Fiziksel temas yok süt kardeş olmaz

‘Anne Sütü Bankası’nı değerlendiren Prof. Bilgin, “Fiziksel temas yok, süt kardeş olmaz” derken Prof. Yeprem, “Emme şartı olmadığı için verilmesinde bir sakınca yok” dedi.

‘Anne Sütü Bankası’nı değerlendiren Prof. Bilgin, “Fiziksel temas yok, süt kardeş olmaz” derken Prof. Yeprem, “Emme şartı olmadığı için verilmesinde bir sakınca yok” dedi.

annesutuDiyanet İşleri Başkanlığı’nın “Anne Sütü Bankası” çalışması hakkında “Süt akrabalığının getireceği evlilik yasaklarının ihlal edilmemesi için önlemler alınmalı” şeklindeki açıklamasını ilahiyatçılar değerlendirdi.

BEBEK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

* Prof. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı): “İslam hukukunda süt kardeşliği ile ilgili farklı görüşler var. Süt hangi şekilde içilirse içilsin süt kardeşliği doğar diyenler var, süt kardeşi olabilmesi için annenin emilmesi gerek diyenler var, süt kardeşliği için belirli sürelerde emilmesi gerektiği şartını koşanlar var. Bir kural vardır İslam hukuk felsefesinde, bir konuda birkaç görüş varsa uygulamada en kolayı seçilir. Burada toplumun yararına olan en kolayının seçimi emme şartı olmadığı için sütün çocuklara verilmesinde hiçbir sakınca yoktur.” * Prof. Beyza Bilgin (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli Öğretim Üyesi): “Erkek çocuğu olan anneninki erkek çocuğa, kız çocuğu annesinin sütü kız çocuğuna verilirse ve kayıtlarda da bulunursa zaten bunda hiçbir sorun olmaz, herkes tatmin olur. Burada önemli olan süt değil, anne ile çocuk arasındaki yakınlıktır. Fiziksel temas olmadığı sürece süt kardeş olmaz fakat insanların içleri rahat etmezse diye kayıt edilmesi faydalı olur.” * Prof. Ahmet Yaman (Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı): “İslam’ın ana kaynağı olan Kuran ve sünnet, süt akrabalığının kalıcı ve sürekli bir evlenme engeli olduğunu belirtmiştir. Kendi annesinin dışında başka bir kadının sütüyle beslenen bir bebek, İslam hukukuna göre o kadının öz çocuğu gibi değerlendirilir ve o ailenin öz çocuğu kimlerle evlenemezse süt çocuğu da aynı kişilerle evlenemez. Bu şekilde çok ciddi sonuçlar doğuracağı için süt akrabalığının tespiti son derece önemlidir.”

AVRUPA’DA SENELERDİR VAR

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural: Anne Sütü Bankası Avrupa’da seneler önce başlayan bir şey. Erken doğan bebeklerin anne sütüne ihtiyacı oluyor. Anne sütü bebeklerin hızlı gelişmelerini ve hayatta kalmalarını sağlıyor. Bu çok önemli bir katkı. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:03 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.