Basura Ne İyi Gelir? (Hemoroid)

Basura Ne İyi Gelir? (Hemoroid) Basur değişik isimlerde bilinen makatta meme, Hemoroid tedavi edilmezse hayat kalitesini kötü etkiliyor. Hemoroid, Basura Ne İyi Gelir? Basur Nedir? Hemoroid'in Basurun Nedenleri Nelerdir? Basura Karşı Ne Yapılabilir? Basur Hemoroid Hakkında Her şey...

Basur Nedir?

Hemoroid, Basur Vücudun hassas bölgelerinden olan anal bölge ve çevresinde oluşan; kanama, ağrı, şişlik, akıntı, kaşıntı gibi şikayetler %90 oranında; basur, hemoroid, makatta çatlak ve iltihaplanma, apse ve fistül gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır.

Bağırsak hastalığı olarak bilinen basur diğer adıyla hemoroid her insanda görülebilen ve görülme ihtimali bulunan bir hastalıktır. Makat çevresinde daha çok yerleşime sahip olup bunların ağrılı, şişmiş, kızarık ve kaşıntılı halleri de vardır. Hemoroid, Basur, Kişileri oldukça rahatsız eden bu durum aynı zamanda otururken de zorlanmalara neden olabilir. Tuvalette çok kalma ya da kabızlık çekenlerin yaşadığı başlıca sıkıntılardan biri basur olmaktadır.

Basur Hemoroid Nedir?

Makat ve çevresinde görülen şişmiş damarlardan oluşan kişileri oldukça rahatsız eden bu hastalığa basur yada hemoroid denir. Hemoroid, Basur, Birden fazla nedeni bulunur ancak çoğu zaman neden kaynaklandığı belli olmaz. Anüsün dış tarafında cilt altında yerleşime sahipse eksternal, rektum denilen kalın bağırsağın son tarafında bulunuyorsa internal hemoroid olarak adlandırılır. Birçok kişinin sıkıntısını çektiği bu duruma çareler aranmaktadır. Özellikle “Basur nasıl geçer?” ya da “Basura ne iyi gelir?” araştırmaları yapanların sayısı giderek artıyor. Yetişkinlerin neredeyse dörtte birinde zaman zaman ortaya çıkan basura ne iyi gelir?

Hemoroid, Basur hastalıkları yaşa, cinsiyete, ailevi eğilime (kalıtsal) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Anal bölge hastalıkları, toplumda görülme sıklığı % 10 olan kronik bağırsak hastalıkları ve kalın bağırsak tümörlerinin de habercisi olabilmektedir. Hemoroid, Basur, Bu nedenle makatta ağrı, şişlik ve kanama belirtileri olan özellikle 40 yaş üstü hastaların genel cerrahi uzmanına başvurması gerekmektedir.

Basur Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

- Kaşıntı
- Anüsten kan gelmesi
- Rektal kanama
- Makat bölgesinde akıntı, şişkinlik ya da ıslaklık hissi
- Dışkılama düzeninde değişim
- Dışkılama sırasında ağrı veya yanma
- Anüs etrafında ortaya çıkan kaşıntı ve rahatsızlık hissi
- Dışkıda kan
- Oturmakla gelen ağrı
- Anüs yakınlarında kaşıntılı ve ağrılı şişlik

Basur Hemoroid Nedenleri Nelerdir?

