Hamilelik Belirtileri

Hamile olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz? Kesin olarak bilmenin tek yolu hamilelik testi yapmaktır. Ancak olasılığa işaret edebilecek erken gebelik belirtileri de vardır. İşte hamilelik belirtileri...

Her kadın farklıdır. Hamilelik deneyimleri de öyle. Her kadın bir hamilelikten diğerine aynı semptomlara veya hatta aynı semptomlara sahip değildir.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Hamilelik belirtileri nelerdir?

- Baş Ağrısı ve Sırt Ağrısı
- Baş dönmesi
- Ruhsal durum dalgalanmaları
- Bayılmalar
- Süt şeklinde akıntı
- Mide Bulantısı
- Adet gecikmesi. Adet gecikmesi, gebeliğin ilk belirtilerinden biridir.
- Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti
- Koku Hassasiyeti
- Gaz Sorunları
- Kanama (Akıntı)
- Sık sık idrara çıkma
- Yorgunluk ve uyuma isteği
- Mide ve sindirim problemleri
- Cilt problemleri
- Kabızlık
- Lekelenme ve kramp

Tüm Kadınlar Hamileliğin Erken Belirtilerini Alır mı?

Ayrıca, hamileliğin erken belirtileri genellikle adet görmeden hemen önce ve adet sırasında karşılaşabileceğiniz belirtileri taklit ettiğinden, hamile olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.

Bu belirtilere hamile kalmanın yanı sıra başka şeylerden de kaynaklanabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, bu belirtilerden bazılarını fark etmeniz, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Kesin olarak söylemenin tek yolu hamilelik testidir.

Lekelenme ve Kramp

Döllenmiş yumurta döllendikten sonra rahim duvarına tutunur. Bu, hamileliğin en erken belirtilerinden birine neden olabilir. Lekelenme ve bazen kramp. Buna yerleşme kanaması denir. Yumurtanın döllenmesinden altı ila 12 gün sonra ortaya çıkar.

Kramplar adet kramplarına benzer, bu nedenle bazı kadınlar onları ve kanamayı adet döneminin başlangıcı olarak algılar. Ancak kanama ve kramplar hafiftir. Kanamanın yanı sıra, bir kadın vajinasından beyaz, sütlü bir akıntı fark edebilir. Bu, gebe kaldıktan hemen sonra başlayan vajina duvarlarının kalınlaşmasıyla ilgilidir. Vajinayı kaplayan hücrelerin artan büyümesi akıntıya neden olur.

Hamilelik boyunca devam edebilen bu akıntı tipik olarak zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak akıntıyla ilgili kötü bir koku veya yanma ve kaşıntı hissi varsa, maya veya bakteriyel enfeksiyonunuz olup olmadığını kontrol edebilmeleri için doktorunuza söyleyin.

Göğüslerde Değişiklikler

Meme değişiklikleri, hamileliğin bir başka çok erken belirtisidir. Bir kadının hormon seviyeleri, gebe kaldıktan sonra hızla değişir. Değişiklikler nedeniyle, göğüsleri bir veya iki hafta sonra şişebilir, ağrıyabilir veya karıncalanabilir. Veya daha ağır veya daha dolgun hissedebilir veya dokunuşa karşı hassas hissedebilirler. Areola adı verilen meme uçlarının etrafındaki alan da koyulaşabilir.

Diğer şeyler meme değişikliklerine neden olabilir. Ancak değişiklikler hamileliğin erken bir belirtisiyse, yeni hormon seviyelerine alışmanın birkaç hafta süreceğini unutmayın. Ancak olduğu zaman, meme ağrısı hafifler.

Tükenmişlik Hiissi

Erken yaşta başlayan hamilelikte çok yorgun hissetmek normaldir. Bir kadın, hamile kaldıktan bir hafta sonra alışılmadık şekilde yorgun hissetmeye başlayabilir.  Daha düşük kan şekeri seviyeleri, daha düşük kan basıncı ve kan üretiminde artış gibi diğer şeylerin hepsi katkıda bulunabilse de, genellikle progesteron adı verilen yüksek bir hormon seviyesi ile ilgilidir.

