Hayatınızı değiştirecek 11 adım

En az bir şeyi mükemmel yapmak, en ince detayına dek öğrenmek bizi daha iyi bir insan kılıyor. Ruhunu zenginleştirmek, yeni bir sayfaya başlamak isteyenler... Neyi, nasıl yapacaksınız?

Uzmanlardan size özel tavsiyeler...

YENİ ANTREMANINIZ HAZIR

Spor eğitmeni Sibel Atila’dan öğrendiğimize göre bu senenin popüler sporu fonksiyonel antrenman ve crossfit. Yalnız aklınızda tutun; bunlar, belli bir antrenman geçmişi olanlara öneriliyor. Her ikisinde de vücudun her bölgesi kullanılıyor. Denge çalışması da içeren bu tekniklerde zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor. Artısı kilo verdirmesi; eğitmen gözetiminde yapmak şart. (Hakan Gence)

ÖNCE KAFANDA BIRAK

Sigarayı bırakmak isteyenler için hizmet veren Allen Carr Türkiye’den Emre Üstünuçar’a göre psikolojik bağımlılık, içicinin kendi kendine çözemeyeceği bir mesele. Üstünuçar, altı saat süren seminerlerinde, 45 dakikada bir sigara arası veriyor. Yani sigara, içerek bırakılıyor. Katılımcılara sigara içmeden hayattan nasıl keyif alacakları anlatılıyor ve bunları yaparken kilo almamanın yolları gösteriliyor. Son sigaranın nasıl içilmesi gerektiği de öğretiliyor. Üstünuçar’a göre mutlu bir içmeyen kalmanın tek yolu var, o da sigara içme isteğini nasıl bitireceğini öğrenmek.

AYNI LAF ÇİNCEDE DE VARMIŞ

Dil öğrenmek için kurslardan başka seçenekler de var artık. Mobil uygulama ve internet sitesi Duolingo, yeni dönemin devrimcilerinden. Basitten zora interaktif testler yardımıyla dil öğreten Duolingo’nun Türkçe uygulaması da mevcut. Mucidi Luis von Ahn’a sorduğumuzda, Türkçe tabanlı testlerin giderek geliştiğini söylüyor; tavsiyesiyse gün aşırı testlere devam etmeniz. (Yenal Bilgici)

ŞARAP YAP, ZİHNİN BOŞALSIN

Şarap yapımını merak edenler için en pratik ve kolay bilgilenme yöntemi Youtube’daki videoları izlemek. Ben de böyle başladım. Gereken ekipmanları ‘hobi kiti’ olarak bulmak mümkün. Sonrası deneme yanılma yöntemi. Zihnini başka şeye kanalize ediyorsun ve stresten uzaklaşıp nefes almaya çalışıyorsun. Şu anda da tam zamanı, üzümler kesiliyor. Bir kasa üzümle denenebilir. En fazla üç-dört şişe şarap çıkar. (Serhan Yedig)

BİSİKLETTE MARKAYA TAKILMAYIN

Ruha en iyi gelen uğraşlardan biri bisiklete binmek. Peki hangi bisiklete? Türkiye’nin bisikletten en çok anlayan isimlerinden, bu uğurda kitaplar yazan, programlar hazırlayan Aydan Çelik anlatıyor: “Bisikleti ihtiyaca göre almalı. Şehir, yol, dağ bisikleti... Markaya da takılmamak lazım. 300-400 liraya yeterli bisikletler var. Yeni başlayanlar, bisiklet yollarını kullansın. Sonra Boğaz Hattı ya da Kuzguncuk-Riva...”

DENİZA ADIM AT

Tekne almadan denizci olunabilir mi? Yacht Türkiye Yazıişleri Müdürü Kıvanç Özdal, “Mümkün” diyor: “Hatta tekne almadan da kitaplar, dergiler ve internet siteleri üzerinden deniz ve denizcilik öğrenilebilir. Ama esas tanışma için Amatör Denizcilik Belgesi almak iyi bir yol. Bu sayede gittiğiniz kursta bir yandan işin teorik yanını öğrenirken diğer yandan denize çıkıp işin pratikte nasıl yapıldığını da görmüş olursunuz. Yelken yarışlarını takip etmek, bir takımda yarışmak, yelken kurslarının verdiği eğitimlere katılmak da önemli.” 27 metrekare yelkenli teknenin fiyatı 30 bin TL’den başlıyor. Bir ay boyunca İstanbul Ataköy Marina’da 3580 TL’ye, D-Marine Didim’de 1340 TL’ye bağlayabilirsiniz. (Selim Onat)

