Çocuğumun ev ödevleri hiç bitmiyor

Okulda öğretilen dersleri pekiştirmek için çocuklara verilen ev ödevleri hem çocuğu hem aileyi nasıl etkiliyor, neler yapmalı, nasıl yok izlemeli.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Uzm. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol çocuklarda ödevi ve ebeveynlerin bu konudaki yaklaşımlarını Yeni Anne Dergisi'nin son sayısında anlattı…

Okulda öğretilen dersleri pekiştirmek için verilen ev ödevi, doğru şekilde yapıldığında çocukta bilginin kalıcı hale gelmesini sağlar. Ancak bazen ders kitapları çocukların eline yapışır ve ödevler hiç bitmez. Ev ödevleri çocuğun öğrendiği bilgiyi pekiştirmesinin yanı sıra ebeveyn açısından çocuğun okulda neler öğrendiğini anlayabileceği ve öğretmenlerle ilişki kurabileceği bir bağdır. "Ev ödevlerini yaparken çocuğuma yardım etmeli miyim?" ya da "Ne oranda yardımcı olmam doğru olur?" tarzı soruların cevapları pek çok anne babanın merak ettiği konulardır. Ev ödevlerini gerektiği gibi yapan öğrencinin kendini ifade etme ve geliştirme olanağının çok fazla olduğunu kaydeden Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Feneryolu Polikliniği'nden Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol'a ev ödevi nasıl olmalı ve ev ödevi konusunda anne babaya düşen görevler neler, diye soruyoruz.

EV ÖDEVİ NASIL OLMALI

Kısa zamanda bitmeli: Uzun ödevler çocuğun diğer aktivitelerine ayırdığı zamanı kısıtlar. Ayrıca ödev verirken, çocukların dikkat sürelerini de hesaba katmak gerekir. Çocuğun yaratıcılığını geliştirmeli: Çocuğu düşünmeye ve araştırmaya sevk eden ödevler verilmeli. Kitaptan veya internetten doğrudan bilgi aktarmak yerine çocuğun çeşitli kaynakları kullanması ve araştırması sağlanmalı. Ödevler düzenli kontrol edilmeli: Çocuğun yaptığı ödevleri kendisinin ve arkadaşlarının değerlendirebilmesi sağlanmalı. Bu ödevlerden çocuğun neler öğrendiğini saptamak çocukların özdenetim duygularını, eleştirebilme yeteneklerini geliştirecek ve eleştiriye dayanabilme kapasitelerini artıracaktır.

EV ÖDEVLERİ NASIL OLMALI?

Çocuğun ilgi ve yeteneği doğrultusunda verilen ev ödevinin ona keyif verdiğini ve kendi başına ödev yapmanın çocuğun özgüvenini artırdığını söyleyen Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol, ev ödevinin çocuğun yaratıcılığını geliştirmesi gerektiğini söylüyor.

ANNE BABAYA DÜŞEN GÖREVLER

Öğretmenlerin anne babalarla düzenli olarak görüşüp onları çocuğun ev ödevlerine yapabilecekleri katkılar hakkında bilgilendirmeleri gerektiğini söyleyen Gökmoğol, ebeveynlere düşen görevleri maddeler halinde sıralıyor:

-Çocukların çalışma ortamı uygun hale getirilip araç-gereç desteği sağlanmalı.
- Çocuğun çalışma programı onunla birlikte planlanmalı, bu programa uyması sağlanmalı.
- Çocuk ödev konusunda yardım istediğinde bu yardım onun yerine ödev yapmak şeklinde olmayıp araştırmasında yardımcı olmak şeklinde bir süreç izlemeli.
- Çocuğun ödevleri kontrol edilmeli. Kontrol öncesinde çocukla gününün nasıl geçtiği, arkadaşlarıyla neler yaptığı konusunda sohbet edilmeli.
- Ödev yaparken çocuğun dinlenmesini ve enerji toplamasını sağlayacak gevşeme ve rahatlama egzersizleri yapılmalı.
- Öğretmenlerle düzenli aralıklarla görüşülerek ödevlerle ilgili karşılıklı tutum ve beklentiler paylaşılmalı.
-Uzun süren ev ödevlerinde sık ara verilerek çocuğun sıkılmaması sağlanmalı. - Ödev yapılırken çocuğa sık sık geri bildirimlerde bulunulmalı.
- Çocuğa ödev yapmanın eğlenceli yolu göstermeye çalışılmalı.
- Çocukların başarısızlıkları abartılmayıp başarıları takdir edilerek başarıdan heyecan duymaları sağlanmalı. - Listeler, hatırlatmalar, provalarla çocuğun ödev konusunda düzen ve organizasyon yapabilmesi sağlanmalı.
- Ödevlerle ilgili ertelemelere engel olunmalı.
- Ödev konusunda kurallar birlikte oluşturularak bu kurallara uyulması sağlanmalı.
- Çocuğa öğrendiklerinin gerekli olduğu bilinci verilmeli.
-Nelere gereksinimi olduğu konusunda çocuğa dikte etmek yerine çocuğun ebeveynlerinden yardım istemesi beklenmeli.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.