HANGİ KİŞİLİK YAPISINDASINIZ

Şaban Özdemir (NPGRUP)


A mı B mi yoksa C mi?. Kişiliğinizi merak mı ediyorsanız mutlaka okuyun…

 


Kişilikleri üç kategoride değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan mutlu ve başarılı olmanın yolunun her kişinin kendi kişilik yapısını bilmesinden geçtiğine dikkat çekiyor. Kişiliğinizi merak mı ediyorsanız mutlaka okuyun…

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın kendisini tanımaya çalışmasının çok önemli ve yüksek bir davranış olduğunu belirtiyor. Öyle ki Rektör Tarhan kendisini bilenin, evrenin varoluş gerçeğini de bileceğine vurgu yapıyor.

Timaş Yayınlarından okuyucusuyla buluşan “Mutluluk Psikolojisi” kitabında Prof. Dr. Nevzat Tarhan;

HERKES AYNASININ GÖSTERDİKLERİNE TÂBİDİR

“Kalp damar hastalıklarına yakalanan kişilerin çoğunda aceleci, sabırsız, telaşlı, saldırgan, hırslı, rekabetçi, iş tutkunu, iddiacı, kafasının dikine giden, her şeyi hızlı yapan, sert-tehlikeli araba kullanan, beklemekten sıkılan, karşısındakinin sözünü kesen, randevularına çok hassas, mükemmeliyetçi, ayrıntıcı, heyecanlı ve vurgulu konuşan, gürültülü gülen, esnek olmayan kişilik özellikleri dikkati çekmektedir. "A tipi" kişilik yapısı da denilen bu özellikler stres karşısında kişiyi dayanıksız kılan özelliklerdir.

Bunun tam zıddı "C tipi" kişilik yapısıdır ki; bu kişiler vurdumduymaz, amaçsız, gamsız, rahatına düşkün, sadece kendi için yaşayan kişilerdir.

İdeal olan kişilik yapısı ise "B tipi" kişilik yapısıdır. Bu kişiler sakin, acelesiz, iyi dinleyici, telaşsız, zaman baskısını fazla yaşamayan, yumuşak başlı, yavaş ve tartarak konuşan, sakin araba kullanan, duygularını paylaşan kimselerdir; kendilerinden hoşnutturlar, kusursuzluk meraklısı değillerdir.

"B tipi" kişiler büyük sorumluluk alabilirler ve yöneticilik yapabilirler, liderlik özellikleri vardır. Bulundukları çevrede insanları rahatlatırlar.

Hangi kişilik yapısı olursa olsun kişinin stres verici olaya verdiği anlam ve duygusal tepkisi önemlidir. Kedisi öldüğü için depresyona giren insan olduğu gibi en yakını öldüğünde eğlenceye giden insan da vardır. Önemli olan ölçülü ve doğru tepki vermeyi başarmaktır. Bu durumda temel kişilik yapısını iyi yöneten insan demektir. Sürekli kendisini geliştirmeye çalışan, duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını ölçülü ve tutarlı yöneten insan, stres tepkisini en sağlıklı verecektir.

Kendisini tanıyan kişi, ilişkilerde sağlıklı sınırlar koyabilecektir. Kendisini tanıyan, kendisine de başkasına da haksızlık yapmayacaktır. Kendisini bilen özgüven sahibi olacaktır. Kendisiyle ve toplumla barışık olmak isteyen, kendisini tanımalıdır.

Mutlu ve başarılı olmanın ilk şartı kendini bilmektir diyebiliriz.”
 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:19 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.