YETİŞKİNLER İÇİN BALE

Fransa’da yaşayan dans sanatçısı Utku Bal, klasik balenin, son yıllarda ‘Yetişkinler için Bale’ dersleriyle Amerika’dan başlayarak tüm dünyada yaygınlaştığını anlatıyor. “Bale hangi yaşta yapılırsa yapılsın vücut proporsiyonunu ve duruşunu düzeltir, estetik ve zarafet kazandırır. Düzenli yapıldığında, omurga ağrıları ve kilo sorunlarında belirgin oranda düzelme kaydedilir. Gelecek yıl daha da popüler olacak.” (Hakan Gence)

ARKADAŞINIZ SİZİ BARINAKTA BEKLİYOR

HAÇİKO (Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği) kurucusu ve başkanı Ömür Gedik anlatıyor: “Evcil hayvanlarla yaşamak insan hayatını düzene sokar, moralimizi yükseltir, iyi düşünmeye iter, sevmeyi, sevilmeyi öğretir, egzersiz yapmamızı sağlayarak sağlığımıza da iyi gelir, stresi azaltır. Aile ilişkilerini düzeltir; çocuklara sorumluluk sahibi olmayı öğretir.” Gedik, yeni hayat arkadaşlarınızı barınaklardan almanızı öneriyor. Ama burada sıkı bir prosedürden geçeceğinizi de bilin. 2001’de kurulan Yedikule Hayvan Barınağı’nın gönüllü yöneticisi Meral Olcay, “Bir kere bu travmayı yaşamış bir hayvana tekrar böyle büyük bir acı yaşatmak istemediğimiz için, sizi tanımamız ve sohbet edip emin olmamız gerekli” diyor. “Daha sonra gerekirse (video veya fotoğraf yeterli gelmediyse) yerinizi yakından görüp tetkik ediyoruz. Tıpkı Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan evlat edinir gibi.” (İpek İzci)

O MÜZE SİZİN MÜZENİZ OLSUN

Bir müzeyi, gerçekten iyi bir şekilde bilmek iddialı ve farklı bir kültürel aktivite. Hürriyet’in Kültür-Sanat Şefi İhsan Yılmaz, İstanbul’daki Arkeoloji Müzesi’nden başlamanızı öneriyor: “Oradaki her objenin hikâyesi sizi alıp götürür. İskender Lahdi örneğin. Sadece objelerin hikâyelerini de değil, müzenin kurulurken hangi aşamalardan geçtiğini de öğrenin.” (Güliz Arslan)

AVENGERS UZMANI ARANIYOR

Çizgi romanları bilmek, konularına, karakterlerine hâkim olmak özel bir zevk sahibi olmanın da göstergesidir elbet. Aynı zamanda içindeki çocuğu her daim yaşatmaktır. Ayrıca bu işin uzmanlığında hangi kahraman ‘Marvel ailesi’nin üyesidir, hangisi bağımsızdır, hangisi mangadır, hangisi ‘Graphic novel’dır, hangisi ‘Tommiks-Teksas’ gibi konvansiyoneldir; ‘Şıp’ diye söylemek mümkün. Bir de onların sinemadaki yansımalarına vâkıf olsanız... Mesela ‘The Avengers’ kimlerden oluşur, Batman’la Joker arasındaki bitmez tükenmez mücadele neyin ifadesidir, Süperman kaç kez çekilmiştir ve daha kaç kez çekilecektir, ‘X-Men’de kim kimdir, serilerin en iyi filmleri hangileridir? Eğer bu bilgileri de haizseniz değmeyin gitsin. Hem böylesi hoş bir ‘kültür mantarlığı’na soyunmanın ne zararı var ki? (Uğur Vardan)

BİZANS'I ANLAMAK GEREK

1453’ten önceki İstanbul... Bu şehrin bize halen uzak gelen bin yıllık Bizans dönemi. Bu yılları hakkındaki detayları öğrenmek şehrin birçok gizini aralıyor. Nereden başlamalı? Evvela kitaplardan... Londra King’s College’daki Bizans Çalışmaları’nda görev yapan öğretim üyesi Judith Herrin’den ‘Bizans-Bir Ortaçağ İmparatorluğunun Şaşırtıcı Yaşamı’ bilgi, Selçuk Altun’un romanı ‘Bizans Sultanı’ ilham verecek... Sonra, gizemin izlerini sokaklarda sürmeniz gerekli. (Yenal Bilgici)

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Eylül 2015Yayınlanma Tarihi:14 Eylül 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.