D Vitaminin Faydaları

Dışarıdan alınan besinlerle sağlanabilen, güneş ışınları yardımıyla vücutta da üretilebilen D vitamininin faydaları oldukça fazladır.

D vitamini kolekalsiferol (D3 vitamini), ve ergokalsiferol (D2 vitamini) olmak üzere ikiye ayrılır. D2 vitamini bitki ve mantarlar tarafından üretilirken D3 vitamini vücudun yüzeyindeki güneş ışınlarını sentezlemesi sonucu karşılanır. Ayrıca hayvansal besinlerde de D3 vitamini bulunmaktadır. Fosfor ve kalsiyum emilimine sağladığı katkısıyla önemli bir vitamin olarak bilinen D vitamini, sinir sisteminin dengesinin sürekliliğine de yardımcı olmaktadır. Vücutta D vitamini eksikliği görüldüğü durumlarda yetişkinlerde kemik erimesi görülürken çocuklarda kemik zayıflığı meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin; vücutta halsizlik, kasların ve dişlerin güçsüzleşmesi, tırnak ve saç dökülmesi, gözaltlarında morarma, böbrek hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları ve sedef hastalığı gibi sağlık sorunları yaşanılabilir.

 D Vitamini’nin Sağlığa Faydaları

D vitamininin faydaları düşünüldüğünde akla gelen faydalardan biri kemik gelişimine sağladığı katkıdır. Kemiklerde kalsiyumun depolanmasını sağlar ve kasların zayıflamasını engeller. Kolon ve meme kanseri riskini azaltmasıyla önemli bir yer edinen D vitamini, cilt hastalıklarını önlemekte ve yeni deri hücrelerini oluşturmakta görev almaktadır. Ameliyat sonrasında meydana gelebilecek kas kasılmalarının önünde büyük bir engel olduğundan, herhangi bir ameliyat durumunda D vitaminin faydalarının etkileri büyüktür. Aynı zamanda romatizma tedavisine yardımcı olmakta ve kan basıncını azaltmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kalp atışının düzenlenmesinde katkıda bulunmasıyla da D vitaminin faydalarını anlatmak mümkündür. D vitaminin faydalarına örnek olarak enfeksiyonların kontrol edilmesi ve ilerleyen yaşlarda kemik kaybı yaşamama durumu da söylenilebilir. Çocuklarda kalsiyum ve fosfor yetersizliğinden ya da dengesizliğinden meydana gelen biçim bozukluğuna yol açan bir kemik hastalığı olan raşitizm’in de önünde engel olması da D vitaminin faydalarına örnek olarak verilebilir.

D Vitamini Nereden Alınabilir?

Güneş ışınları, en önemli D vitamini kaynağıdır. Tüketilebilecek bazı besinlerden de D vitamini ihtiyacı karşılanabilir. Bu besinlere örnek olarak deniz ürünlerinden somon, istiridye, karides, uskumru, ringa balığı, ton balığı ve balık yağı söylenilebilir. Bunun yanı sıra patates, karaciğer, kahvaltılık gevreklerde de bulunur. Aynı zamanda süt ve süt ürünlerinden peynir, tereyağı, yumurta da D vitaminin faydalarına katkı sağlayacak olan besinlerdendir.

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

D vitamini eksikliği; koyu cilde sahip insanlar, aşırı kilolu kişiler, hamile kadınlar, ağır yanık vakaları, ağır yaralanmalar, ileri yaşlı insanlar, yetersiz beslenme uygulayan kişiler, ileri düzeyde vejetaryen diyet uygulayan kişiler, böbrek hastalığı olan kişiler, ve alkolik kişilerde sıklıkla görülmektedir.

D Vitamini Fazla Alınırsa Ne Olur?

D vitaminin faydaları oldukça büyüktür. Fakat her vitaminin ve besinin fazlasının tüketilmesi zararlı olduğu gibi D vitaminin de fazla tüketilme durumunda; aşırı kilo verme, kusma, böbreklerde hasar, kabızlık, iştahsızlık, zihin karışıklığı, kalp ve akciğerde kalsiyum birikimi gibi durumlara yol açabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Ocak 2020Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.