Hayır diyebilmek stresi azaltıyor

Günlük hayatta pek çok kez karşımıza çıkan “Stres ”i yemmek için "Hayır" demeyi öğrenin...

Günlük hayatta pek çok kez karşımıza çıkan “Stres ”i yemmek için "Hayır" demeyi öğrenin...

Günlük hayatta pek çok kez karşımıza çıkan “Stres ” ile ilgili önemli tespit ve tavsiyelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol ilk önce stresin doğru algılanması gerektiğini söyledi. Stresin, baş edilmesi zor bir durum gibi algılandığında daha baştan ona yenik düşüldüğünü vurgulayan Gökmoğol, doğru zamanda doğru üslup ile insanın hayır diyebilmesinin stresi azaltan bir durum oluşturduğunu da ifade etti. Stresin tehlikeli, baş edilmesi zor bir durum gibi algılanması halinde baştan strese yenik düşülmüş olunacağını ifade eden Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol strese ilişkin önemli tespit ve tavsiyelerde bulundu.

STRESTEN KURTULUN Gökmoğol;

“Stresi ne yapılacağının bilinmediği ama çözüm yollarının bulunabileceği ve belki de değişmenin de gerekebileceği bir durum gibi algılamak lazım. Yani var olanlarla baş edemiyorsak o zaman yenileri ekleyebilir miyiz? Bu düşünce sistemimizle burada bir zorluk yaşıyorsak acaba düşünce sistemimizi mi değiştirebiliriz? Bir örnek vermek istiyorum: “İnsanları hiç incitmemek gerekir” Şimdi bu düşünce ne kadar güzel bir fikir değil mi? Ama bazen öyle durumlar oluyor ki insanları isteyerek olmasa bile incitebiliyoruz. Nedir? Bir arkadaşınız sizi çağırmıştır fakat ona gitmeyi o sırada çeşitli faktörler yüzünden istemiyorsunuzdur. Sırf onu incitmemek için gitmek ve bunu belli aralarla tekrarlamak ve bir türlü söyleyememek aslında çok stres verici çok gerginleştirici bir durum. Oysaki bunu o gün içinde gitmek istemediğinizi söyleyerek onu inciteceğinizi düşünmek yerine “Ben bugün sana gelemeyeceğim” dediğinizde belki biraz incinir ama siz kendinizi koruduğunuz, ilişkinizi sağlam tuttuğunuz için onun incinebilirliğini de giderme potansiyeline sahipsiniz. O nedenle gerektiğinde hayır diyebilmek kişiyi stresten uzaklaştırır” Şaban Özdemir (NPGRUP)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.