Çocuklarda nezle riski yükseltiyor

Genelde yaşlılıkta ortaya çıkan diyabet tip 2’nin aksine diyabet tip 1 doğuştan gelen bir otobağışıklık hastalığıdır.

Genelde yaşlılıkta ortaya çıkan diyabet tip 2’nin aksine diyabet tip 1 doğuştan gelen bir otobağışıklık hastalığıdır.

cocuknezleBu hastalıkta pankreasın ensülin üreten hücrelerine karşı otoantikorlar oluşur. Ada-otoimmünite olarak tanımlanan bu rahatsızlık en çok altı ay ve üç yaş arasında gelişir. Bu dönemde hastalığın neyin tetiklediğini bulmak isteyen Alman bilim insanları, BABYDIET araştırması çerçevesinde yakınlarında diyabet 1 hastalığı görülen 148 katılımcıyı incelemişler. Bu kişilerde diyabet 1 riski daha yüksektir. Bu çocukların anne babaları üç yaşına dek (90.450 iş gününde) 1.245 kez enfeksiyon geçirmişler. Bunlara mide-bağırsak enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlar dahil. Ayrıca ateş ve ilaçlar da dikkate alınmış.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Araştırmacılar üç ayda bir küçük çocukların kanındaki otoantikor oluşumunu da kontrol etmişler. Bu şekilde yaşamın ilk yılında görülen solunum yolları hastalıkları ve otoantikor oluşumu arasında bir bağlantı saptanmış. Diyabet 1 semptomu gösteren çocuklar bir yaşına dek en az iki enfeksiyon geçirmişler ve daha çok nezle gibi solunum yolu enfeksiyonu. İlk aylarda bağışıklık sistemi daha tam olgunlaşmamıştır ve birkaç ay sonra da anneye bağlı pasif bağışıklık koruması da devre dışı kalıyor. Nitekim bu dönemde ilk otobağışıklık vakaları da ortaya çıkıyor. Bilim insanları bu nedenle erken çocukluk/bebeklik döneminde soğuk algınlığı hastalıklarını önlemenin, diyabet 1’den korunmak için ne kadar önemli olduğunu vurguluyorlar. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:30 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.