Erken doğan bebeğe Mozart mı Bach mı?

Az kalori yakmak ve daha hızlı kilo almak, yetişkinler için adeta bir kâbustur. Fakat bu durum erken doğan bebekler için önemli.

Az kalori yakmak ve daha hızlı kilo almak, yetişkinler için adeta bir kâbustur. Fakat bu durum erken doğan bebekler için önemli.

erkendoganbebekİsrail’de gerçekleştirilen bir araştırma, erken doğan bebeklerin Mozart’ın müziğiyle, Bach’ınkine kıyasla daha çabuk büyüdüklerini gösterdi. Klasik müziğin bebeklerin bedensel gelişimi üzerindeki pozitif etkileri aslında birçok araştırmayla kanıtlanmıştı. Fakat Tel Aviv Ichilov Kliniği bilim insanları Mozart müziğinin daha yararlı olup olmadığını kontrol etmiş.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Prof.Dr. Mandel yönetiminde yapılan araştırma için, otuzuncu haftada dünyaya gelen ve ortalama olarak 1,2 kilo ağırlığında olan bebekler seçilmiş. Bebekler üç gruba ayrıldıktan sonra birinci gruba Wolfgang Amadeus Mozart’ın besteleri, ikinci gruba Johann Sebastian Bach’ın besteleri dinletilirken, üçüncü gruba hiç müzik dinletilmemiş. Bebeklere kulaklıkla dinletilmek üzere sadece ağır tempolu besteler seçilmiş ve ses 75 desibele ayarlanmış. Bebekler müzik dinlerken bilim insanları metabolizma değerlerini hesaplamak için alınan oksijen ve verilen karbondioksit miktarını ölçmüşler. Bu şekilde ortaya tamamen farklı sonuçlar çıkmış. Mozart müziğinde metabolizma hızı yüzde 9,7 azalırken, bu oran Bach müziğinde yüzde 4,5 kalmış. Üstelik de Mozart müziğinde etki çok daha çabuk ortaya çıkmış. On dakika gibi kısa bir süre içinde metabolizma hızı düşmeye başlamış. Temel metabolizma oranı olarak da bilinen bu değer, bedenin dinlenme sırasında temel fonksiyonlarını ayakta tutmak için ihtiyacı olduğu enerji miktarını açıklar. Bebeklerde temel metabolizma oranı düşürüldüğünde daha az kalori kaybediyorlar, dolayısıyla da daha hızlı kilo alabilirler diyor Mandel. Profesör Mozart müziğinin eşsiz etkisi için de bir açıklama getirdi: “Mozart besteleri için tipik olan aynı müziksel motiflerin tekrarı rahatlatıyor, bu da müziğin olumlu etki yaptığını açıklıyor.” BİLİM TEKNOLOJİ EKİ  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:21 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.