Çocukları teknolojiye kurban etmeyin!

Anne babalar çocukları televizyon karşısında uslu uslu durduğu, tablet ya da bilgisayar kullanabildiği için memnun olurken, teknoloji çocukları her yönden esir almaya başladı.

Anne babalar çocukları televizyon karşısında uslu uslu durduğu, tablet ya da bilgisayar kullanabildiği için memnun olurken, teknoloji çocukları her yönden esir almaya başladı.

Teknolojinin çocukların duygusal, bilişsel, sosyal hatta bedensel gelişimlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, aileleri acilen önlem almaları konusunda uyarıyorlar. cocukteknolojiTelevizyon, bilgisayar, cep telefonları derken şimdi de tablet bilgisayarlarla doğar doğmaz tanışan çocuklar, teknolojinin esiri olmuş durumdalar. Uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınızın ruhsal, bilişsel hatta bedensel gelişimleri tehlike altında, onları koruyun!

KÜÇÜKLERİ EKRANDAN UZAK TUTUN

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Yorbik çocukların ekran karşısında geçireceği sürenin 2 saati geçmemesi gerektiğini kaydediyor. 1 yaşındaki çocukların ise ekran karsısından tamamen gerektiğinin altını çizen Yorbik, 2 ile 3 yaş arasındaki çocukları tamamen teknolojiden koparmanın doğru olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Bu yaştaki çocuklar bilgisayarla ve televizyonla 15 dakika gibi bir süre vakit geçirebilirler. Cep telefonları yüksek miktarda elektro manyetik dalga yaydıkları için beyni olumsuz etkiliyor. O yüzden cep telefonlarını çocuklardan uzak tutmak gerekir. Yine 3D filmlerin de 3 yaş öncesi göz gelişimine zararlı olduğunun altını çizmekte yarar var." Teknolojinin çocukların öğrenme becerilerinin de önünü kapattığına değinen Yorbik, çok sık bilgisayar oyunu oynayan çocukların duyguları tanımada, ifade etmede, kendisini anlatmada güçlük çektiğini dile getiriyor ve ekliyor: "Çocuk bir şeyi ne kadar çok yaparsa onda ustalaşıyor, otomatikleşiyor ve hızlanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde herkes arkadaş, insanlar kendilerini çok farklı bir şekilde gösterebiliyorlar. Çocuğun takip edilmesi zor, aynı zamanda kurban edilmesi de kolay bir ortam. Çocukların burada harcadığı zaman ders başarısını, aile ilişkisini ve sosyal gelişimini, kilosunu, vücut pozisyonunu olumsuz etkiliyor" diyor. Çocukların saatlerce parmaklarıyla dokunmatik ekran kullanmalarının hem eklemlerini hem de yazı yazma becerilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Yorbik, bu durumda çocukların motor becerilerinin daha az geliştiğini ve daha yavaş yazmaya başladıklarını belirtiyor.

KURALLAR KOYUN VE UYGULAYIN

Prof. Dr. Özgür Yorbik'in anne babalara uyarıları şöyle: "Evde kurallar çok iyi konulmalı ve uygulanmalı; takip edilmeli ve kuralların yaptırımları olmalı. Kuralları koyarken o çocuğa bunun nedeni anlatılmalı ve yetişkinler de bu kurallara riayet etmeli. Teknoloji bağımlılığı aslında biraz da farklı alanları çocuğa sunabilmekle azaltılabilir. Spor yaparsa çocuk, çevresi orada olacaktır, zamanım orada geçirecektir. Böylece çocuğun yaşantısını ele geçirmesinin ününe geçilebilir. Çocuklar için en sıkıcı şeylerden biri de kitap okumak. Anne babalar kitap okumuyor. Buna dikkat eksikliği öğrenme bozukluğunu eklersek çocukların kitap okuması imkansızlaşıyor. Çocuklar, oyunu, aksiyonu, eğlenmeyi seviyorlar. Kitapta bunlar varsa okuyabiliyor, etkinliklerde bunlar varsa katılabiliyorlar. Çocuklar ruhuna hitap edecek etkinliklere yönlendirilmeliler." MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.