Çok okunan bilgiler daha çabuk unutuluyor

Alman bilim insanlarına göre öğrenilmesi gerekilen bilgilerin tekrar tekrar okunması öğrenme konusunda kalıcı bir etki yapmıyor.

Alman bilim insanlarına göre öğrenilmesi gerekilen bilgilerin tekrar tekrar okunması öğrenme konusunda kalıcı bir etki yapmıyor.

beyin_unutuyorAraştırmadan elde ettiğimiz sonuçlar okullardaki ve üniversitelerdeki eğitim stratejisini değiştirebilir diyen Regensburg Üniversitesi bilimcilerine göre, sadece doğru öğrenme yöntemiyle kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Örneğin bir öğrenci bir şiiri tekrar tekrar okuyarak ezberleyebilirse de birkaç hafta sonra öğrendiklerini unutur. Oysa sadece iki kez okuduktan son ezberden okuduğunda, içerikler belleğe daha iyi yerleşiyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Tekrarlanan okuma ve ezberden okumanın etkilerini ilk kez araştıran Karl-Heinz Bauml ve Ina Dobler, iki deney yapmış. Birinci deneye seksen dört, ikincisine kırk sekiz kişi katılmış. Katılımcılardan içinde kavramların bulunduğu çok sayıda listeyi ezberlemeleri istenmiş. Birinci deneyde katılımcılar listeleri tekrar tekrar okuyarak, diğerinde ise iki kez okuduktan sonra kendilerine ezbere okuyarak öğrenmeye çalışmışlar. Kısa vadede iki yöntem de etkili olmuş ancak uzun vadede ikinci yöntem daha etkili, katılımcılar öğrendiklerini daha iyi akılda tuttular. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:13 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.