problemler sizin ortak problemleriniz ve çözümü de birlikte paylaşarak bulabilirsiniz.  Çözüm konusunda problem yaşadığınız durumda bir aile danışmanından destek alabilirsiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.