Yorgunluk hamilelikle ilgiliyse, bol bol dinlenmek önemlidir. Protein ve demir açısından zengin yiyecekler yemek, onu dengelemeye yardımcı olabilir.

Bulantı (Sabah Hastalığı)

Sabah bulantısı hamileliğin ünlü bir belirtisidir. Ancak her hamile kadın bunu alamaz. Sabah bulantısının kesin nedeni bilinmemekle birlikte hamilelik hormonlarının bu belirtiye katkıda bulunması muhtemeldir. Hamilelik sırasında mide bulantısı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak en sık sabahları.

Ayrıca, bazı kadınlar hamile kaldıklarında belirli yiyecekleri çok isterler veya buna dayanamazlar. Bu aynı zamanda hormonal değişikliklerle de ilgilidir. Etkisi o kadar güçlü olabilir ki, bir zamanlar en sevdiği yemek olan şeyin düşüncesi bile hamile bir kadının midesini bulandırabilir.

Bulantı, aşerme ve yiyecek isteksizliğinin tüm hamilelik boyunca sürmesi mümkündür. Neyse ki, birçok kadın için semptomlar, hamileliğinin yaklaşık 13. veya 14. haftasında azalır.

Bu arada, sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin temel besin maddelerini alabilmeniz için sağlıklı bir diyet yediğinizden emin olun. Bu konuda tavsiye almak için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Kaçırılan Dönem - Regl Gecikmesi

Gebeliğin en belirgin erken belirtisi ve çoğu kadını hamilelik testi yaptırmaya sevk eden - adet gecikmesidir. Ancak tüm kaçırılan veya geciken dönemler hamilelikten kaynaklanmaz.

Ayrıca, kadınlar hamilelik sırasında biraz kanama yaşayabilir. Hamileyseniz, kanama konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini doktorunuza sorun. Örneğin, kanama ne zaman normaldir ve ne zaman bir acil durum belirtisidir?

Adet gecikmesinin hamilelik dışında da nedenleri vardır. çok fazla kilo almış veya vermiş olabilirsiniz. Hormonal problemler, yorgunluk veya stres diğer olasılıklardır. Bazı kadınlar doğum kontrol hapı almayı bıraktıklarında adet dönemlerini kaçırırlar. Ancak adet gecikmesi ve hamilelik ihtimali varsa hamilelik testi yaptırmak isteyebilirsiniz.

Hamileliğin Diğer Erken Belirtileri

Hamilelik, hormonal dengenizde değişiklikler getirir. Ve bu, aşağıdakileri içeren diğer semptomlara neden olabilir:

Sık idrara çıkma

Birçok kadın için bu, gebe kaldıktan sonraki altıncı veya sekizinci hafta civarında başlar. Buna idrar yolu enfeksiyonu, diyabet veya diüretik kullanımı neden olabilir, ancak hamileyseniz, bunun nedeni büyük olasılıkla hormonal düzeylerdir.

Kabızlık

Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri kabız olmanıza neden olabilir. Progesteron, yiyeceklerin bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu hafifletmek için bol su için, egzersiz yapın ve bol miktarda lifli yiyecekler yiyin.

Ruh Hali Dalgalanmaları

Bunlar, özellikle ilk üç aylık dönemde yaygındır. Bunlar ayrıca hormonlardaki değişikliklerle de ilgilidir.

Baş ağrısı ve sırt ağrısı

Birçok hamile kadın sık sık hafif baş ağrıları bildirir ve diğerleri sırt ağrısı yaşar.

Baş dönmesi ve bayılma

Bunlar, kan damarlarını genişletmek, kan basıncını düşürmek ve kan şekerini düşürmekle ilgili olabilir.