- Tek düze beslenme
- Fazla kilo
- Gebelik, Hamilelik
- Sıvı tüketiminin azlığı
- Hareketsizlik
- Kırmızı et ağırlıklı beslenme
- Ağır yiyecek ve içecekler
- Kabızlık
- Kronik sindirim sistemi sorunları
- Baharat ve acının fazla tüketimi
- Hareketsizlik
- Kötü beslenme
- Şişmanlık
- Alkol kullanımı
- Makat bölgesine zararı olabilecek sporlar yapmak
- Sürekli oturmak
- Lifli gıda tüketmemek
- Bağırsak tümörleri
- Gebelik
- Zorlu dışkılama
- Kalın bağırsak kanseri
- Kabızlık ya da ishal
- Tuvalette beş dakikadan uzun süre oturmak
- Uzun süreli oturmayı/ayakta kalmayı gerektiren meslekler
- Dışkılamada zorlanma, ıkınarak sert dışkı çıkarma
- Posasız/lifsiz beslenme
- Tuvalette beş dakikadan uzun süre oturmak
- Sürekli olarak görülen ishal veya kabızlık durumu
- Uzun süreli oturmayı/ayakta kalmayı gerektiren meslekler
- Bazı spor aktiviteleri
- Ata binmek
- Bisiklet sürmek
- Spinning gibi salon sporları
- Obezite
- Gebelik ve emzirme
- Anal seks, anüse yabancı cisim sokmak

Basur Hemoroid Tedavisi

Basur Hemoroid Tedavisi çeşitli yollarla yapılabilir. Rektal kanama, dışkılama sırasında ya da temizlenirken elinize şişlik/meme gelmesi, tam temizliğinizi sağlayamama ve de ailenizde bağırsak kanseri öyküsü olması durumunda doktora başvurmalısınız. Hemoroid olduğunuzu düşünüyorsanız doktora başvurmanızdaki en önemli belirti bağırsak hareketleri sırasında makatta ve dışkı üzerinde parlak kırmızı kan görülmesidir. Hemoroid, Basurda, Bu durumda Doktora başvurarak uygun tedavi için yardım almanız gerekmektedir. Dış hemoroid, genellikle hastada rahatsızlık hissine neden olmadıkça spesifik bir tedavi gerektirmez. Düşük dereceli iç hemoroidler ise etkili ilaçlar ve farklı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir.

Basur Hemoroidal hastalığın kendiliğinden iyileşmelerle seyreden kronik bir sorun olduğu görüşü artık ağırlık kazanmıştır ve herhangi bir tedavi yönteminin gerçek etkinliğinin prospektif, kontrollü çalışmalar tarafından belirlenmesine gereksinim vardır. Bu yöntemler ve ilaçlarla başarılı olunamazsa, komplikasyonlar gelişirse ya da hemoroid ileri derecede ise cerrahi tedavi seçenekleri gözden geçirilir.

Hemoroid tedavisi %90 oranında cerrahi yöntemlere başvurulmadan ameliyatsız yapılabilmekte. Öncelikli olarak; bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi ve kabızlığın giderilmesi, makat bölgesine içine ilaç koyularak yapılan oturma banyoları yerine sıcak duş uygulamaları, bol lifli gıdalara ağırlık verilmesi, günlük su tüketiminin arttırılarak en az 1.5-2 litre su içilmesi gibi adımlar izlenebilir.  Erken dönem hemoroidal hastalıkta mukozal fiksasyon yöntemleri (lastik band ligasyonu, infrared, skleroterapi) ustaca uygulandığında cerrahi gereksinimi duyulmamakta. Bu yöntemler ofis şartlarında anestezi gerektirmeden uygulanan ağrısız uygulamalar. İleri derecede yani sık tekrarlayan kanama atakları, eline şişlik gelmesi ve de içeri ittirmeye çalışmasına rağmen dışarda meme varlığı, çepeçevre makat ağzında hemoroid şişliklerinin olması durumunda cerrahi kaçınılmaz olabiliyor.

Basur Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?

Bu şikayetlerle hekime başvuran hastanın şikayetleri dikkatlice dinlendikten sonra yapılan anal muayene genellikle genç hastalarda tanı için yeterlidir. Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ya da üstü kabızlık şikayeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her zaman altta yatan bir kalın barsak tümörü olmadığı ekarte edilmelidir. Hemoroid, Basur, Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.

