‘Hiç, asla unutmam’ sananlar öyle değilmiş

Bilinçaltı sandığımızdan daha mı zeki?

Beynimizi kullanarak bulmaca çözerken ya da okurken kontrolün bizde olduğunu sanırız; ama yeni bir deney birçok şeyin bilinçaltımızda olup bittiğini gösteriyor.

Kendi aklımızı, zihnimizi, beynimizi tanıyormuşuz gibi bir yanlış algı var. Günlük hayatımızın basit işlerini yerine getirirken, yürürken, konuşurken aklımızdan geçen düşünceler vardır. “Bugün ne yesem?” diye sorarız kendimize örneğin. Ya da “Acaba bu kadın neden böyle yaptı?” diye. Sonra da bu sorunun yanıtını bulmaya çalışırız kendimizce. Bu tür soru-cevapların aklımızda olup bitenlerin tamamı olduğunu düşünürüz. Ama bu bir yanılgıdır.

Bütün psikologlar şu konuda hemfikir: Her insanın bir bilinçaltı vardır ve düşünme sürecinde asıl işi bilinçaltı yapar. “Fransa’nın başkenti neresidir?” diye kendimize sorduğumuzda “Paris!” cevabı kendiliğinden gelir aklımıza. Parmaklarımızı oynatmak istediğimizde bunu yapmak için bilinçli bir karar vermemiz gerekmez; bilinçaltımız yoluyla bu eylemi uygulamaya geçeriz.

Psikologlar, bilinçaltı yoluyla yapılanlar ve bilinçli düşünme gerektiren şeyler nelerdir sorusunu aydınlatmaya çalışıyor. Bu alanda yapılan bir araştırmada “Bilinçaltı zeki midir yoksa aptal mı?” gibi ilginç bir başlık bile kullanılmıştır.

Bu konudaki yaygın görüşlerden biri, bilinçaltının yaptığı işleri şöyle sıralıyor: Basit uyarıcı-tepki gerektiren eylemleri hazırlamak, temel bilgileri sunmak, nesneleri tanımak ve sık tekrarlanan hareketleri yerine getirmek. Planlama, mantıksal açıklama ve fikirleri birleştirmeyi gerektiren karmaşık bilişsel işler bilinçli düşünmeyi gerektirir.

İLGİNÇ BİR DENEY

Son dönemlerde İsrail’de yapılan bir araştırmada ise bu inancı sarsan bazı bulgular elde edildi. Ran Hassin ve ekibi ‘sürekli flaş yoluyla bastırma’ (Continuous Flash Suppression) yöntemi kullanarak göz aldanması yaratıp, denekler farkında olmadan onların beynine bazı bilgiler iletmeye çalışıyordu.

Bu yöntem, iki gözümüzün olması ve beynimizin her iki gözün gördüğü nesneleri birleştirip anlamlı bir görüntü olarak algılaması gerçeğine dayanıyor. Bir göze sürekli olarak parlak renkli ve dikkat dağıtıcı kareler flaşlar halinde gösterilirken diğer göze gerçek bilgiyi içeren görüntüler sunuluyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Eylül 2016Yayınlanma Tarihi:16 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.