Hamile bir kadın bu semptomların tümüne sahip olabilir veya belki sadece bir veya iki tanesine sahip olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri rahatsız edici hale gelirse, bunları telafi etmek için bir plan yapabilmek için doktorunuzla konuşun.

Başka  Hamilelik Belirtileri de Var

Karnınızın genişleyeceğini, normalden daha yorgun hissedeceğinizi ve hamileliğiniz ilerledikçe birkaç kez kusabileceğinizi biliyordunuz. Ancak diğer fiziksel değişikliklerden bazılarını beklememiş olabilirsiniz.

Ob-gyn Michele M. Hakakha, MD, Beklemek 411: Hamileliğiniz İçin Net Cevaplar ve Akıllı Tavsiyeler kitabının yazarı, "Bir kadının vücudunda hamile kaldığında pek çok şey olur ve bunların çoğu şok edicidir: göbeğinizde saç büyümesi, geğirme ve kabızlık, artan vajinal akıntı ve hemoroid birkaç isim." Hakakha, "Bunlar bir kadının genellikle bahsettiği şeyler değil. Bu yüzden biraz utanma olması şaşırtıcı değil" diyor.

Utanç duymanıza rağmen, utangaç olmamak çok önemlidir: Hamileliğinizin yolunda gittiğinden emin olmak için kadın doğum uzmanınızın size neler olduğunu bilmesi gerekir.

Fazla Gaz

Hemen hemen her hamile kadın gazlı olur. Bunun nedeni, hamileliğin gastrointestinal sisteminizi yavaşlatabilecek hormonal bir dalgalanma getirmesidir. Hamilelik sırasında kaslarınız üzerinde aynı kontrole sahip olmadığınız için bunu kendinize saklayamayabilirsiniz.

Hamile olmadığınızda, Hamileliğin Tabu Sırları: Göbekli Yaşam Rehberi kitabının yazarı Michelle Smith şöyle diyor: "Çoğu zaman geleceğini bilirsiniz ve sahil temizlenene kadar uzak tutabilirsiniz. hamileyken], 'Aman Tanrım, gerçekten kayınvalidemin önünde osurdum mu? Yüzümü tekrar nasıl gösterebilirim?' diye düşüneceksiniz."

Sorunu ortadan kaldıramasanız da, egzersiz yaparak ve diyetinizde değişiklikler yaparak gaza eğiliminizi azaltabilirsiniz.

Hakakha, "Egzersiz, GI yolunun hareketliliğini artırmaya yardımcı olarak yiyeceklerin daha hızlı hareket etmesine izin verir" diyor. "Oturup fermente etmek için ne kadar az zaman kalırsa, o kadar az gaz üretilir. Bazı yiyeceklerin gaz üretme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle en iyi bahis, gazlı içecekler, fasulye, brokoli, karnabahar ve kuru meyve gibi yiyeceklerden tamamen kaçınmaktır. "

Süt ürünleri ayrıca hamilelik sırasında GI rahatsızlığına neden olarak şişkinliğe neden olabilir. Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi Tıp Fakültesi kadın doğum bölümünde doçent olan Sonja Kinney, "Birçok kadın hamilelik sırasında her gün süt içmeye başlıyor ve bunun kendileri için iyi olduğunu düşünüyor" diyor. "Ama bir yetişkin olarak sütü tolere edemezler."

Laktoz intoleransınız varsa, laktoz içermeyen süt veya diğer kalsiyum açısından zengin yiyecekleri deneyin.

İnkontinans

Arkadaşların veya iş arkadaşlarının arasında dururken hapşıran ve yanlışlıkla mesanelerini boşaltan hamile kadınlar hakkında hikayeler duymuş olabilirsiniz. Stres inkontinansı yaşayan çoğu hamile kadın, sarsıcı bir öksürük, hapşırma veya gülme nedeniyle istem dışı idrar kaçırma – sadece birkaç damla kaybeder. Ama yine de utanç verici hissettirebilir.