BASURDAN HEMOROİTTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Basurdan, Hemoroidden korunma yollarının başında düzenli beslenme gelmektedir. Hemoroidden korunma yolları arasında düzenli tuvalet alışkanlığı da önemli rol oynamaktadır.

- Kepekli ekmeği yemek
- Bol meyve yemek
- Bol su içmek
- Bol bol sebz yemek
- Baharatlardan uzak durmak
- Sigara ve stresten uzak durma
- Hareketli bir yaşam
- Düzenli yoğurt tüketimi
- Düzenli çorba içimi
- Gazlı içeceklerden uzak durma
- Bolca vitamin kaynaklı besinler tüketme
- Keçi boynuzu tüketiminin arttırılması
- Sabahları aç karnına papatya çayı içilmesi
- Toz zerdeçal tüketimi
- Alkolden uzak durmak
- Turşu tüketmeyin
- Yüksek lifli/posalı gıdalar tüketmelisiniz.
- Su içmeli ve tüketimini arttırmalısınız.
- Spor yapmalı ve aktif bir yaşam sürmelisiniz.
- Kilo vermelisiniz ya da aşırı kilo almamalısınız.
- Tuvalette uzun süre oturmamalısınız.

BASUR HEMOROİD DERECELERİ VE BASUR HEMOROİD ÇEŞİTLERİ

İç (Internal) hemoroid: Kalın bağırsağın son üçte birlik kısmına rektum adı verilir. Burası dışkının geçici olarak depolandığı yerdir. Rektumun 1/3 alt kısmında ortaya çıkan toplar damar genişlemelerine denir. Genellikle ağrısız geçer. Bunlar dokunmaya, acıya, gerilmeye veya sıcaklığa duyarlı değildir. Çıkıntı seviyelerine bağlı olarak 1 ile 4 arasında derecelendirilir.

Dış (External) hemoroid: Perianal hematom olarak da adlandırılır. Anüsün dış kısmı çevresinde bulunan deri altında gelişir. Bu hemoroidler kaşıntılı veya ağrılı olabilir ve mavimsi renklidir.

Bunun dışında prolapse hemoroid ve tromboze hemoroid gibi farklı hemoroid çeşitleri de bulunur. İç basurun anüsten dışarı sarkmasına prolapse hemoroid, basur içerisinde kan pıhtısı bulunmasına tromboze hemoroid denir.

İÇ HEMOROİD BASUR DERECELERİ

İç hemoroidler sarkma miktarına göre 1 ile 4 arasında derecelendirilir.

1. Derece: Hemoroid belirgin iken, anal kanadan çıkıntı yapmaz. Hemoroidde kanama olabilir.

2. Derece: Bağırsak hareketi sırasında hemoroid kanal dışına doğru çıkıntı oluşturur. Fakat kendiliğinden içeriye döner.

3. Derece: Bağırsak hareketi veya başka bir egzersiz biçimi nedeniyle hemoroid makattan çıkıntı yapar ve ancak parmakla itilerek eski konumuna döndürülebilir.

4. Derece: Hemoroid tamamen sarkmıştır ve tamamen anal kanalın dışında bulunur. İçeride kalamaz ve itilemezler.

BASURA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Bitkiler her derde devadır ve toplumumuzda bitkiler ile tedavi yöntemi oldukça yaygındır. Eğer evde kendiniz basur rahatsızlığınızı geçirmek istiyorsanız aşağıdaki kürü uygulayabilirsiniz.

Çobançantası Kürü

Malzemeler

4 tatlı kaşığı çobançantası

4 bardak soğuk su

Yapılışı

Suyun içine bitki kıyılarak atılır ve 8 saat kadar bekletilir. 8 saatin ardından elde edilen ve süzülen karışım taze olarak tüketilir.

Elde edilen karışım pamuk ile emilerek basur olan bölgeye sürülür. Düzenli olarak 1 hafta kadar tüketilir.

HEMOROİD BASUR KANAMASINA NE İYİ GELİR?

