Her 3 çiftten birinin gizli hesabı var

ING Bank'ın araştırmasına göre, Türkiye'de her 10 çiftten 3'ünün birbirlerini haberdar etmedikleri hesapları var.

ING Bank'ın araştırmasına göre, Türkiye'de her 10 çiftten 3'ünün birbirlerini haberdar etmedikleri hesapları var.

ING Bank tarafından her yıl yaptırılan "Avrupa'da Tasarruf ve Borç Araştırması"nın 2015'e ilişkin sonuçları açıklandı. Araştırma Türkiye ve Avrupa'da tüketici eğilimleri ve finansal yönetim konusunda dikkat çekici veriler yansıtıyor:

MUTLU BİR ÇİFT OLMANIN YOLLARI

gizlihesapTürkiye'de tüketicilerin yüzde 62'si tasarruflarına düzenli katkı yapamıyor. Kişisel tasarruf sahiplerinin oranı bir yılda 4 puan azalarak yüzde 48'den yüzde 44'e indi. - Türkiye'de kişisel borçların yüzde 53'lük kısmını kredi kartı borçları oluşturuyor. Türkiye kredi kartı borçlanması alanında, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla açık ara önde görünüyor. - Türkiye'de tasarruf için en fazla kesintiye gidilen harcamalar giyim ve kişisel bakım ürünleri. - Türkiye'de 10 çiftten 3'ünün birbirlerini haberdar etmedikleri hesapları var.  Türkiye, Avrupa'da araştırmaya katılan ülkeler arasında "Eşim sahip olduğum tüm banka ve tasarruf hesaplarımdan haberdardır" cümlesine katılmayanların en yüksek oranda olduğu ülke. - Avrupa'da tüketicilerin yüzde 74'ü aile ve arkadaşlarından borç istemeye çekinirken  Türkiye'de bu oran yüzde 84 olarak belirlendi. ING Uluslararası Araştırmalar tarafından her yıl 13 Avrupa ülkesinde 13 bin tüketiciyi kapsayarak gerçekleştirilen "Avrupa'da Tasarruf ve Borç Araştırması" sonuçlarına göre 2014 eğilimleri ve 2015 beklentileri açıklandı. İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İtalya, İspanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Türkiye'de yapılan anketlerde ortaya çıkan sonuçlar, yeni yılda tüketicilerin hangi alanlarda tasarruf edeceğini ve finansal yönetim konusunda hangi faktörlerden etkilendiklerini belirledi.  Araştırma Türkiye'de ve Avrupa'da tüketici alışkanlıkları, tasarruf eğilimleri ve borçlanma yöntemlerine ilişkin ilginç sonuçlar ortaya koydu.

TÜRKİYE, KİŞİSEL TASARRUFLAR LİGİNDE SONDAN İKİNCİ

Araştırma, Avrupa'da 5 kişiden 2'sinin tasarrufu bulunmadığını ortaya koyuyor. Son bir yıl içinde Avrupa'da tasarrufu bulunmayanların oranı yüzde 35'ten yüzde 38'e yükseldi. Türkiye'de ise tasarruf sahibi olmayanların oranında bir yıl öncekine göre yüzde 4'lük artış görülüyor. Tasarrufu olmayan tüketicilerin oranının 2014 yılında yüzde 44'e ulaştığı Türkiye, kişisel tasarruflar liginde sondan ikinci sırada yer alıyor. 2015'te ise bu oranın yüzde 48'e ulaşması bekleniyor. Listenin son sırasında 2014'te yüzde 52, 2015 beklentisinde ise yüzde 60'lık oranla Romanya yer alıyor. Listede, Hollanda, Lüksemburg ve İngiltere tasarruf alanında zirvede bulunurken, Avrupa genelinde tasarruf sahiplerinin son bir yılda artış gösterdiği ülkeler İngiltere ve Belçika oldu. Yıllık Gayrı Safi Milli Hasıla değişim oranına göre tasarrufların azaldığı ülkeler sıralamasında Türkiye, yüzde 23 tasarruf kaybıyla listenin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye'de araştırmaya katılan kişiler arasında genel ekonomik gidişatın kişisel finansal yönetimlerini olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı bir yıl öncesine oranla 8 puan artış göstererek yüzde 31'den yüzde 39'a yükseldi. Avrupa genelinde ise genel ekonomik durumun kendi tasarruflarını olumsuz etkilediğini düşünenler geçen yıla göre 5 puan azalarak yüzde 41'den yüzde 36'a inmiş durumda.

TÜRKİYE'DE BORÇ DAĞILIMINDA KREDİ KARTI İLK SIRADA

Kişisel borçlar haritasında Türkiye'deki tüketiciler yüzde 53'lük kredi kartı borç oranıyla Avrupa'nın açık ara zirvesinde bulunuyor. Bu alanda Türkiye, en yakın takipçileri olan İngiltere (%25) Polonya (%21) ve Romanya'ya (%18) kıyasla açık ara önde bulunuyor. Kredi kartı kullanımının en düşük olduğu ülkeler ise Hollanda (%5), Fransa (%5), Avusturya (%6) ve Almanya (%7)  şeklinde sıralanıyor. Türkiye'de tüketicilerin, borç yükünün yüzde 53'ünü kredi kartı borçları, yüzde 37'sini bireysel krediler, yüzde 11'ini ek hesap kullanımı ve yüzde 20'sini aile ve yakın çevreye olan borçlar oluşturuyor. Avrupa ortalamasında ise tüketicilerin borç dağılımında bireysel krediler yüzde 24  kredi kartı borçları yüzde 18, ek hesap kullanımı yüzde 15 ve aileye ve yakın çevreye olan borçlar yüzde 10 oranında pay alıyor. Araştırmada ayrıca, Avrupa genelinde tasarruf sahiplerinin yüzde 67'sinin kredi kartı borcu bulunmadığı  tasarruf sahibi olmayanların ise yüzde 56'sının kredi kartı borcu olduğu bilgisi dikkat çekiyor. Avrupa'da tüketicilerin yüzde 27'si, Türkiye'de ise yüzde 30'u borç alırken uygulanan faizi bilmediklerini belirtiyor. Bununla birlikte, Avrupa'da tüketicilerin yüzde 45'i, Türkiye'de ise 42'si borçlanmak için ek hesap kullanımını kredi kartına tercih ediyor. Polonya, Almanya, İngiltere ve Hollanda'da ise ek hesabı tercih edenlerin oranı yüzde 50'nin üzerine çıkıyor. RADİKAL

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.