HER AĞRI KALP HASTALIĞI DEĞİLDİR

A.A

HER AĞRI KALP HASTALIĞI DEĞİLDİRKorkmayın! Yaşadığınız her göğüs ağrısının sebebi kalp rahatsızlığı değil.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Gökçe, göğüs ağrısı şikayetiyle gelen hasta sayısının çok fazla olduğunu, ancak gelen hastaların sadece yüzde 15-20'sinin kalp hastalığıyla ilgili sorunlarının bulunduğunu söyledi.

Gökçe,  insanların göğüs ağrılarında ilk olarak kalp hastalıklarından şüphelendiğini belirterek, “her göğüs ağrısı kalple ilişkili değildir. Göğüs kafesi içinde kalp dışındaki organlardan veya komşu bölgelerden kaynaklanan ağrılar da kalpten kaynaklananlara benzer ağrılar yapabilir” dedi.

Türkiye'de göğüs ağrıları sonucu hastanelere başvuruların sayısının çok fazla olduğunu ifade eden Gökçe, “Göğüs ağrısı şikayetiyle gelen hasta sayısı çok fazla ama bunların sadece yüzde 15-20'sinin kalp hastalığıyla ilgili şikayetleri var” diye konuştu.

Gökçe, kalple ilişkili ağrının, göğsün ön bölgesinde, yaygın bir şekilde sıkıştırıcı, yanıcı tarzda olduğunu, sırta, kollara ve çene altına yayılabildiğini, hastanın böyle bir ağrı olduğunda göğüs ağrısını dikkate alması gerektiğini belirtti.

BAZI HASTALIKLAR DA GÖĞÜS AĞRISI YAPABİLİR

Göğüs ağrısının birçok sebebi bulunduğunu dile getiren Gökçe, şöyle devam etti:

“Mide, safra kesesi ağrıları gibi karın içi organlardan kaynaklanan ağrılar, kas ağrıları, reflü gibi yemek borusu şikayetleri, boyun fıtığı ağrıları da göğüs ağrılarına neden olabilir. Bunlara rağmen koroner arter hastalığı için bir takım riskli grup var. Erkeklerde 45 yaşın üstü, kadınlarda ise 55 yaşın üzerindekiler, ailesinde kalp hastalığı olanlar, şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü bulunanlar ile sigara içenlerde oluşabilecek göğüs ağrılarına dikkat edilmesi gerekir.

Koroner arter hastalığında en önemli konu, hastanın kalp krizi geçirmesinin önlenmesi ve hayatta kalmasının sağlanmasıdır. Risk grubunda olanlar, sigarayı bırakma gibi basit bir takım tedbirle bu hastalıktan korunabilir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.