ÇOCUKLARA AŞIDA GEÇ KALINIYOR

DHA

Uzmanlar, domuz gribi salgınında risk grubunda yer alan çocuklara aşılamada geç kalındığını savundu. İşte önemli bilgiler..

Milli Pediatri Derneği İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zafer Kurugöl, domuz gribi salgınında risk grubunda yer alan çocuklara aşılamada geç kalındığını savundu. Prof.Dr. Kurugöl, “Hükümetin söylediği; çocukların 15 Kasım, hatta ay sonu aşılanacakları. Ay sonu geç, bir an önce çocuklara aşı yapmak lazım. Salgın aritmetik değil, geometrik ilerliyor. Ay sonu beklenirse iş işten geçmiş olacak, çünkü hastalığı geçirmiş olacaklar” dedi.

Prof.Dr. Zafer Kurugöl, domuz gribi aşısının bir salgın aşısı olduğunu, bu nedenle de her aşıda yapılması gereken uzun süreli çalışmaların bu aşıda yapılamadığını hatırlattı. Çok uzun süreli çalışma yapılamamasından dolayı da bir takım dedikoduların, şehir efsanelerinin çıkarıldığını belirten Prof.Dr. Kurugöl, "Türkiye'deki aşı için konuşuyorum. Bu aşıda suçlanan adjuvan (kullanılan aşının koruyucu gücünü kuvvetlendiren maddeler) var ya aynısı mevsimsel grip aşısında da kullanılıyor. Mevsimsel grip aşısı yıllardır dünyada uygulanıyor, 40 milyon kişiye uygulandı. Bu aşının güvenilirliğini tartışmak yersiz, aynı zamanda zaman kaybı. Önemli olan kimlere yapılacağı. Herkese yapılmalı mı? Bir kere herkese yapılacak aşı yok, isteseniz de yapamazsınız. Salgını durdurmak için herkesi aşılamaya da gerek yok. Bir grubu aşıladığınız takdirde salgını önleyebilir, etkili olabilirsiniz. öncelikle risk grubunu yapmalısınız" diye konuştu.

BAŞBAKAN'IN AŞILANMASINA GEREK YOK

Aşı yaptırmayacağını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilimsel olarak doğru yaptığını kaydeden Prof.Dr. Kurugöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakanın aşılanmasına gerek yok, çünkü risk grubunda değil. İnsanlarla sık sık temas ediyor belki ama, çocuklar gibi değil. Çocuklar okullarda hep bir arada. İnsanlarla 5-10 dakika temas ediyorsunuz 5-10 dakika. Böyle bulaş olmaz. Öpüşmedikten sonra çok yakın, uzun süreli ve yakın temas lazım. O yüzden Başbakan haklı. Ama sağlık personelinin aşılanması doğru. Pediatris olarak halkın dikkatini çekmek istediğim nokta; Amerika'daki, dünyadaki veriler toplandığında bu hastalığın en çok etkilediği insanlar çocuk grubu. Hastalık 18 yaş altında çok sık görülüyor. Çünkü yeni virüs olduğu için onlarda antikor yok. Özellikle 0-4 yaş grubunda ağır seyrediyor. Türkiye'de ölenler arasında çocuklar fazla ve bu çocukların bir çoğu da altta yatan hastalığı olan çocuklar. Poliklinikte çok fazla vaka görüyoruz. Ortalığı karıştırmamak için üst solunum yolu enfeksiyonu diyor, geçiyoruz ama, çoğu domuz gribi. Şu anda bildiğim 2-3 arkadaşım bundan yatıyor, kaç tanesi geçirdi, çok iyi biliyorum. Salgın olduğu ortada. Böyle bir salgın en çok çocukları etkiler. Bu aşıyı mümkün olduğu kadar erken çocuklara yapmak lazım. 15 Kasım, ay sonu geç. Salgın aritmetik değil geometrik ilerliyor. Büyütüyorlar deniyor ama içinde yaşayanlar görüyor, salgın ilerliyor. 15 Kasım'ı, ay sonunu beklemeden temin edilen en kısa sürede çocukların aşılanması lazım. Hükümet, çocuklara Kasım ayı sonunda aşı yapılacağını söylüyor. Bu tarih beklenirse iş işten geçmiş olacak, çoğu geçirmiş olacak. Bunun 2 kere 2 dört eder, kadar doğru olduğuna inanıyorum. Ne yapıp edip aşıları almak lazım. Çocukların aşılanması elzem. Türkiye'yi, okulların durumunu düşündüğümüzde sağlık personelinden önce bile çocuklar risk taşır. Her ülkede sıralama farklı, Türkiye'de önce sağlık personeline yapıldı, ayakta kalsınlar hastalara baksınlar diye. Oysa çocuklar daha önemli, Belki bulaş açısından aynılar ama çocuklarda daha ağır seyrediyor. Çocuklar daha önemli."

Prof.Dr. Kurugöl, pek çok çocuk hekiminin aşıya karşı çıktığını belirtirken, "Milli Pediatri Derneği İzmir Şube Başkanı olarak söylenenlerin tam tersine çok daha hızlı şekilde çocuklar aşılanmalı, bence geç kalınıyor. Milli Pediatri Derneği de öneriyor, karşı çıkan yok. Aşıyı öneriyorum üstelik çok hızlı şekilde okullarda aşılama başlamalı" dedi. Prof.Dr. Kurugöl, domuz gribini geçirmiş, ya da virüsü almış kişilerin aşı olmasında da sakınca olmadığını kaydetti. Prof.Dr. Kurugöl, pekçok doktor arkadaşının kendisine yapıcak aşıyı torunlarına yaptırmak istediğini sözlerine ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.