BİRİKİM YAPMAYI PLANLAMIYOR

A.A

Gençlerin yüzde 82'si birikim yapamıyor ve 86'sı gelecekte ev, araba, arsa gibi büyük bir yatırım için birikim planlamıyor.

Visa Europe Türkiye'nin gerçekleştirdiği genç nesil araştırmasına göre, gençlerin yüzde 82'si birikim yapamıyor ve 86'sı  gelecekte ev, araba, arsa gibi büyük bir yatırım için birikim planlamıyor.

Visa Europe'un bilinçli tüketici kavramının geliştirilmesi amacıyla  düzenlediği "3.Tüketicinin Finansal Bilincinin Geliştirilmesi Konferansı"nın  açılışında konuşan Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, finansal  bilincin önemini ve elektronik ödemelerin ekonomideki yerini vurguladı.

Tüketicilerin nakit dünyasında veya bankacılık sistemi dışında herhangi  bir şekilde işlem yaptıklarında hem kendilerinin hem de toplumun kayıplar  yaşadığını ifade eden Kurak, yaptıkları araştırmalarda tüketicilerin çağdaş ödeme  araçlarını nerelerde ve nasıl kullanabilecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip  olmadan hareket ettiklerinin görüldüğünü söyledi.

Elektronik ödemelerin büyüme ve istihdama katkısı olduğunu, maliyetlerde  tasarrufu sağladığını ve sermaye birikimine teşvik ettiğini belirten Kurak,  elektronik ödemelerin toplam işlemlerden aldığı paydaki her yüzde 10'luk artışın  GSMH'de yüzde 0,5'lik ilave artışı, mevduatlardaki yüzde 10'luk artışın da  GSYİH'de yüzde 1'lik büyümeyi beraberinde getirdiğini kaydetti.

Nur Öztin Kurak, elektronik ödemelerin kişilerin bankacılık sistemine  girişi kolaylaştırdığını, fonların sistem içinde kalmasını sağladığını  vurgulayarak, dünya nüfusunun yüzde 70 civarındaki kesiminin bankacılıkla  tanışmadığı gözönüne alındığında bunun söz konusu kesimleri sistem içine çekmeye  yardımcı olacağını ifade etti.
        
GENÇLERİN YÜZDE 56'SINDA BİR BANKA KARTI BULUNUYOR
        
Visa Europe'un 15-30 yaş arası gençler arasında gerçekleştirdiği  araştırma hakkında bilgi veren Kurak, araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde  82'sinin birikim yapmadığını, yüzde 86'sının gelecekte ev, araba, arsa gibi büyük  bir yatırım için birikim yapmayı planlamadığını bildirdi.

İnsanların genellikle çok para olduğunda tasarruf yapmayı düşündüğüne  işaret eden Kurak, “Bütçe yapmak, aslında az ya da çok olan paranın yönetimidir.  Finansal bilinç, eldeki sınırlı kaynağın maksimum şekilde en iyi şekilde  değerlendirilmesiyle başlıyor” dedi.

Gençlerin finansal bir karar alırken ya ailelerine danıştıklarını ya da  kendi kendine karar vermeye çalıştıklarını anlatan Kurak, gelir ve istihdam  rakamlarına bakıldığında gençler arasında özellikle daha az gelişmiş bölgelerde  finansal fırsatlar ve bilgi kaynaklarından faydalanma konusunda sıkıntı  yaşandığına dikkati çekti.

Araştırma sonucuna göre, banka kartı dendiğinde gençlerin sadece yüzde  6'sının aklına alışveriş geldiğini, yüzde 60'tan fazlasının ise banka kartını  nakit para ile ilişkilendirdiğini belirten Kurak, gençlerin yüzde 56'sında bir,  yüzde 26'sında iki, yüzde 17'sinde üç adet banka kartı bulunduğunu kaydetti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Program  Anabilim Dalı Başkanı ve Koordinatörü Prof. Dr. Kerem Alkin de "Türkiye'de  ekonomi normalleştiğinde kredi kartını taksitlendirme olayından çıkmamız  gerekiyor. Türkiye, bu kadar çok sayıda kredi kartına taksitle yoluna devam  edemez. Gençlerde limitli olarak kredi kartını kullanımını özendirmeliyiz"  dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.