Herkes aynı sesleri mi duyar?

Sophie Meekings sağır bir kadın ve Londra’da bir ‘pub’da duyma ve kulakların beyin üzerinde oynadığı oyunlar konusunda bir konuşma yapıyor.

“Konuşmamı beğenmezseniz yuhalayabilirsiniz. Ama işe yaramayacaktır, nasılsa duymuyorum” şakasıyla başlıyor konuşmasına.

Önce duyusal yanılsamaya yol açan bazı sesler dinletiyor. Tıpkı sosyal medyadaki #TheDress etiketli elbise rengi tartışmasında insanlar elbiseyi farklı renklerde gördüklerini söylediği gibi sesleri da farklı algılarız.

Görme konusunda uyarıcı anlamda ‘her gördüğüne inanma’ sözünü hepimiz biliriz, ama işitme duyumuzun da bu kadar aldatıcı olabileceğini düşünmezdim. Toplantıdan çıktıktan sonra işlek caddede duyduğum seslerin ne kadarının beynimin ürünü olduğunu merak ediyordum.

UCL Üniversitesi’nde işitsel nöroloji konusunda çalışmalar yapan Meekings ile iki hafta sonra yeniden görüştüm. Beynin karmaşık sesleri nasıl işlemden geçirdiğine dair çalışmaları onun işitsel yanılsamalar konusuna ilgi duymasına neden olmuş. “İnsanlar bir diğerinin duyduğu seslerin kendi duyduklarından farklı olabileceğini bilmiyor” diyor.

TRİTON PARADOKSU

Meekings’in ilk örneği “triton paradoksu” ( bu bağlantıdan dinleyebilirsiniz). Dört çift notanın her çiftinde ikinci notanın daha mı ince yoksa daha mı kalın olduğu soruluyor. Dinleyenlerin yarısı ince, yarısı kalın olduğunu düşünüyor.

Aslında doğru cevap diye bir şey yok. Çünkü her nota bilgisayar ürünü farklı tonların birleşmesinden oluşuyor ve bir oktavla ayrılıyor. Bu nedenle sonraki notanın gamda yukarıda mı aşağıda mı olduğunu söylemek imkansız.

Beyin ise belirsizlikleri sevmez ve ikna edici bir tahminde bulunur. Uzmanlar cevabımızın dilimize ve aksanımıza göre değişebileceğini söylüyor. Örneğin Californialılar ile İngiltereliler farklı sonuçlara varıyor. Bu yüzden çocukluğumuzdaki konuşma biçiminin, beynimizin notaları algılama halini etkilediğine inanılıyor.

YÜKSELEN TINI YANILSAMASI

Yine bilgisayar yardımıyla oluşturulan belirsiz tınılar kulakları tırmalayan başka bir ses ortaya çıkarıyor ( sesi duymak için tıklayın). Aslında inişli çıkışlı olan bu tınıyı çoğu kişi sürekli yükselen bir ses olarak duyuyor.

DAILY NEWS


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Mayıs 2016Yayınlanma Tarihi:04 Mayıs 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.