Çocuklar diş hekiminden korkmayacak!

Çizgi film ve dizi kahramanlarının yer aldığı tedavi üniteleri, çocukların diş hekimi korkusuna son veriyor.

Çizgi film ve dizi kahramanlarının yer aldığı tedavi üniteleri, çocukların diş hekimi korkusuna son veriyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, çizgi film ve dizi kahramanlarının yer aldığı tedavi üniteleriyle, çocukların diş hekimi korkusuna son veriyor. İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde, çocuklar için hazırlanan üniteler; koltuklardan muayenenin yapıldığı bölümlere kadar, miniklerin takip ettiği güncel çizgi- dizi kahramanları, sevimli hayvanların posterleri ile dekore edildi. Böylece çocukların diş hekimine gelmedeki korkuları ilk etapta görsel olarak giderilmeye çalışılıyor. Özellikle okulların tatile girmesiyle çocuk diş ünitesinde gözle görülür oranda yoğunluğun arttığını ifade eden İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tancan Uysal, çocukların diş hekimi korkusunu yenmeleri için özel uygulamaların kullanılmaya başlandığını bildirdi.

ÇOCUKLARLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

İLERİKİ YAŞLARDA GERİ DÖNÜŞÜ OLMUYOR’

Diş hekimi korkusuyla büyüyen çocukların muayenelere düzenli gitmemesi nedeniyle ileriki yaşlarda geri dönüşü olmayan diş rahatsızlıklarıyla hastanelere geldiklerini belirten Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, "İğne korkusuyla gelen çocukların bir şekilde bu korkulardan uzaklaştırılması gerekiyor. Hekimlerin birçoğu çocuklar ilk geldiklerinde hemen tedaviye başlıyor. Bu onların için bir kaygı ve korku sebebidir" dedi Hastaneleri bünyesinde bulunan alanlarında başarılı pedodonti uzmanlarının çocuk psikolojisi alanında da oldukça deneyimli olduklarını ifade eden İKÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal şunları söyledi: "Hekimlerimiz tedaviye gelen çocuklara ilk gün geldiklerinde diş çekimi yapmazlar. Ağır çürüklere ilk günden müdahale etmezler. İlk gün tedavi aletlerini, örneğin ışığı güneş olarak tanıtma örneği gibi tüm tedavi araçlarının sempatik sembollerle anlatılmasıyla; görsel korkularından uzaklaşıyorlar. Çocukların sevdikleri çizgi-dizi kahramanlarıyla sıcak bir ortam olması için dinazorlu, sevimli hayvanların olduğu muayene koltukları hazırladık. Çocuklarımız bu sayede doktoruyla daha çabuk diyalog kuruyor. Ağzını daha çabuk açıyor. İlk korkuları bu ortam sayesinde atılıyor. İlk sefer annesinin zoruyla gelirken ikinci kez kendi isteğiyle geliyor. Böylece korkudan uzak bir tedavi süreci başlıyor. Diş hekimi korkusu küçük yaşta atılmış oluyor." Prof. Dr. Tancan Uysal, dişlerine daha iyi bakan, diş hekimine korkusuzca giden, kontrollerini düzenli takip eden nesiller yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:28 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.