Güvercin beyninde GPS sistemi

Güvercinlerin beyninde özel sinir hücrelerinden oluşan bir yöngüdüm sistemi bulunuyor. Beyin sapında keşfedilen elli sinir, manyetik bilgileri bir tür GPS sistemi olarak işliyor.

Güvercinlerin beyninde özel sinir hücrelerinden oluşan bir yöngüdüm sistemi bulunuyor. Beyin sapında keşfedilen elli sinir, manyetik bilgileri bir tür GPS sistemi olarak işliyor.

Kuşlar bu amaçla dünyamızın manyetik alanının yoğunluğundan, yüksekliğinden ve büyüklüğünden yararlanıyorlar. Bilim insanları uzun bir süredir kuşlardaki yön bulma yetisini açıklamaya çalışıyor. Bu konuda dünyanın manyetik alanının önemli bir rol oynadığı kesin. Dünyamızın manyetik alanının kuvveti 50 mikro tesla ki bu duvar panosuna iliştirilecek bir notu tutturmaya yarayan mıknatıstan yaklaşık olarak 10.000 misli zayıftır. Kuşların bu bilgileri hangi organla algılayıp, işledikleri bilinmiyordu. Houston Tıp Üniversitesi'nden Le-Quing Wu ve David Dickman, yedi güvercini dünyanın manyetik alanını geçirmeyen tamamen karanlık bir odaya kapatmış. Yapay bir manyetik alan aşağı ve yukarı doğru hareket ettirilirken bilim insanları kuşların beyinlerindeki değişimleri ölçmüşler ve bu incelemeler sırasında farklı manyetik ışınları tepki gösteren nöronlar saptamışlar. Viyana'daki Moleküler Patoloji Enstitüsü'nde David Keays ile çalışan bir ekip kısa bir süre önce sensorun sanıldığı gibi gagada bulunmadığını saptamıştı. Ancak manyetik alan duyusunun tam olarak nerede bulundu hâlâ tartışmalıdır.  CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Mayıs 2012Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.