Eşim çok dengesiz

Eşimin psikolojik normal olmadığını düşünüyorum. Hareketleri dikkat çekici şekilde dengesiz. Küçük bir oğlum var ve babasını örnek alıyor. O da dengesiz, çok kaba ve saldırgan oldu. Oğlum için endişe ediyorum, sürekli uyarıyorum ama hiç faydası olmuyor. Eşim doktora gitmek istemiyor. Ne yapacağım?

CEVAP İnsanların davranışları, hareketlerindeki uygunsuzluk, saldırgan olup olmadıkları onların ruhsal durumları hakkında fikir verir. Burada belirtilen durum bir ruhsal bozukluğun belirtileri olabilir veya kişilik yapısıyla ilgilidir. Bu bilgilerle ve muayene etmeden bir tanı söylemek bilimsel ve etik yönlerden doğru değildir. Ailedeki bir sorun doğal olarak tüm aile bireylerini etkiler. Çocuklar büyükleri, erkek çocuklar da babayı örnek aldığı için, burada çocuklar ayrıca etkilenecektir. Böyle bir kişiyi doktora götürmek için kendisinin yakındığı belirtiler (baş ağrısı, uyku veya iştah bozukluğu, sinirlilik, sıkıntı gibi) varsa, onlar kullanılabilir. Belki çocuktaki değişiklikler gerekçe gösterilerek birlikte gidilebilir.

 

SORU Atmış beş yaşındayım. Yıllardır böbrek hastasıyım. Ruhsal olarak kendimi iyi hissetmediğim için psikoloğa gittim ve bana bir ilaç verdi. İlaç hakkında kötü yorumlar duyduğum için size danışmak istedim yan etkilerini. Felce kadar yan etkileri varmış. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum.

CEVAP Kronik böbrek hastalığının kendisi ve kronik bir hastalığın olması ruhsal sorunlara neden olabilir. Bu nedenle hem ilaç kullanmak, hem de psikoterapi uygulanması gerekebilir. Bu sorunlar nedeniyle kullanılabilecek ilaçlar yan etki yapabilmekle birlikte, felçle ilgili bir yan etki görülmez. Burada ilacın ne olduğu belirtilmediği için, daha fazla bilgi vermek mümkün değildir. Psikologların bu tür ilaçları yazma hak ve yetkisi yoktur. Psikolog olarak yazılmada bir yanlışlık yoksa, bu konuda bir ruh hekimine (psikiyatriste) başvurmak doğru olur.

SORU Ağabeyim 18 yıldır manik depresif. Sürekli doktor kontrolünde ve ilaç kullanıyor. Bu hastalığın tedavisi var mı? Yoksa sürekli doktor kontrolünde ve ilaç kullanarak mı yaşayacak?

CEVAP Bu hastalığın adı günümüzde bipolar bozukluk olarak kullanılmaktadır. Bipolar bozukluğun en önemli özellikleri arasında, nöbetlerin tedaviden yarar görmesi ve nöbetler dışındaki dönemlerin yüzde yüz normal olmasıdır. Çok düşük oranda kronikleşme olasılığı vardır. Ara dönemler tamamen normal değilse, tanıyı gözden geçirmek gerekir. Bipolar bozukluğun nöbetlerinin tekrarlamaması için birden çok gruptan koruyucu ilaç seçeneği vardır. Bunlar kullanılarak yıllarca nöbet görülmeyebilir veya tümden geçebilir. Bu hastaların belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmesi, ailenin nöbetlerin erken belirtilerini tanıyabilmesi önemlidir. Koruyucu ilaçların ne zaman kesilebileceği konusu tamamen nöbetsiz uzun yılların geçmesine bağlıdır ve doktorla birlikte karar verilmelidir.  

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

KIZIM SÜREKLİ KULAĞINI TUTMAK İSTİYOR

DİĞER SORU-CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLATIN...5.BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Ağustos 2021Yayınlanma Tarihi:21 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.