ÇOCUĞUNUZ HASTA MI


Formsante 
İshal, bebeklik ve çocukluk yaşlarında sık görülen bir hastalıktır. İşte anne ve babalara öneriler.

Özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi, temiz olmayan suların içilmesi sonrasında oluşur. Bu hassas konuda annelere dikkatli olmaları için birkaç öneride bulunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında, bakteriyel ishallerde artma görülür. Dizanteri adı verilen bu ishaller, mukus adı verilen sümüksü yapılar içerir. Bazen de kanlı olur. Ateş oldukça yüksek seviyelere kadar yükselir. Ayrıca nadir de olsa, antibiyotik sonrası görülen kanlı bir ishal tipi de vardır.

AİLELERE ÖNERİLER

Eğer çocuğunuzu ishalden korumak istiyorsanız, öncelikle ellerinin temizliğine özen göstermesini sağlayın. Çocuğunuzun, özellikle tuvalet sonrası, beslenme öncesi ve sonrası, elini sabunla yıkaması, en önemli korunma yoludur.

Sebze ve meyvelerinizi bol su ile yıkayın. Sebze ve meyveleri iyi yıkamanız, açıkta pilav gibi besinleri bırakmamanız da, çocuğunuzu ishalden korumanıza büyük ölçüde yardımcı olur.

Çocuklarda daha sık görülen ve hastaneye yatacak kadar ağır durumlara kadar ilerleyebilen bir ishal etkeni de rota virüstür. Bu virüsten korunmak için geliştirilmiş aşının, çocuğunuzun yaşamının ilk üç ayında başlayan ve altıncı ayında biten bir programı vardır.

İçme sularının temiz olduğundan emin olun. Gerekirse kaynatılıp soğutulmuş su kullanın.
Yemeklerinizi açıkta bırakmayın, buzdolabında saklayın.

Çocuğunuz ishal olursa, ona bol su verin ve sulu gıdalar ile besleyin; patates haşlaması, patates püresi, yoğurt, elma, havuç, muz ve bu meyvelerin suları, pirinç çorbası ve lapası, ishalin daha hızlı düzelmesinde yardımcı olur.

Çocuğunuzun ağzında kuruluk, göz kürelerinde çöküklük, gözyaşında azalma veya gözyaşının olmaması, susaması, sıvı kaybının olduğunu gösterir. Bu durumlarda, bol su, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdaları daha çok tüketmesi gerekir.

İshallerin çok az bir kısmında antibiyotik tedavisi gerekir. Bu nedenle doktorunuz önermediği sürece antibiyotik veya ishali azalttığı, kestiği düşünülen ilaçları çocuğunuza vermeyin.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.