Çocuk,ergen ve gençlerin ruh sağlığı merkezi

Multidisipliner yaklaşımıyla çocuk, ergen ve gençlere hem psikiyatri hem de klinik psikoloji alanlarında hizmet sunan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği, Türkiye’de ilk kez uyguladığı duygusal zekâ eğitimleriyle de çocuk, ergen ve gençlerde ruh sağlığı seviyesini yükseltiyor.

Multidisipliner yaklaşımıyla çocuk, ergen ve gençlere hem psikiyatri hem de klinik psikoloji alanlarında hizmet sunan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği, Türkiye’de ilk kez uyguladığı duygusal zekâ eğitimleriyle de çocuk, ergen ve gençlerde ruh sağlığı seviyesini yükseltiyor.

Davranış sağlığı ve bilimlerinde bilimsel çalışmalar yürüten merkez, öğrenme güçlükleri, davranış bozuklukları, okul başarısızlığı, konuşma bozuklukları, kekemelik, dikkat eksikliği, hiperaktivite ile ilgili tanı ve tedavi hizmeti de veriyor. Toplumun, özellikle de çocuk ve ergenlerin ruh sağlığı düzeyini yükseltmeyi hedefleyen, bu alanda önemli çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği, koruyucu ruh sağlığı çalışmalarına öncelik vermekle birlikte tedaviye ulaşmayı kolaylaştırmak amacıyla da bilimsel çalışmalar sürdürüyor.

 ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİNİ TANIYIN

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ’NDEN HABERLER

ÇOCUK, ERGEN VE GENÇ RUH SAĞLIĞININ TEK ADRESİ

Merkez, çocuk ve ergen psikiyatri birimindeki başarılarının yanında klinik psikoloji uygulamaları kapsamında çocuk, aile, gençlik psikoloji hizmetleriyle birlikte nöroloji birimlerindeki uygulamalarıyla da dikkatleri çekiyor. Merkez, multidisipliner tedavi anlayışını benimseyen poliklinik, beyin fonksiyonlarını ölçümüyle tanı ve tedavi sunma ilkesiyle hareket ediyor, bilimsellik, sürekli gelişim, hasta odaklı hizmet, tedavide mahremiyet ve hizmette açıklık gibi ilkelerden de ödün vermiyor. Okullara özel eğitim ve danışmanlık hizmeti de veren poliklinik, Türkiye’de çocuk ve gençler için ilk kez uyguladığı ‘Duygusal Zeka Eğitimleri’ ile de dikkat çekiyor. Çocuk gelişiminde okul eğitimine ayrı önem veren merkezde anaokulu, ana sınıfı ve liselere yönelik yaşa göre ‘Okul Olgunluğu’ testleri yapıyor.

KADRODA OTORİTE İSİMLER BULUNUYOR

Çocuk ve genç birimlerinin yanı sıra merkezde, yetişkin biriminin yanında uyku bozuklukları, nöroloji ve iç hastalıkları alanında da hizmet veriliyor. Üsküdar Üniversitesi’nin akademik kadrosunu yanına alan merkezde; Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Prof. Dr. Mehmet Emin Ceylan, Yrd. Doç. Dr. Serdar Alparslan, Yrd. Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol, Yrd. Doç. Dr. Sabri Burhanoğlu, Uzm. Dr. Habib Erensoy, Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, Konuşma terapisti Uzm. Psk. Leyla Arslan, Uzm. Psk. Aynur Sayım, Uzm. Psk. Bihter İyidir, Uzm. Psk. Orçun Akyol bulunuyor.

İLACIN BİYOYARARLILIĞI ARAŞTIRILIYOR

Beyin haritalaması dışında, birinci olarak ilaçların beyne etkisini değerlendirten “Test Dose” sistemini kullanan merkez, ilacın biyoyararlılığını anlamayı amaçlıyor. “Ritalin test doz” ile tedaviye dirençli ruhsal rahatsızlıklarda özellikle de çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve öğrenme güçlüğü olgularında biyoyararlılığı ölçerek daha bilinçli tedavi imkânı sunuyor.

ÇEŞİTLİ TESTLERLE ZİHİN GELİŞTİRME PROGRAMLARI UYGULANIYOR

Öte yandan merkezde nörokognitif testler olarak da bilinen, nöropsikolojide önemli kabul edilen anlama, kavrama, dikkat, zekâ, bellek testlerini bilgisayar ortamında uyguluyor. Önceden 10-15 gün süren bu testler bilgisayar ortamında artık yarım günde sonuç veriyor. Merkezde kognitif rehabilitasyon denilen zihin geliştirme programları da uygulanıyor.

STRES YÖNETİMİ ÖĞRETİLİYOR

Önce kişinin bozulan zihinsel yetilerini belirleniyor. Viyana Rehacom sistemi olarak tanımlanan yeni teknolojiyle kişiye bireysel ihtiyacına göre zihin faaliyetini artırma ile ilgili bilgisayar ortamında beyin işlevlerini geliştirici egzersizler uygulanıyor. Stres yönetimi çalışmaları da merkezin önem verdiği çalışmalar arasında bulunuyor.

BEYNİ DAHA RAHAT KULLANMA BECERİSİ KAZANDIRILIYOR

Klasik yöntemde gevşeme egzersizleri uygulanırken uzmanlar bu merkezde beyin haritalamasında işlevi en çok bozulan bölgeyi belirliyor sonra da o bölgeye elektrot bağlayarak kişinin beyin dalgalarını ekranda görüyor. Ardından kişiye bazı teknikler öğreterek beynini daha rahat kullanması becerisi kazandırılıyor. Öyle ki çocuklar bu teknikle bilgisayarda düşünme gücüyle uçak uçurabiliyor, araba yarışı yapabiliyor.

BOZULAN UYKU KALİTESİNE YENİDEN KAVUŞTURUYOR

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etiler Polikliniği’nde uyku incelemesi de yapılıyor. Hipnogram programı ile psikiyatrik nedenle uyku bozukluğu çekenlerde uykunun kalitesi değerlendiriliyor tedavi, çıkan sonuca göre planlanıyor. Şaban Özdemir (NPGRUP)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.