Ben kimim diye sorguluyorum

Karar almaktan ve kararlarımın sonucunu görmekten korkuyorum. Ben kimim? Kimliğim doğrultusunda ne yapmam gerekiyor anlayamıyorum kendimi tanıyamıyorum.

SORU Karar almaktan ve kararlarımın sonucunu görmekten korkuyorum. Ben kimim ? Kimliğim doğrultusunda ne yapmam gerekiyor anlayamıyorum kendimi tanıyamıyorum. Yapacağım iş bana uygun mu beni memnun eder mi bilemiyorum. Hayatımda olan insanı hayatımdan çıkarmam gerekiyor bunun farkındayım ama uygulayamıyorum! Bunu uygularsam ve üzülürsem bundan korkuyorum. Bunları düşünmekten yoruluyorum ve unutkan oluyorum. Bazen en iyi bildiğim şeyi bile unutabiliyorum ve kendime çok kızıyorum.

CEVAP "Ben kimim?" sorusu yaşamdaki en önemli sorulardan biridir. Yaşınızı bilemiyorum, fakat "Hayatımda olan insanı hayatımdan çıkarmam gerekiyor."  dediğinize göre gençlik veya genç erişkinlik döneminde olmalısınız. Ben kimim sorusunun en çok sorulduğu dönem gençlik dönemidir. Gençlik dönemi kimlik kazanma dönemi olarak da bilinir. Genç kendini ve çevresini tanımaya, kişilik özelliklerini oturtmaya çalışır. Toplumun üç ögesi olan cinsel, toplumsal, mesleksel kimliğini kazanmaya çalışır. Cinsel yönden erkek veya dişi olduğunu, toplumun bu cinsiyete yüklediği rollerin neler olduğunu bilmesi, cinsiyetini benimseyerek yeterli olduğuna karar vermesi ve cinsiyetine göre davranması onun cinsel kimliğini oluşturur. Toplumsal kimliğini kendisinin toplum tarafından nasıl görüldüğünü, toplumdaki yerini bilerek kazanır. Mesleksel kimlik konusunda ise, kendi özelliklerini tanıması, bu özelliklerine en uygun mesleğin ne olduğunu araştırarak seçmesi gerekir. Kimlik kazanma gençlik çağının sonunda gerçekleşirken, kimi zaman (özellikle öğrencilerde) 22-25 yaşlarına kadar uzayabilir. Karar almaktan, bunun sonuçlarından, alınabilen bir kararın uygulanmasından kaçınmak veya korkmak kimlik kargaşasıyla ilgili olabilir. Bunun ele alınmasının geciktirilmesi ciddi ruhsal sorunlara neden olabilir. En kısa sürede bir psikiyatristten yardım almanız uygun olur.

SORU Benim sorunum kusma fazla kilo almayayım diye yiyip kusuyordum ama bu bende takıntı oldu. Şu anki kilom 47 kendim mi engelleyemiyorum abartılı yiyor sonrada kusuyorum bana yardim edin lütfen.

CEVAP Özellikle gençlerde beden imgesinin bozulması ruhsal sıkıntıya neden olur. Kilo vermek veya kilo almamak için çeşitli yollara başvurabilirler. Öte yandan, sizde çok yeme (tıkınırcasına) de var. Bu durum bulimiya nervoza olarak adlandırılan bir durumdur. Bu bozukluğun ele alınmasında kişilik özelliklerinin, çocukluk yıllarındaki anne-çocuk ilişkisinin, beden algısının gözden geçirilmesi gerekir. Tedaviye ailenin katılması da gerekebilir. Bazı ilaçların ve bazı psikoterapi türlerinin yararlı olduğu gösterilmiştir. Bir psikiyatrist size yardımcı olacaktır.

SORU 10 yaşımdayken babamı kaybettim ve içimde çok büyük boşluk var birini sevmek istiyorum ama sevemiyorum. Karşımdaki insanda baba şefkati arıyorum ama kendi yaşıtımdaki insanlarda bunu bulamıyorum. Bir erkek arkadaşım var onu çok seviyordum ama yavaş yavaş soğumaya başladım çünkü bu şefkati bulamıyorum. Cinsellikle ilgi bir konu geçtiğinde aramızda tiksiniyorum. Kendimden 10 yaş büyük birinden hoşlanmaya başladım.onda korumacı bir sıcaklık hissediyorum.Çıkmazdayım ne olur yardım edin kimseye anlatamıyorum..

CEVAP On yaşında baba kaybı ruhsal-toplumsal yönden gelişmeyi olumsuz etkiler. Geriye dönük çalışmalarda, depresyon hastalarında bu kaybın daha yüksek oranda görüldüğü bulunmuştur. İlgi, şefkat, sıcaklık tüm insanların istediği ilişki özellikleridir. Sizin bunları neden bu herkesten daha çok isteyip yaşamınızın amacı haline getirdiğinizin araştırılması gerekir. Birine bağlanma ve baba şefkati görme isteğiniz, erkek arkadaşınızla cinsellik konusunda yaşadığınız duygu da anlamlı olabilir. Bunların yanıtları bulunduktan sonra, yaşama ve erkek arkadaşa bakış açınız düzeltilerek yaşınıza ve cinsiyetinize uygun ilişkiler geliştirmeniz sağlanabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:26 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.