COVID-19 Akciğerlere Ne Yapar?

Koronavirüs akciğerlere nasıl zarar veriyor? SARS-CoV-2, koronavirüs ailesinin bir parçası. Yeni koronavirüs, solunum yolunun üst veya alt kısmını enfekte edebilir. Hava yollarından aşağı doğru hareket eder. Astar tahriş olabilir ve iltihaplanabilir.Bazı durumlarda enfeksiyon alveollere kadar ulaşır

COVID-19, hafiften kritik seviyeye kadar çeşitli solunum sorunlarına neden olabilir. Daha yaşlı yetişkinler ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi başka sağlık sorunları olan kişiler daha ciddi semptomlara sahip olabilir. İşte yeni koronavirüsün ciğerlerinize yaptığı şey.

Koronavirüs ve Akciğerleriniz

COVID-19'a neden olan virüs SARS-CoV-2, koronavirüs ailesinin bir parçasıdır. Virüs vücudunuza girdiğinde burnunuzu, ağzınızı ve gözlerinizi kaplayan mukoza zarlarıyla temas eder. Virüs sağlıklı bir hücreye girer ve hücreyi yeni virüs parçaları yapmak için kullanır. Çoğalır ve yeni virüsler yakındaki hücrelere bulaşır.

Solunum yolunuzu ters duran bir ağaç olarak düşünün. Gövde, nefes borunuz veya nefes borunuzdur. Akciğerlerinizde gittikçe küçülen dallara ayrılır. Her dalın sonunda alveol adı verilen küçük hava keseleri bulunur. Burası oksijenin kanınıza girdiği ve karbondioksitin çıktığı yerdir.

Yeni koronavirüs, solunum yolunuzun üst veya alt kısmını enfekte edebilir. Hava yollarınızdan aşağı doğru hareket eder. Astar tahriş olabilir ve iltihaplanabilir. Bazı durumlarda enfeksiyon alveollere kadar ulaşabilir.

COVID-19 yeni bir durum ve bilim adamları her gün akciğerlerinize neler yapabileceği hakkında daha fazla şey öğreniyor. Vücudunuz üzerindeki etkilerin diğer iki koronavirüs hastalığına, şiddetli akut solunum sendromuna (SARS) ve Orta Doğu solunum sendromuna (MERS) benzer olduğuna inanıyorlar.

Koronavirüste Hafif ve Orta Dereceli Vakalar

Enfeksiyon solunum yolunuzda dolaşırken, bağışıklık sisteminiz karşı koyar. Akciğerleriniz ve solunum yollarınız şişer ve iltihaplanır. Bu, akciğerinizin bir bölümünde başlayıp yayılabilir.

COVID-19'a sahip kişilerin yaklaşık% 80'i hafif ila orta şiddette semptomlar gösterir. Kuru öksürüğünüz veya boğaz ağrınız olabilir. Bazı kişilerde alveollerin iltihaplandığı bir akciğer enfeksiyonu olan zatürre vardır.

Doktorlar, göğüs röntgeni veya BT taramasında solunum iltihabı belirtilerini görebilirler. Göğüs BT'sinde, duş kapısındaki buzlu cama benzediği için "buzlu cam opasitesi" dedikleri bir şey görebilirler.

COVID-19 vakalarının yaklaşık% 14'ü, her iki akciğeri de etkileyen bir enfeksiyonla şiddetlidir. Şişlik kötüleştikçe ciğerleriniz sıvı ve birikinti ile dolar. Ayrıca daha ciddi zatürreye sahip olabilirsiniz. Hava keseleri mukus, sıvı ve enfeksiyonla savaşmaya çalışan diğer hücrelerle dolar. Bu, vücudunuzun oksijen almasını zorlaştırabilir. Nefes almakta güçlük çekebilir veya nefes darlığı hissedebilirsiniz. Ayrıca daha hızlı nefes alabilirsiniz.

Doktorunuz göğsünüzün BT taramasını yaparsa, ciğerlerinizdeki opak noktalar birbirine bağlanmaya başlıyor gibi görünür.

Kritik Durumlar

Kritik COVID-19'da - toplam vakaların yaklaşık% 5'i - enfeksiyon, ciğerlerinizdeki hava keselerinin duvarlarına ve kaplamalarına zarar verebilir. Vücudunuz onunla savaşmaya çalışırken ciğerleriniz daha fazla iltihaplanır ve sıvıyla dolar. Bu, oksijen ve karbondioksiti değiştirmelerini zorlaştırabilir.

Şiddetli zatürree veya akut solunum sıkıntısı sendromunuz (ARDS) olabilir. En kritik durumlarda, akciğerleriniz işlerini yapmak için ventilatör adı verilen bir makineden yardıma ihtiyaç duyar.

Kritik hastaların% 20-30'unun akciğerlerde, kalpte, beyinde ve bacaklarda bazıları yaşamı tehdit eden pıhtılar geliştirebileceğine dair kanıtlar var. COVID-19'un şiddetli doku hasarı nedeniyle birkaç kişi akciğer nakline ihtiyaç duymuştur.

COVID-19 Komplikasyonları

Zatürree olduktan sonra kendinizi daha iyi hissetmeniz zaman alabilir. Bir süre her zamankinden daha yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca eskisi gibi egzersiz yapamayacağınızı da fark edebilirsiniz.

Bazı insanlar COVID-19'dan kurtulduktan sonra bile öksürük yaşadı. Diğerlerinin akciğerlerinde yara izi vardı. Doktorlar hala bu etkilerin kalıcı olup olmadığını veya zamanla iyileşip iyileşmeyeceğini araştırıyorlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mayıs 2021Yayınlanma Tarihi:13 Nisan 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.