Çocuğum derslerinde çok başarısız

Oğlum dersleriyle sınavlarıyla hiç ilgilenmiyor ciddiye almıyor dersleri çok kötü değil ama özellikle bu yıl 6.sınıf derslerle hiç ilgisini göremiyorum...

SORU Uzun zamandan beri çalıştığım işyerinden ayrılıp özel hastanede 3 sene çalıştım. Önceki işyerimden ayrıldığım için büyük bir pişmanlık ve üzüntüdeydim. Hastanede çalıştığımız yer yerin 2 kat altı kapalı gün ışığı görmeyen penceresiz çok havasız bunalım bir yer idi. Sonra psikiyatri doktoruna gittim. İlaca başladım. Hocam halen kafamın içi bomboş aşırı unutkanım neşem sanki bitmiş söyleneni az anlıyorum.
CEVAP
İş yeri değişikliği herkesin yaşayabileceği bir durumdur, özel sektörde buna daha çok rastlanır. Her iş ve iş yeri değişikliği uyum için belli bir zaman gerektirir. Yaşadıklarınız uyum bozukluğu ile ilgili olabilir.  Eski işinize sanırım dönemezsiniz. Yazdıklarınızdan yeni iş yeri koşullarını tam olarak bilmeden iş yerinizi değiştirdiğiniz anlaşılıyor. Bu durumda yapabilecekleriniz arasında şunlar sayılabilir: Yeni koşulların yalnız olumsuz değil, olumlu yönlerini de görmeye çalışmak, insan ilişkilerini geliştirmek, işinize odaklanmak. Yaşadığınız durumun bir olumlu yönü, sonraki yıllarda iş yeri değiştirirken artık pişman olmayacağınız bir karar vermek açısından deneyim kazanmış olmanızdır.

SORU Oğlum 1986 doğumlu. 4 yaşında iken babasından ayrıldım 8 yaşına geldiğinde başkasıyla evlendim. Şu an bu eşimle de problemlerimiz var 1 yıldır ayrı yaşıyoruz. Oğlum dersleriyle sınavlarıyla hiç ilgilenmiyor ciddiye almıyor dersleri çok kötü değil ama özellikle bu yıl 6.sınıf derslerle hiç ilgisini göremiyorum ders çalışmasını söylediğimde onu çok sıktığımı bu yüzden başarısız olduğunu söylüyor.

CEVAP Aile ile ilgili sorunlar çocukları çok ve derinden etkiler. Her çocuk bunu dile getirmeyebilir, tepkilerini dolaylı olarak ortaya koyabilir. Dört yaş özellikle erkek çocuğun babayla özdeşimi açısından önemlidir. Sekiz yaşındaki bir çocuk ise, çevresindeki olayların anlamlarını bilir. Oğlunuzun boşanma, yeniden evlenme ve ayrı yaşama olaylarını nasıl değerlendirdiğini öğrenmek, sizin bunları konuşmuş olmanız; bunları konuşmadınızsa, şimdi konuşmaya çalışmanız önemlidir. Hatta tüm bunlar gerçekleşmeden önce oğlunuzun da görüşünü almanız iyi olurdu. Şimdi oğlunuz ergenlik dönemine giriyor olmalı. Bu nedenle daha duyarlı, hırçın, uyumsuz olabilir. Oğlunuzun yaşadıklarının tümünü bir arada düşününce, onu anlamaya çalışmak, duygu ve düşüncelerine değer vermek, paylaşmak, onun yanında olduğunuzu hissettirmek, büyümekte olduğunu kabul etmek, yargılamadan dinlemeye çalışmak yararlı olabilir. Bunlardan sonra da değişiklik olmazsa, bir ergen ve çocuk psikiyatristine başvurmak uygun olur.

SORU 9 yaşındaki oğlumda 1 ay öncesine dayanan bacaklarını sallama sağa sola tekme atar gibi hareketler görülmeye başladı. Bu sorun 15-20 gün sürdü. Sonra el bileklerini yuvarlar gibi hareketler ve başını öne doğru itip geri çekme gibi hareketler başladı. Bazen 1 saat bazen 15 dakika sonra tekrarlıyor.

CEVAP Bu yaşa kadar oğlunuzda herhangi bir olmadığını tahmin ediyorum. Bu belirtilerin başlama zamanında herhangi bir önemli yaşam olayının olup olmadığı, evde ve okulda sorun olup olmadığı, hangi durumlarda bu hareketlerin olduğu, oğlunuzun bu hareketlerin farkında olup olmadığı, bunlara duygusal değişikliklerin eşlik edip etmediği gibi bilgiler önemli ipuçları verebilir. Bu belirtielr daha çok tik bozukluklarına uyar. Oğlunuzu bir çocuk nöroloğunun ve bir çocuk ve ergen psikiyatristinin değerlendirmesi uygun olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.