Birçok doktor, stres inkontinansının daha olası olduğu hamileliğin son birkaç ayında sızıntıları yakalamak için kadınların külotlu gömlek giymelerini önermektedir. Tuvalete düzenli geziler de yardımcı olabilir.

Hakakha, "Bebek büyüdükçe ve rahim genişledikçe, bebek mesanenin tam üstüne oturur" diyor. "Her iki saatte bir mesanenizi boşaltmak için bilinçli bir çaba sarf etmek, gitmeniz gerekmediğini hissetseniz bile, idrar kaçırma olasılığını azaltacaktır."

İstenmeyen Tüyler - Hormonal Bozukluklar

Hamilelik sırasında, istenmeyen yerlerde tüylerin çıkmasından hormonlar sorumludur.

Hakakha, "Çoğu hamile kadın, yakında güzel bir saç yelesine sahip olacaklarını öğrenmekten çok mutlu oluyor" diyor. Ama göğüsler, karın ve yüz hakkında konuşmaya başladığımızda, heyecan kısa sürede korkuya dönüşüyor.

Ağda veya cımbız, hamilelik sırasında epilasyon için en güvenli yöntemlerdir.

Alabama Üniversitesi'nden Birmingham doğum ve jinekoloji doçenti Kim Hoover, "Tıbben endike olmayan bir kozmetik ayakta tedavi prosedürü olduğunda, çoğu dermatolog ve plastik cerrah bunu hamilelikten sonraya itecektir" diyor. "Hamilelik sırasında yüzdeki lazer tedavileri cilt pigmentini etkileyebilir ve yara izine neden olabilir."

Koku Hassasiyeti - Kokular

Bazı kadınlar hamilelik sırasında daha güçlü bir koku alma duyusu geliştirir. Birçoğu, kümes hayvanları veya deniz ürünleri gibi güçlü yiyecek kokularına karşı bir isteksizlik geliştirir. Kadınların daha küçük bir yüzdesi, utanç verici olabilen kendi kokularını almaya başlar.

Hoover, "Bazen, özellikle hamileliğin sonlarına doğru kendinizi vajinal olarak koklayabilirsiniz" diyor. "O zaman daha fazla mukusun olduğu için olabilir. Bazı insanlar kokudan endişelenir ve nereye giderlerse ıslak mendil getirirler. Ama başka kimse söyleyemez. Kokun güçlenmedi, koku alma duyun gelişti."

Hamilelik sırasında mantar önleyicilerle güvenle tedavi edilebilecek bir mantar enfeksiyonunu ekarte etmek için fark edilebilir yeni vajinal kokuları doktorunuza bildirin.

Hemoroid

Herhangi bir yeni anneye hemoroid hakkında soru sorarsanız, size anlatmayı seçerlerse muhtemelen paylaşacakları rahatsız edici bir hikayeleri olacaktır. Hakakha, "Bir kadın hamile kaldığında hemoroid kesin bir bahistir" diyor. "Sıklıkla kabızlık ve bağırsak hareketi yapma girişiminde ortaya çıkan zorlanma ile ortaya çıkarlar. Ve hepimiz kabızlığın hamilelikte en yaygın şikayetlerden biri olduğunu biliyoruz."

Kabızlıktan kaçınarak hemoroid geliştirme riskinizi azaltın. İyi nemlendirilmiş kalın, daha fazla lif yiyin ve tezgah üstü dışkı yumuşatıcıları kullanın.

Smith, "Ek lif konusunda da doktorunuza danışın" diyor. "Burnunu tut ve bastırırken tıkaçını bastır."

Hakakha, hemoroid gelişirse cadı fındığı pedleri ve iltihap önleyici kremlerin yardımcı olabileceğini ve hamilelik sırasında güvenli olduklarını söylüyor.

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Ocak 2022Yayınlanma Tarihi:27 Temmuz 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.