BEYİN FARKLI ALGILIYOR

Psikohayat Dergisi 8. Sayısı Ekim-Kasım-Aralık  / BBC.com

Bozulmuş beden görüntüsünün anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluklarına ait bir özellik olduğu ortaya çıktı.

 


Londra College Üniversitesi bilim adamları araştırmalar sonucunda insanların ellerini gerçekte olduğundan daha geniş ve parmaklarını daha kısa görme eğiliminde olduklarını keşfettiler. Bunun sebebi ise beynin vücudun farklı kısımları farklı algılamasından kaynaklanıyor. Bu çarpıtılmış algı bazı kişilerde baskın oluyor ve beden görüntüsüne ilişkin sorunlar yaratabiliyor.

Dr Matthew Longo'un görüşüne göre; bu bulgular anoreksiya nervoza gibi psikiyatrik durumlarla ilişkili olabilir. Bu tip psikiyatrik rahatsızlıklarda vücudu olduğundan daha geniş algılamaya yönelik genel bir meyil söz konusu olabiliyor.

Bunun üzerine çalışma yapan Dr. Longo 18 sağlıklı gönüllünün katıldığı bir deney gerçekleştirdi. Deneyde katılımcılardan sağ ellerinin avucunu, tahta bir yüzeyin altına koymaları ve yüzeyin altında kalan parmak boğumları ve uçlarının yerini bir işaretle belirtmeleri istendi.

Deney sonucunda tüm katılımcılar ellerinin olduğundan daha geniş ve parmaklarını olduğundan daha kısa olduğunu söylediler.

Araştırmacılar yapılan bu çarpıtmaların pozisyon hissi olarak bilinen bir beceriyle ilişkili olduğunu belirtiyorlar. Beyin bu pozisyon hissi aracılığı ile gözler kapalı olsa bile, vücudun bütün kısımlarının mekândaki yerini tayin edebiliyor. 

Dr. Longo bu konuda şunları belirtiyor: "Elbette elimizin gerçekte nasıl göründüğünü biliyoruz. Katılımcılar el biçiminin çeşitli şekillerde çarpıtıldığı fotoğraflar arasından kendi ellerinin resmini tespit etmede oldukça isabet kaydettiler. Dolayısıyla vücudun bilinçli, net bir görsel imajı olduğu bir gerçek. Fakat bu görsel imaj pozisyon hissinde kullanılmıyor."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.