DAHA KOLAY MUTLU OLUYOR

A.A

Tedavisi  mümkün olmayan zihinsel ve bedensel engellilerin bakım amaçlı kaldığı Mersin'deki engelli bakım merkezinin, 60-70 yaşlarındaki zihinsel engelli sakinlerinin, rengarenk balonlarla mutlu olması yakınlarına duygulu anlar yaşatıyor.

Erdemli ilçesine bağlı Karahasanlı beldesinde, denize sıfır konumundaki  bakım merkezinde, tüm günlerini sahilde dolaşarak ya da kaldıkları odanın  balkonunda denizi izleyerek geçiren zihinsel engelliler, her zaman mutlu  görünüyor. Kurumda bedensel engeli nedeniyle kalanlar ise bazen tam tersi durum  sergiliyor.

Akıl sağlıkları yerinde olan ancak, tedavisi mümkün olmayan bedensel  engelleri nedeniyle bu kurumda kalanlar, zaman zaman içlerine kapansalar da bazen  de kurumda yapılan çeşitli eğlence programlarında her şeye rağmen mutlu olmaya  çalışıp, tekerlekli sandalyede bile çifte telli oynayabiliyorlar.

0-100 yaş arası tüm engellilerin kabul edildiği kurumda, nereden  geldiklerini, ailelerini bile bilmeyen zihinsel engelliler, 60-70'inde bile  rengarenk balonlarla mutlu olabiliyorlar.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) denetiminde faaliyet  gösteren Özel Kardelenler Engelli Bakım Merkezi Kurucusu Mustafa Akgül,  bu tür kurumları sadece ticari amaç güderek  çalıştırmanın mümkün olmadığını söyledi.
        
SOSYAL DEVLET
        
Akgül, engellisine, kimsesizlerine, yaşlısına sahip çıkan sosyal bir  devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal devlet özelliğini en iyi şekilde bu  kurumların yansıttığını belirtti.

Akgül, "Devlet, burada bakım amaçlı kalan engelliler için ayda iki  asgari ücret tutarında ödeme yapıyor. Bu son derece önemli ancak, bizim  giderlerimiz dikkate alındığında büyük karlar sağlamıyoruz, hatta maliyeti bile  karşılamadığımız aylar oluyor. Buna rağmen bizim toplumumuzun birer ferdi olan bu  insanlara karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz"  dedi.

SHÇEK Mersin İl Müdürü Azmi Gülşen ise başkalarının bakımına muhtaç tüm  zihinsel ve bedensel engellilerin yakınlarına evde bakım halinde ayda bir asgari  ücret tutarında ödeme yaptıklarını, kurumda kalanların ise bedelinin iki asgari  ücret tutarında olduğunu söyledi.

Gülşen, engelliler için ödeme yaptıkları bu kurumların rutin aralıklarla  denetlendiğini, bu kurumların tamamının konforlu ve birinci sınıf hizmet  verdiklerini kaydetti.

Bölge hastanesi konumunda hizmet veren Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve  Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Demirbek ise zihinsel engellilerin  bilinçleri yerinde olmadığından her zaman mutlu göründüklerini, büyümeyen  çocuklar olduklarını söyledi.

Dr. Demirbek, "Aslında, ruhsal hastalıklarda, üzüntüyü de dramı da  hastalardan çok yakınları yaşıyor. Çünkü, hastalar, olup bitenlerin farkında  değil ancak, yakınları (neden?) diye hep kendilerini sorgularlar. Bu da üzüntüye  neden olur" dedi.

Hastanede tedavi edilebilir ruh sağlığı hastalarına hizmet vermelerine  rağmen her gün çok sayıda kişinin tedavisiz hastalarını hastaneye yatırmak için  kapılarını çaldığını anlatan Demirbek, "Biz bu tür hastaları kabul edemiyoruz.  Ancak, aileler, engelli bireylerinin bakımından yoruldukları için en azından  birkaç günlüğüne de olsa dinlenme uğruna hastaneye yatırmaya çalışıyorlar" diye  konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.