Deprem Travma Psikolojisi

Bu resimde kaç nokta görebilirsiniz?

Bilim adamı Jacques Ninio'nun yarattığı optik illüzyon sosyal medyada 'Resimde kaç nokta var?' sorusuna çokça farklı yanıt verilmesine neden oluyor.

Bu resimde kaç nokta görebilirsiniz?

Viral olan optik illüzyonda, gri bir desen üzerineki 12 noktanın bulunması hayli zor.  Tek bakışta 12 noktayı birden görmenin neredeyse imkansız olması çok kişiyi yanıltıyor.

Japon psikoloji profesörü Akiyoshi Kitaoka'nın Facebook'ta paylaştığı görüntü, 24 saat içinde 7 bin kez paylaşıldı.

Oyun geliştiricisi Will Kerslake, ilüzyonu Twitter'dan paylaşırken "Çizgilerin kesiştiği yerlerde 12 siyah nokta var ama beynimiz tek seferde hepsini görmemize izin veremez" diyordu.

Bu Tweet 24 saat içinde 27.000 kişi tarafından paylaşılmıştı.

Bazı kullanıcılar ise, üzerinde oynanmış görüntülerle tüm noktaları görebildiğini yazdı.

'SIKINTI YOK! HEPSİNİ GÖREBİLİYORUM'

Fransız bilim adamı Jacques Ninio'dan esinlenerek isimlendirilen görüntü yatay, dikey ve diyagonal çizgilerden oluşuyor. Oluşan desen üzerindeki kesişme noktalarında 12 siyah nokta bulunuyor.

'ÇOĞU İNSAN AYNI ANDA 12 NOKTAYI GÖREMEZ'

Bilim insanlarına göre, göz düzenlenmiş bir desen gördüğünde, beyinin bunu doğru işlemesi her zaman mümkün olmayabilir.

Bu duruma Ninio'nun getirdiği açıklama şöyle:

"Noktaların etrafındaki beyaz çemberler küçültüldüğünde ve çevresine ince, siyah bir çember daha çizildiğinde gözden kayboluyorlar. Bir bakışta ancak birkaçını görebiliyorsunuz. Gri hatların görüntüsündeki süreklilik, noktaları görmediğimiz yerlerde mevcut olmayan gri geçişleri oluşturuyor."

Bir Twitter kullanıcısı olan Dan, gözdeki retinanın bir seferde tüm noktaları görmemize izin vermeyeceğini yazdı.

AFP

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen “Deprem ve Çocuk Sempozyumu”nda di
  • Travmatik stres yaratan olayların sonrasında toparlanma döneminde neler yapılması gerektiğini açıklayan Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir,
  • Ramazan’da uzun süren açlık sonrası iftar ve sahurda yanlış beslenme, mide rahatsızlıklarına yol açıyor.
  • Yaşam yolculuğumuzda bazı anlar vardır ki iyimser olmak, umutlanmak çok zordur. Ancak bazen de iyimser olmaktan, umut etmekten başka çare kalmaz. Zali
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Şanlıurfa Öğretmen Gelişim ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Eğitimci
  • Endişe verici bir olaydan sonra kendinizi kötü haberlerle ilgili makale üstüne makale okurken buldunuz mu? Doomscrolling, kötü haber okuma hastalığı.
  • Randevu Al