Çocuklar kendi tercihini yapmalı

Uzmanlar, okullarda kıyafetin serbest bırakılması konusunda “Çocukların kendi tercihleri olan renklerle, kendi tercihleri olan kıyafetleriyle eğitimlerine devam etmesi” yararlı diyor.

Uzmanlar, okullarda kıyafetin serbest bırakılması konusunda “Çocukların kendi tercihleri olan renklerle, kendi tercihleri olan kıyafetleriyle eğitimlerine devam etmesi” yararlı diyor.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Ergene, okullarda kıyafetin serbest bırakılması konusunda “Çocukların kendi tercihleri olan renklerle, kendi tercihleri olan kıyafetleriyle eğitimlerine devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyorum” dedi. Ergene, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esasları düzenleyen yönetmeliği kişisel olarak ve pedagojik anlamda tek tip kıyafete karşı olduğunu ifade etti.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Türkiye'nin büyük ölçüde gelişmiş bir ülke olduğunu kaydeden Ergene, bölgesel güçlükler olsa da bireylerin eğitim ortamı içerisinde yaşama bakış açılarını, bireyselliklerini, tercihlerini yansıtmaları gerektiğini söyledi. Ergene, tek tip kıyafetin gerekçelerinden birinin “kişilerin yoksullularının bulunması” olduğuna değinerek, “Bu, bazı bölgelerde belki geçerlidir. Fakat özellikle son 10 yıl içerisinde ülkemizde ciddi gelişmeler gözlenmiştir. Dolayısıyla çocukların kendi tercihleri olan renklerle, kendi tercihleri olan kıyafetleriyle eğitimlerine devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİ ÇÖZÜN!

Tek tip üniformanın, büyük ölçüde kişileri tektipleştirdiğini ve uygulamanın bundan uzaklaşmaya katkı sağlayacağını vurgulayan Ergene, “Temiz, özenli ve uyumlu giyinmesi durumunda kişiler bunu eğitimlerine de yansıtacaktır. Günlük yaşantıda da bu zenginliği, çeşitliği gözlüyoruz. Eğitim, insanları geleceğe hazırlamak değildir; yaşamın kendisidir. Yaşamın kendisinde olan bu çeşitliliğin de eğitim ortamlarına yansıması doğaldır” değerlendirmesinde bulundu.

“DOĞALLIĞI BOZMAYA GEREK YOK”

Pedagoji Derneği Başkanı Mehmet Teber de çocukların daha özgür olması, kendini daha iyi ifade etmesi için kıyafette serbestlikten yana olduğunu söyledi. Serbest kıyafet uygulamasının temel eleştiri noktasının “statü farklarının ortaya çıkması” olduğunu kaydeden Teber, şöyle konuştu: “Statü farkı bir çok şeyde var. Ayakkabıda da statü farkı var. Ailesinin çocuğun cebine koyduğu harçlık, çocuğun kantinle olan ilişkisi, statüyü ortaya çıkarıyor. Beslenme çantası, silgisi, kalemi, kalem kutusu, cep telefonu olması ya da olmaması, olduğunda markası statü farkını ortaya çıkarıyor. Bu, kıyafetle kurtarılacak mesele değil. Zaten herkes her şeyi biliyor. Bırakalım çocuklar kıyafetinde de farkı görsün. Diyelim ki, statü farkı ortaya çıktı, çocuk bunu anladı, kıyafetle daha bariz ortaya çıkıyor. Bunu hayatın doğal süreci olarak görüyorum. Herkes ailesinin seviyesini bilir, ona göre ister ailesinden. Çocuk ısrarcı olabilir. Bunun, doğal bir süreç olarak karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki yetişkinler olarak hepimizin çeşitli konumlarda arkadaşları var, onlar bizi rahatsız etmiyor. Bu, çocuğu hiç rahatsız etmez. Doğallığı bozmaya gerek yok. Çocuk bunu görsün, fark etsin. Bundan ders çıkarır, belki diğerinin ona yardım etmesine vesile olur.” Teber, bir diğer kaygıyı “çocukların marka takıntısı olması, bunun daha bariz hale gelmesi” şeklinde açıklayarak, “Varsa da bu takıntı, bu da ortaya çıksın. Çıksın ki, biz bunu çözmeye çalışalım. Ailesini zorlasın ki, aile buna çözüm üretmeye çalışsın. Toplumu zorlasın ki, toplum bunun için bir şeyler yapmaya çalışsın. Kıyafetleri tektip yaparak, marka takıntısını, algısını engellemek veya yok etmek mümkün değil” dedi. Doğal sürece müdahale etmeye çalışmanın doğru olmadığını kaydeden Mehmet Teber, tek tip üniformanın, tek tip düşünceye, tektipleştirmeye hizmet eden önemli bir araç olduğunu söyledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Aralık 2012Yayınlanma Tarihi:09 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.