Hastalık yeni bir başlangıç olabilir

'İyi düşünme' yetisi, bir çok hastalığı önlediği gibi var olan hastaların iyileşmesini de sağlıyor.

'İyi düşünme'  yetisi, bir çok hastalığı önlediği gibi var olan hastaların iyileşmesini de sağlıyor.

Haber4Din psikolojisi uzmanı Doç. Dr. Öznur Özdoğan, psikolojik sağlığı da olumlu etkileyen 'iyi düşünme'  yetisinin, bir çok hastalığı önlediği gibi var olan hastaların iyileşmesini de sağladığını söyledi. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı  Başkanı Doç. Dr. Öznur Özdoğan, 'iyi düşünme'  yetisinin insanın hayatındaki hem psikolojik hem de biyolojik sorunların çözümüne  katkı sağladığını söyledi. Sağlığın düşünce kalıplarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten  Özdoğan, şunları söyledi: “Psikolojik sağlığı da olumlu etkileyen 'iyi düşünme' yetisi, bir çok  hastalığı önlediği gibi var olan hastaların iyileşmesini de sağlıyor. Hatta kimi  tümörleri bile küçültebiliyor. Hayat bir öğrenme sürecidir. Aslında  yakalandığımız hastalıklar, kendimizi koruma ve sevme sorumluluğunu tekrar  kazanmak için gerçek bir uyarı ve harika bir fırsattır. Hastalık ve şifa süreci,  değişim için bir fırsat olarak görüldüğünde iyileşme daha hızlı gerçekleşir.  Hayata bakışımız, kendimize verdiğimiz değer ve önem, bir bütün olan ruh ve beden  sağlığımızı da etkiler.” Öfke, kin, nefret, güvensizlik, hayal kırıklığı ve endişe gibi hallerin  stresin temel sebebini teşkil ettiğini belirten Özdoğan, bu gibi durumlar sonucu  insanın enerjisinin tükendiğini, özellikle salgı bezlerinin fonksiyonlarında  önemli arızalara yol açarak hastalıkları meydana getirdiğini ifade etti. Zor durumlarda, hastalık karşılığında insanın ibret almasının, ders  çıkarmasının önemli olduğunu vurgulayan Özdoğan, bu düşünceyle birlikte insanda  iyileşme sürecinin de başlamış olacağını ifade etti. İbret almanın, kıssalar, ayetler, hadisler karşısında duygulanıp ağlamak  olarak görüldüğünü belirten Özdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Oysa ibretin anlamı bu değildir. İbret almak, o olaydaki harikalığın  farkına varıp, yeni bir keşif düşünce kapısı olarak aralamaktır. Öz bilinç  uyandıkça, insan kainatın kendi yararına işlediğini fark eder. Onun için korku  yoktur. Ne olursa olsun kazançlı bir yön mutlaka vardır. Bu sebeple hayatı coşku  ve neşe içinde yaşar. Ego bilinç ise, kar-zarar, iyilik-kötülük bakışını  atamadığı için keder, sıkıntı ve üzüntü yaşar. O adeta kendisine herkesin tavır  aldığı düşman bir dünyada yaşamaktadır. İnanç ve hayata bağlılık tedavi için çok  önemlidir. Hayatı başka bir şekilde kontrol altında tutamayız. Evet, hayat  sürprizlerle dolu. Hayat karşımıza ne çıkarmaya karar verirse versin, onun  üstesinden gelebileceğimize inanmamız lazım. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in şu  hadisi çok anlamlı bence, 'Ey insanlar! Tedavi olun. Allah nerede hastalık  yaratmışsa tedavi de yaratmıştır, öyleyse tedavi arayın. Zira Allah, bir tanesi  hariç tedavisiz hastalık yaratmamıştır. O da ihtiyarlıktır'.”

VERİLEN MESAJI ANLAMAK ÖNEMLİ

Bir hastalığın ardından, 'yeniden doğmuş' gibi insanların değiştiğini,  yaşam tarzını tümden değiştirdiğini belirten Özdoğan, o kişilerin hastalığın  neyin habercisi olduğunu anladığını ifade etti. Hastalığı anlamış olanların dönüm noktasına ulaştığını söyleyen Özdoğan,  “Bir hastalık bizi birkaç gün,birkaç hafta, hatta birkaç ay alışılmış yaşam  tarzından ayrı düşürebilir. Bu süreci yeni bir başlangıç için gerekli bir fırsat  olarak görelim. Hayatımızda neleri değiştirmemiz gerektiğini düşünelim ve  yenilenip arınalım” dedi. Özdoğan, özellikle psikolojik sorunlu kişilerin ilahi dokunuşa ihtiyaç  duyduğunu da sözlerine ekledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.