Deprem Travma Psikolojisi

Duygusal okur-yazar ol etik değerlerin olsun

Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlere rehber olacak yazı dizisinin 3'üncü bölümünde etik değerlere vurgu yapıyor. Bu bölümde gençlerden duygusal okur-yazar olmalarını isteyen Tarhan, duyguları altı boyutlu düşünmeleri ve etik değerlerinin de olması gerekliliğine dikkatleri çekiyor.

Duygusal okur-yazar ol etik değerlerin olsun

Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlere rehber olacak yazı dizisinin 3'üncü bölümünde etik değerlere vurgu yapıyor. Bu bölümde gençlerden duygusal okur-yazar olmalarını isteyen Tarhan, duyguları altı boyutlu düşünmeleri ve etik değerlerinin de olması gerekliliğine dikkatleri çekiyor.

ALTIN TAVSİYELERİNİ TARHAN ŞÖYLE SÜRDÜRÜYOR; DUYGUSAL OKUR-YAZAR OL

Duyguların bilimsel bir kategori olduğu sinirbilim çalışmalarınca kanıtlandı. İletişim psikolojisinde değişen paradigmalara göre iletişimin % 70-80i sözel olmayan iletişim. Ses tonu, eşik altı vurgular, bakışlar, mimik ve jestler gibi yollar duygusal veri aktarımı yaparak diğer insanlarla etkileşim oluşturuyor.

 

İŞTE ALTIN TAVSİYELER

İletişimin yüzde 20-30'u informatif iletişim yani aktarılan sözler ve anlamlarla ilgilidir. Otizmin sebebi beyinde duygusal okur -yazarlığın gelişmemesidir. Empatik iletişim duygusal okur-yazarlık demektir. Sosyal duygular ikna ve etkileme gücü duygusal okuryazarlığın gelişmesi ile ilgilidir. İnsan beyninde telsiz internet gibi çalışan 'ayna nöronlar' güçlü duyguları algılayan sinir hücreleridir. İnsan beyin hücreleri küçük bir jenaratör gibi çalışıp elektrik üretirken dalga fonksiyonu ile evrensel akışa duygu ve düşünce frekansları da sunuyor. Nörofelsefe, nöroteoleji, nöroekonomi, nöropazarlama artık bilimin menzilindeki konular. 2002 ekonomi nobel ödülünü bir psikolog aldı. Konusu kriz yönetiminde psikolojik etkenlerdi. Duyguların ekonomiyi etkilediğinin bilimsel olarak gösterildiği bir çağda yaşıyoruz. Her şey akıldır, paradigması artık değişti.

 TUTKULU PROJEN OLSUN. 1 BÖLÜM

DUYGUSAL OKUR-YAZAR 2. BÖLÜM

 DUYGULARI ALTI BOYUTLU DÜŞÜN

Duygusal farkındalık geliştirmek hiç kolay değildir. Bir konuya öfkelendiyseniz sizi öfkelendiren fikre ihtiyacın var demektir. Duyguları zekice analiz ettikten sonra yönetmesi çok kolaydır. Altı boyutlu düşünerek duyguları yönetebilirsin. Ön-arka, sağ-sol, yukarı-aşağı boyutları ile düşün. Gelecek-geçmiş, güçlü yön- zayıf yön, fırsatlar ve tehditleri iyi analiz edip hangi yöne yöneleceğine karar verebilirsin.

 ETİK DEĞERLERİN OLSUN

Samimi, içten, açık doğal ol. İnsanları sev, değer ver, paylaş. Dürüst, çalışkan, sözünün eri ol. Adil ve paylaşımcı ol. Çıkarcı olmak mı karlıdır, erdemli olmak mı karlıdır düşün. Kısa vadede çıkarcı olanlar karlı iken orta ve uzun vadede erdemli olanlar hep kazanır. İyi-kötü savaşlarında kötüler başlangıçta yenerler. İyiler hep sonuçta kazanırlar. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • 16 yaşında, lise 2. sınıfta okuyan kız kardeşim her ergen gibi fazlasıyla problemli. Okulda uyumsuz ve derslerinde çok fazla başarılı değil. Ama bir ş
  • Çocuk psikiyatrisinde karşı gelme hastalığı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocukların karşı gelmelerinin ciddi bir durum olduğunun altı
  • Ergenliğe girmiş çocuğa söylenmeyecek 4 şeyi sorduk.
  • Bilgisayarda oyunu yasaklamak aksine öfkeyi artırıyor!
  • İntihar oyunu olarak adlandırılan Mavi Balina 50 aşamadan oluşuyor. İntihar oyunu Mavi Balina için çocuklara öneriler…
  • UNICEF anne babalara tavsiyelerde bulunduç Çocuklarınızı intihar oyunu Mavi Balina'dan nasıl korursunuz?
  • Randevu Al