Hemoroid, Basur, için düzenli olarak sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi gerekmektedir. Kişiler tükettikleri besinleri dikkatli seçmeliler, lifli gıdalar yemelilerdir. Özellikle şeftali gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan kabız olunma riski de azalır. Baharatlı gıdaların tüketilmemesi de basur kanamasının önüne geçebilir. Aynı zamanda kişiler çok fazla ıkınıyorsa bu da basur kanamasına neden olacaktır.

Basur Nedir

Basur nedir, makat bölgesinde yer alan problemlerden kaynaklanan bir sorundur. Anüs ya da makat bölgesinde yer alan damarlarla ilgili bir durumdur.

Makat ve anüste yer alan damarların büyümesi ve şişmesiyle oluşan bir durumdur. Bu bölgede oluşan şişkinlikle zaman zaman anüsten dışa sarkabilir ve dışarıdan görünür hale gelebilir. Bu durum estetik olarak kişileri rahatsız etmektedir aynı zamanda eğer dışarıya çıkan meme dediğimiz durum fazlaysa temizlik konusunda da ilerleyen dönemlerde rahatsız edebilmektedir.

Basur kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar internal ( iç basur)  ve eksternal ( dış  basur ) olarak adlandırılmaktadır. İç basur genellikle sancıya ve ağrıya neden olmamaktadır fakat dış basur genellikle ağrıya ve sancıya neden olmaktadır. Bu durumda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Basur Neden Olur?

Basurun oluşumunda özellikle dışkılamada çok zorlanma olursa o bölgedeki damarlar çatladığından hasar oluşturmakta ve ilerleyen dönelerde bu durum kabızlık olarak devam ederse basurun oluşması ihtimaldir. Basuru genetik durumlarda etkilemektedir.

Basurun kendi içerisinde evreleri bulunmaktadır.

1.evre:  Bazı kişilerde bu evrede ufak kanamalar olabilmektedir. Bu evrede basur doksusu gözle görülmez yani dışarıya çıkıntı oluşmaz iç tarafta ağrı hissedilebilir.

2.evre: Basur dışkılama yaparken dışarıya çıkar fakat dışkılamadan sonra tekrar içeriye girer. Kişi yine bu evrede basur memesini farketmeyebilir fakat hissedebilir.

3.evre: Basur memesi olarak bahsettiğimiz durum burada meydana gelmektedir. Kişi kendisi de dışarıdan bu durumu fark eder. Ödeme yol açar o bölgede ve rahatsız eder.

4.evre: Bu evrede kişi kendi de dışarıdan basur memesini görür ve zaman zaman ağrılar hissedebilir ilerleyen dönemlerde kişinin ağrıları belirli dönemlerde artış gösterebilir.

Basur belirtileri;

•    Dışkılama sırasında kanama
•    Anüs yakınında kaşıntı ve şişlikler
•    Dışkılamadan sonra otururken hissedilen ağrı
•    Makatta basur memesi oluşması

Basura Ne İyi Gelir, Basur Ağrısına Ne İyi Gelir?

Basura ne iyi gelir, genellikle ağrıyan bölgelere ağrıyı hafifletecek kremler uygulanmaktadır. Fakat bu krem uzman tarafından verilmeli ve uygulamalıdır. Özellikle hamilelelik, kabızlık, aşırı kilo, bağırsak problemlerinden kaynaklanan durumlardan basur oluşmaktadır.

•    Bol sıvı tüketimi
•    Posalı yiyecekler tüketilmesi
•    Zeytinyağı kullanımının arttırılması
•    Doktorun verdiği krem ve fitillerin uygulanması
•    Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme alışkanları edinmek
•    Doğal probiyotikleri tüketmek ( yoğurt ve kefir gibi )
•    Egzersiz yapmak ve hareketli bir yaşamı benimsemek


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Şubat 2021Yayınlanma Tarihi:12 Haziran 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.