GİRMEYEN ÇOCUK YOK

Milliyet

Bir araştırma 9-16 yaş arası çocukların tamamının facebook kullanıcısı olduğunu ortaya koydu.

 


Çocuklar arasında en sık kullanılan paylaşım sitesi de yüzde 99 oranı ile facebook.

İnternet Kurulu, ODTÜ ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı desteğiyle “Çocukların Sosyal Paylaşım Sitelerini Kullanım Alışkanlıkları” araştırma raporunu yayımladı. 9-16 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre:

-  Çocukların yüzde 38,4’ü “her gün bir kere”, yüzde 30’u “her gün bir kereden fazla” ve yüzde 23’ü ise “haftada bir kereden fazla” interneti kullanıyor.

-  Hepsi Facebook sosyal paylaşım sitesini kullandıklarını söylerken, en sık kullanılan sosyal paylaşım sitesi ise yine yüzde 99 ile Facebook.

-  Yüzde 84’ü arkadaşlarıyla iletişim kurmak için, yüzde 32’si sosyal paylaşım sitesinde neler olduğunu görmek için, yüzde 31’i eski arkadaşlarını bulmak için, yüzde 28’i ise arkadaşlarının ve diğer kişilerin neler yaptığını öğrenmek için sosyal paylaşım sitesini kullandığını belirtti.

-  Çocukların sosyal paylaşım sitesini her kullanışında ortalama 72,19 dakika zaman harcadıkları da ortaya çıktı. Çocukların yaşları büyüdükçe sosyal paylaşım sitesine her girişlerinde harcanan ortalama sürenin de arttığı kaydedildi.

Üçte biri olumsuz etkileniyor

-  Çocukların yüzde 36’sı sosyal paylaşım sitelerinden olumsuz etkilendiğini belirtirken, etkilenmediğini belirtenlerin oranı yüzde 62. Olumsuz etkilendiğini belirten çocukların da yüzde 60’ı derslerine yeterince zaman ayıramadığını yüzde 24’ü, arkadaşlarına yeterince zaman ayıramadığını, yüzde 21’i ailesine yeterince zaman ayıramadığını olumsuzluk sebebi olarak gösterdi.

-  Erkek çocuklarının kızlardan daha fazla sosyal paylaşım sitelerini kullandığı ortaya çıktı. Çocukların yüzde 44’ü kişisel bilgilerin sosyal paylaşım sitesinde paylaşılmasını güvenli bulurken, yüzde 40’ı ise güvensiz bulduğunu belirtti. Güvenlik konusunda herhangi bir bilgisi olmayanların oranı ise yüzde 16 olarak belirlendi.

Gizliliği bilmiyorlar


-  Çocukların sosyal paylaşım sitelerindeki kişisel bilgilerin gizliliğini korumaya yönelik kuralları bilmediği ortaya çıktı. Yüzde 47’si bu kuralları bilmediğini, yüzde 16’sı ise bu kuralları okuyup anlamadığını belirtti.

-  Çocukların yüzde 50’si sadece tanıdığı kişilerin arkadaşlık isteklerini kabul ettiğini, yüzde 33’ü tanıdığı kişiler ve arkadaşlarının arkadaşı isteklerini kabul ettiğini belirtirken yüzde 15’lik bir oran ise gelen tüm arkadaşlık isteklerini kabul ettiğini ifade etti.

-  Sosyal paylaşım sitesinde tanımadığı kişilerden gelen arkadaşlık taleplerini erkeklerin kızlardan daha çok kabul ettiği ortaya çıktı. Lise öğrencilerinin ilköğretim öğrencilerine göre daha yüksek oranla sosyal paylaşım sitesinde tanımadığı kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul ettiği de ifade edildi.

 
Çarpıcı rakamlar

Çocukların yüzde 26’sı sosyal paylaşım sitelerinde hiçbir aile ferdiyle arkadaş olmadığını, yüzde 41’i babasıyla, yüzde 33’ü annesiyle, yüzde 27’si kız kardeşiyle ve yüzde 20’si ise erkek kardeşi ile arkadaş olduğunu söyledi. Yüzde 94’ü bazı içerikleri arkadaşlarından gizlemediğini belirtirken, yüzde 5’i ise bazı içerikleri bazı arkadaşlarından gizlediğini belirtmiştir.

Çocukların yüzde 96’sı bazı içerikleri ailesinden gizlemediğini belirtti. Yüzde 3’ü bazı içerikleri ailesinden gizlediğini söyledi. Yüzde 6’sı paylaştığı bir bilgiden daha sonra pişman olduğunu, yüzde 93’ü ise pişman olmadığını belirtti. Yüzde 49’u tanımadığı bir kişiden mesaj aldığında asla cevap vermeyeceğini, yüzde 30’u mesajın içeriğine göre uygunsa cevap verdiğini söyledi. Yüzde 9’u ise tanımadığı bir kişiden gelen mesaja mutlaka cevap verdiğini ifade etti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.