En sık görülen migrende dört genetik değişim

Uluslararası bir araştırma grubu ilk kez aurasız migrenin genetik nedenlerini keşfetti. İşte en sık görülen migrende dört genetik değişim.

Uluslararası bir araştırma grubu ilk kez aurasız migrenin genetik nedenlerini keşfetti. İşte en sık görülen migrende dört genetik değişim.

Kalıtımda dört yerde saptanan değişim, sadece bu en sık görülen migren ağrısı çeken kişilerde görülmekte. Gerçi aurasız migrenin genetik olduğu tahmin ediliyordu ama genlerin kalıtımdaki yerleri kesin olarak bilinmiyordu. Son araştırmada ilk kez bu hastalıktan sorumlu spesifik genler saptandı. (Uluslararası Baş Ağrısı Genetiği Konsorsiyumu, Nature Genetics.) Migren en sık görülen nörolojik hastalıkların başında geliyor. Migrenli hastalar ömür boyu bulantıyla birlikte hissedilen şiddetli ağrılardan yakınır.

MİGRENLE İLGİLİ HER ŞEYİ ÖĞRENİN

Genetik değişimlerden ikisi, beynin kan akışı üzerinde etkili olan genlerin yakınlarında bulunuyor. Bu da beyindeki damarların ve kan dolaşımının de migrende önemli bir rol oynadığına dayanan tahminle örtüşmekte. Diğer iki değişim ise beyindeki şinapsların ne kadar çok ve ne kadar etkin olduğunu kontrol eden gen bölgelerinin yakınlarında saptanmış. Beyin hücreleri arasındaki bu bağlantı bölgeleri her şeyden önce beynin dıştan gelen uyarılara ne kadar duyarlı tepki vereceği üzerinde etkili. Migren hastalarının beyinlerinin aşırı uyarılabilir olduğunu biliyoruz, diyor bilim insanları. Bu nedenle aurasız migren hastalarındaki uyarıcı sinyallerin bu genetik değişimlerle tetiklendiği sanılıyor. Araştırma çerçevesinde yaklaşık 4800 aurasız migren hastasının kalıtımı 7000’i aşkın sağlıklı kişinin kalıtımıyla karşılaştırılmış. Daha önce bilinmeyen genetik değişimler dışında bilim insanları daha önceden bilinen iki değişimi de saptamış. Bunlar daha önceleri daha ender görülen auralı migrene sahip kişilerde görülmüştü. Bu da bazı genlerin iki migren türünde diğerlerinin de sadece bir türünde değişime uğradığını gösteriyor. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.