EVLİLİKLERİ BİTİREN 12 NEDEN

Habertürk

Etrafınıza baktığınızda kaç evli çift mutlu? Tamam, gülümseyebilirler ama işin aslı hiç de öyle değil!

 


O eski mutlu evlilik öyküleri neredeyse tarihe karışmak üzere. Özellikle de ülkemizde evli çiftlerin büyük çoğunluğu sorunlar yaşıyor, ayrılmak zorunda kalıyorlar. "Hep böyle gidecek mi?" diye soracak olursanız, psikolojik danışmanlar sayesinde evliliklerin kurtarılabildiğini söyleyebiliriz.

İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Evlilik Danışmanlığı ve Araştırma Merkezi Başkanı ve Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Armağan Samancı boşanmaların yüzde 24'ünün psikolojik destekle kurtarılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Samancı, kendilerine başvuran 5 bin hastanın arasından seçilenlerle bir araştırma yaptıklarını kaydetti. Doç Dr. Samancı, kendilerine başvuran kişilerin genellikle kadınlar olduğunu belirterek, ''Daha çok kadınlar yardım arayışındalar. Erkekler bu tür konulara fazla önem vermiyorlar ya da yaşananları sorun olarak değerlendirmiyor ve anlatmak istemiyorlar.

Danışmanlık sürecinde iki tarafında sorunları kabul ve tedaviye katılımı eşit düzeyde önem taşıyor'' dedi.

ÇATIŞMA İLK YILLARDA BAŞLIYOR


Doç. Dr. Samancı şu bilgileri de verdi:

"Evlilik Danışmanlığı ve Araştırma Merkezi'ne başvuranların yüzde 83.7'sini 20-30 yaş grubu kişiler oluşturuyor ve çatışmanın başladığı zaman olarak evliliğin ilk yıllarını gösteren hastalar %69 oranıyla çoğunluğu işaret ediyor. Evliliğin ilk yıllarındaki sorunların zamanla geçer diyerek göz ardı edilmemeli ve eşler çözüme ulaşamadıkları noktada uzmanlara başvurmalı"

CİNSEL İLİŞKİYE ZORLAMAK DA BİR NEDEN

"Merkeze gelen hastaların yüzde 52.8'i görücü usülüyle evlenmiş. Yüzde 20,9'u ise akraba evliliği yapmış. Yüzde 81,4’ü çekirdek aile yapısında, yüzde 11,5’i geniş aile yapısında yaşıyor. Yaşadıkları evlilik problemlerine kaynak olarak ise hastalar; yüzde 72,2 oranında eşlerini, yüzde 25,7 oranında eşlerinin ailesini, yüzde10,9 oranında da kendilerini gösteriyor. Cinsel ilişkiye zorlanma da evlilik bitirici bir sorun halinde karşımıza çıkıyor."
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Ekim 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.