HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ

İşte NP İstanbul Hastanesi hakkında merak edilenler ve çalışmalarımız:

NPI günümüzde psikoloji, nöroloji ve psikiyatrinin beraber kullanım gerekliliğini temel alarak kurulmuş bir hastanedir. Fonksiyonel MR çalışmaları da bu temelde, bilimsel araştırmalara ışık tutması nedeniyle hastanemizin önem verdiği bir alan konumundadır. Günümüzde kullanım alanı bilimsel araştırmalar olan bu yöntem, sinirbiliminin bilişsel, afektif, algısal ve sosyal alt dallarıyla ilgili birçok araştırma alanında tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. NPİstanbul Hastanesi, Türkiye'de bu tip bilimsel araştırmaların yapıldığı sayılı araştırma merkezinden biri olma niteliğini taşımaktadır.

NPI'nın gelecek vizyonunda, güncel beyin dinamikleri görüntüleme tekniklerini etkin kullanan bir hastane olmanın yanı sıra, ileri bilimsel çalışmaların yürütüldüğü bir araştırma merkezi olmak yer alıyor.

Çalışmalarımız:

Hastanemizde, aşağıda listesi verilen yayınların haricinde devam eden fonksiyonel MR çaraştırmalarımız şunlardır; eş zamanlı EEG ve fMRI çalışması olan "Beyinde Nörovasküler Bağlantının Araştırılması: Durağan Hal Uyarılma Potansiyellerinin BOLD Karşılıklarının EEG-fMRG Yöntemiyle İncelenmesi ve Modellenmesi", semantik bilgi işleme üzerine sürdürdüğümüz "İnsan Beyninde Anlamlı ve Anlamsız Kelime Ayrımı" ve "Görsel Şekil Algısı ve İşlevsel İlişkilendirme" çalışmaları, müzik terapi çalışmalarının etkinliğini araştırdığımız çalışmalardan olan "Müzikte Enstruman Etkisi" çalışmamız ve son olarak  "İktisadi Karar Verme Davranışının Nörolojik Temelleri" çalışmamız. Ek olarak sıkça görülen nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tanısı ve tedavisinde değer taşıyan çalışmalar da yürütülmektedir.  Buna örnek olarak devam eden bir diğer çalışmamız "Alkol Bağımlılığı Tedavisinin Beyin Aktivitelerinde Oluşturduğu Farklılaşma" verilebilir.

1. Bayram A., Bilgiç B., Bilgin A., Baran B., Tanridag O., Demiralp T., 2008. "Crossmodal interaction with the auditory modality affects the BOLD response to visual stimuli" International Conference on Cognitive Neuroscience, X.

2. Erdogan B., Bayraktaroglu Z., Bayram A., Bilgiç B., Ölmez T., 2008. "Artifact reduction performance of different algorithms for simultaneous recordings of EEG and fMRI" International Conference on Cognitive Neuroscience, X.

3. Alper A. S., Bayram A., Emir U. E., Bilgiç B., Tanrıdağ O., Demiralp T., Öztürk C., 2008. "Stimulus Frequency Dependency of Post Stimulus Undershoot of the BOLD fMRI Signal" International Cognitive Neuroscience Symposium, IV.

Donanımımız:

FMRI çalışmalarında kullanılan düzeneklerimiz, 1.5 T Philips Achieva ile senkronize çalışmaktadır. Philips MR sisteminin sunduğu TTL senkronizasyon çıkışı sayesinde görsel ve işitsel uyaranlarımızı zamanlama sorunu yaşamadan kolaylıkla denek veya  hastalarımıza sunabilmekteyiz.

İçeriğinde hasta cevap butonları ve görsel uyaranlar için projeksiyon sistemi bulunan düzeneklerimizde işitsel uyaranlar için Achieva'nın ses sistemini kullanmaktayız. Ayrıca, eş zamanlı EEG ve fMRI çekimleri de gerçekleştiren hastanemizde MR uyumlu EEG cihazımız mevcuttur.

 

Şekil 1. MR senkronizasyon sinyalini (TTL) tespit için kullanılan fORB interface ünitesinin bağlantısı ve fiber kablo bağlantısı ile çalışan MR uyumlu cevap butonu (Current Design, Inc. Philadelphia PA, USA).

HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 2. MR odasında kullanılan MR uyumlu 32 kanal EEG kep, MR uyumlu EEG amplifikatörü ile güç ünitesi, kontrol odasına veri transferi için fiber kablo, MR ve EEG senkronizasyon sistemi ile bilgisayar adaptörü (BrainCap MR, BrainAmp MR, SyncBox, Brain Products GmbH).

HER GEÇEN GÜN BÜYÜYORUZ 2


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Mart 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.