BEYNİNİZİ CHECK ETTİRİN

BEYNİNİZİ CHECK ETTİRİN
Stresli misiniz, depresyonda mısınız, dikkatsiz misiniz veya öğrenmede güçlük mü çekiyorsunuz? O zaman bir check-up'la beyin haritanızı çıkararak, sorunları giderebilirsiniz.

Merkezi ABD'de bulunan ve 1996 yılından bu yana da İstanbul'da faaliyet gösteren Memory Centers of America Nöropsikiyatri Merkezi, panik bozukluğu,, fobiler, depresyon, uyku ve yeme bozukluğu, stresle baş etme ve uyum bozukluğu, unutkanlık gibi sorunlara çözüm buluyor. Feneryolu'nda Saklı Köşk'te hizmet veren merkez, özellikle çocuklardaki 'dikkatsizlik', 'öğrenmede güçlük çekme', 'otizm' gibi sorunlara da çareler arıyor.

Nasıl yapılıyor?

Merkezde hastalar, Cantitatif ve Electro Eneclalo Graphy (CEEG) adı verilen cihaza bağlanıyor. Öncelikle hastanın kafasına takılan cihazdan alınan ölçüler, bir anfi sayesinde bilgisayara aktarılıyor. Beyindeki biyoelektriksel aktiviteler bilgisayara görüntü şeklinde yansıyor. Burada belirlenen ölçüler yine bilgisayarda kayıtlı normal bir insana ait ölçülerle karşılaştırılarak, tedavi yöntemi belirleniyor.

Merkezde görevli Dr. Semra Kaya Baripoğlu, hastanın Biyolojik (fonksiyonel), Sosyal ve Psikolojik olmak üzere 3 yönden incelendiğini belirterek şunları söyledi:

'Öncelikle biyolojik veri olarak, yakınmaların ve rahatsızlıkların hastayı nasıl etkilediğini öğrenmek için beynin bio-elektiriksel haritalanmasına bakıyoruz. İkinci olarak, Nöropsikiyatri testleri uygulanıyor. Böylece, algı, dikkat, dikkati sürdürebilme, mantık yürütme yetilerinin ne durumda olduğunu bilgisayar ortamında belirleniyor. Üçüncüsünde ise hastanın kişilik analizi öğreniliyor. Duyulan rahatsızlıkta, yaşam kalitesinde ne tür etki yaratmış öğreniliyor.'

Tedavi yöntemi

Uygulanan tedavi hakkında bilgi veren Psikolog Orhan Gümüşel ise, 'Hastadan alınan veriler klinik muayene ve tetkikler sonrasında, bir tedavi planı yapılıyor. İlaç veya psiko tedavi olabilir. Sonuç olarak, tedavi sürecide meydana gelen düşünce ve davranışsal değişmenin beyindeki bio-elektiriksel işleyişiyle meydana getirdiği durumu göstererek kişinin rahatsızlığı ile baş etme mekanizması güçlendirilmekte ve kalıcı etki elde edilebilmektedir' diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.