Deprem Travma Psikolojisi

Çocuklarınızı koleksiyon yapmaya yönlendirin

Çocuklarınızı koleksiyon yapmaya yönlendirin. Ebeveynlere bu konuda önemli tavsiyeler. Mutlaka okuyun.

Çocuklarınızı koleksiyon yapmaya yönlendirin

Çocuklarınızı koleksiyon yapmaya yönlendirin. Ebeveynlere bu konuda önemli tavsiyeler. Mutlaka okuyun.

Koleksiyon yapma alışkanlığı çocuklara, bir dönem ya da obje konusunda derin bilgi sahibi olma, koruma içgüdüsü ve disiplin kazandırırken, kendilerini farklı hissetmelerini ve duygularını ön plana çıkarmayı da sağlar. Koleksiyonların geleceğe dair en iyi yatırımlardan biri olduğunun altını çizen uzmanlar, gençleri ve çocukları bu işe yöneltmek için ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

1. KEYİF ALACAĞI KOLEKSİYONU OLUŞTURMASI İÇİN SEÇİMİNDE ONA DESTEK OLUN

Koleksiyonerliğin birinci kuralı severek almaktır. Koleksiyon yapacak olan çocuk ya da genç, sizin yönlendirdiğiniz değil, kendi seçtiği objeler için teşvik edilmeli. Sizin için anlamsız gelen objeler çocuğunuz için çok anlamlı olabilir ayrıca farklı olan her zaman daha çok ilgi çeker. Bu objeler onun kişiliğini yansıtır ve geliştirir. Her insan farklı olduğu gibi koleksiyonlar da farklıdır.

2. FUAR YA DA ANTİKACILARI BİRLİKTE GEZİN

Çocuğunuz sizinle birlikte fuar ya da dükkanları gezmeye başlasın. Hatta ona 10-20 lira para verip sizden izin almadan, beğendiği veya koleksiyonunu tamamlayacak bir objeyi almasına izin verin. Objeyi satın alırken sorgulaması için ona destek olun. Ülkemizde hemen hemen her ilde ufak da olsa bir antikacılar çarşısı, bitpazarı, müzayede şirketi var. Bunları pazar günleri birlikte ziyaret edebilirsiniz.

3. KEŞFETMESİNİ SAĞLAYIN

Çocuklar açık pazarlarda bir sürü stand içinde hem çok eğlenecek hem de araştırmacı ruhlarını geliştirecekler. Bitpazarlarını gezerken onları da götürün. Keşfetmesini sağlayın, yanınıza alacağınız bir büyüteç onu daha çok havaya sokacaktır. Objeleri kirli de olsa ellemesine ve hissetmesine izin verin.

4. DİĞER KOLEKSİYONERLER İLE TANIŞTIRIN

Tanıdığınız diğer koleksiyonerler ile onu tanıştırın. Onlarla yaptığı koleksiyonu paylaşsın, bilgi alsın. Bu yaklaşım, yaptıkları koleksiyonun ileride ne kadar değerli olabileceği algısını yaratırken, aynı zamanda başka koleksiyonerlerin paylaşımlarından çok şey öğrenmesini de sağlayacaktır.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

5. KOLEKSİYONUNA İYİ BAKMASINI ÖĞRETİN

Koleksiyonunun özelliğine göre bakımını ilk etapta ona öğretmek gerekebilir. Çocuklar ve gençler bizim gösterdiğimiz dikkati çoğu zaman gösteremez. Ona, koleksiyon objesine sahip olmaktan daha önemli olan şeyin koleksiyonu korumak olduğunu öğretmek ve sıklıkla hatırlatmak gerekir. Koleksiyon objeleri için uygun saklama koşulları hakkında yazılar okumasını sağlayın. Koleksiyon objeleri için ayrı bir alan oluşturarak objeleri korumaya başlayabilirsiniz.

6. KOLEKSİYONUNUN GÖRÜNMESİNİ SAĞLAYIN

Çocuğunuzun koleksiyonunu teşhir edebileceği özel bir alan hazırlayın. İlk etapta şefaf bir kutu bile olabilir. Koleksiyon büyüdükçe uygun, camlı bir dolap alabilirsiniz. Her koleksiyoner, eserlerini başkalarına göstermek ve gurur duymak ister.

0-6 AŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

7. SOSYAL AĞLARDAKİ ANTİKA GRUPLARINA ÜYE OLMASINI SAĞLAYIN

Ülkemizde sayıları az da olsa, internet üzerinden antika gruplarına ulaşılabilir. Önce sizin araştırmanız gerekebilir. Sosyal ağları bu amaçla kullanıp onun üye olmasını sağlayabilirsiniz.

8. ONUNLA KİŞİSEL HAZİNENİZİ PAYLAŞIN

Kendi koleksiyonunuz varsa, koleksiyonunuzdan bir parçayı onunla paylaşabilirsiniz. Çocuklar, ebeveynlerinin çok değer verdiği bir objeye sahip olmayı sevecektir. FORMSANTE
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Nilgün Sarp depremin, çocuğun ruh sağlığı üzerine yapabileceğ
  • Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisinin çocuğun kendini değerli hissetmesini sağladığını belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, çocukluğ
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Çocuğunuz yaramaz ise bu onun ileride iş hayatında başarılı olacağı anlamına gelebilir.
  • Kâbuslar, uyku terörü, uyurgezerlik gibi uyku bozuklukları çocukların bedensel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkiliyor.
  • Solaklara yapılan baskı, disleksi ve kekemeliğe yol açabilir.
  • Randevu Al