Ergoterapi hayata bağlıyor

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, doktor ve psikologların eşliğinde uzman hocaların katılımıyla gerçekleştirdiği ergoterapi seanslarıyla kişilere sabırlı, huzurlu olmayı öğretiyor, stresten ve sıkıntıdan uzak bir yaşam sunuyor.

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, müzik, resim, ebru ve spordan oluşan ergoterapi seanslarıyla danışanlarına hayata dair yeni pencereler açıyor.

Birbirinden eğlenceli geçen seanslarla, danışanların patolojilerini azaltmak, sağlıklarını sürdürebilmelerini ve sosyalleşmelerini sağlamak amaçlanırken kişilerin özgüvenlerini, çeşitli becerilerini ve yeteneklerinin de gelişimine katkı hedefleniyor. Ergoterapiyle kişiler yeteneklerini günlük hayatta da kullanabilme becerisi kazanıyor.

NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, kişinin hayatını olumsuz etkiliyen bu rahatsızlıklarla her yönden mücadele ediyor. İlaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi yöntemiyle de tedavide önemli mesafe alınıyor. NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi, kişinin sosyalleşmesi, çeşitli beceri ve yeteneklerini gelişimine katkı sağlayan ergoterapiye de ayrı bir önem veriyor. Öyle ki haftanın belirli gün ve saatlerinde uygulanan ergoterapi seanslarıyla danışanlar yeni bir hayatla tanışıyor.

Ergoterapi kapsamında müzik, ebru, resim-el sanatları ve spor seansları düzenleniyor. Ergoterapi çalışmalarına ilişkin bilgi veren NPİstanbul Hastanesi Ergoterapi Sorumlusu Psikolog Ayda Aktay. ergoterapi seanslarıyla danışanlarının yaşam kalitesini artırdıklarını söyledi.

Aktay ergoterapi hedeflenenleri şöyle sıraladı. “Danışanların patolojilerini azaltmak, sağlıklarını sürdürebilmeleri ve sosyalleşmeleri için yardımcı oluyoruz. Özgüvenlerini, çeşitli becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlayarak, bu becerileri ve yeteneklerini günlük hayatta da kullanabilmeleri için teşvik ediyoruz. Boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmelerinin yaşam kalitesini arttıracağı ile ilgili onlara bilinç kazanmalarını hedefliyoruz. Bu kapsamda müzik, resim-el sanatları, spor ve ebru sanatını içeren ergoterapi çalışmaları yürütüyoruz.” Kişiler zihinsel ve fiziksel olarak meşgul olup, tüm dikkatlerini yaptıkları işe verdiklerinde doğal olarak bir rahatlama yaşadıklarını vurgulayan Aktay, bu sanatsal etkinlikler ve spor aktiviteleri tedavilerine yönelik onlarla iletişim kurduklarını ergoterapiyi bir nevi iletişim aracı olarak kullandıklarını söyledi. Aktay her bir sanatın kişiye terapi etkisi yaptığını vurguluyor.

MÜZİK BEYİNDE BARIŞ ETKİSİ YAPIYOR

 Müzik terapi; kişilerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziğin ve müzik aktivitelerinin kullanıldığı terapi yöntemidir. Müzik terapide,  şarkı söylemek, ritim tutmak, müziği dinlemek ve enstrüman çalmak yer almaktadır. Şarkı söylemek özellikle çok önemlidir çünkü en ilkel aşamalarda önce insan sesi vardı, şarkı vardı. Müzik dinlemek beyinde temporal topları aktive eder, barış ve huzur etkisi sağlar, hangi yaşta olursa olsun enstrüman çalmak temporal lop nöronlarını önemli ölçüde geliştirir. Müzik kişinin kendisinin farkına varmasını sağlar, duygusal ifade gücünü arttırır, beyin dalgalarını etkileyerek sakinleştirir ve gevşetir bu nedenle zihinsel ve fiziksel gevşeme amacıyla da kullanılır. Osmanlı döneminde de şifahanelerde müzik terapi uygulanmıştır.

RESİMLE BİLİNÇALTI DIŞA VURULUYOR

Resim terapi ile danışanların söylemeye çekindikleri, korktukları,  sözel olarak ifade edemedikleri, belki de kendilerinin bile farkında olmadığı bilinçaltı duygularının, iç dünyalarının dışavurumunun sağlanması, paylaşılması ve kendileriyle ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Farklı kağıtlar, ahşap ve tuval üzerine yağlıboya, akrilik, suluboya, pastel, kuru boya gibi çeşitli boyalar kullanılarak bazen serbest bazen de konu verilerek yapılan çalışmalar bireysel ya da grup terapilerde değerlendirilmekte ve paylaşılmaktadır.

EBRU SABIRLI OLMAYI ÖĞRETİYOR

Ebru geçmişi 9. yüzyıla kadar uzanan usta-çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelebilmiş olan çok eski bir Türk süsleme sanatıdır. Türk süsleme sanatı ebru, sanat olmanın ötesinde kişinin ruh dünyasını da huzura erdiriyor. Terapi özelliğiyle kişiye sabırlı olmayı öğretirken kişinin zihnini, duygularını ve bedenini bütünleştirip stres ve endişeden uzaklaşmasını da sağlıyor. Hastanemizde geleneksel ebru malzemeleri ile terapötik amaçlı olarak uygulanmaktadır. Ebru ile yapılan terapilerin sürekliliği, terapi sürecinde danışanların tutumlarının gözlemlenmesi önemlidir. Ebru yaparken teknik olarak yardımcı olunmakta ancak içten gelen yaratıcılığın doğallığın özgürce dışavurumunun engellenmemesine özen gösterilmektedir. Danışanların yaptıkları ebruyu kağıda alma süreçleri de heyecanlı ve keyiflidir.

SPOR HEYECAN VE STRESİ AZALTIYOR

Spor, kişinin zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamasını, zinde kalmasını, kan dolaşımını arttırarak beyne daha iyi oksijen gitmesini sağlayarak heyecanı ve stresi azaltır, kendine güveni arttırır, grup bütünlüğüne uyum sağlamayı, kişiler arası saygıyı geliştirir. Bedenin farkına varılmasını sağlayan spor etkinlikleri aynı zamanda enerji verdiği için günlük hayatta ihtiyaç duyulan enerjiyi korumaya da yardımcı olur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.